SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Juniorikiertueet huipentuivat Future Tourin finaaliin Porissa ja FJT-finaaliin Lahdessa

Kilpagolf19. Syyskuuta 2021

Junioreiden tiivis ja kymmeniä tapahtumia sisältänyt kilpailukausi saatiin päätökseen tänä viikonloppuna. Kausi huipentui Future Tourin finaaleihin Porissa ja Fujitsu Finnish Junior Tourin finaaliin Lahden Golfissa.

Kilpailukausi oli lopulta ennätysvilkas, ja alueellisissa kilpailuissa rikottiin osanottajaennätyksiä. Osa kilpailuista oli niin suosittuja, etteivät kaikki halukkaat pelaajat mahtuneet kilpailuihin mukaan.

Tähän pystyttiin onneksi kenttien hyvällä avustuksella reagoimaan ja järjestämään muutamia ylimääräisiä kilpailuja, jotta innokkaille junioreille saatiin järjestettyä lisää kilpailuja. Tämä ei olisi onnistunut ilman kenttien vahvaa panosta, ja siitä on syytä nostaa järjestelyissä mukana olleille kentille hattua.

Future Tourin rooli junioreiden kasvattamisessa kilpagolfin pariin on ensiarvoisen tärkeä. Siellä pääsee ottamaan ensimmäisiä askeleita kilpailemisen maailmaan, ja kun taidot kehittyvät, on helppoa hypätä seuraavaan sarjaan pelaamaan. Elite-sarjan parhaat pääsevät voitolla ponnistamaan FJT-kisoihin mukaan ja sitä kautta kehittymään entisestään.

Poikien kärkikolmikko Vertti Perälä, Elmo Gerkman ja Rami Korhonen.

FJT-finaalissa poikien sarjassa Elmo Gerkman (78–74–71, +7) osoitti sitkeyden ja periksiantamattomuuden vievän pitkälle, sillä Nurmijärven Golfklubia edustava Gerkman aloitti lauantaina kilpailunsa todella kankeasti. Hän oli kilpailuaan viisi yli parin kahdeksan pelatun reiän jälkeen, mutta siitä se kelkka hiljalleen kääntyi, ja kaikki huipentui sunnuntain 71 lyönnin kierrokseen.

Pitkään varjojen mailla pelinsä kanssa liikkunut Gerkman oli voittonsa jälkeen sekä onnellinen että helpottunut.

”Kausi on ollut kaikin puolin tosi vaikea. Täälläkin ensimmäisen kierros näytti huonolta, mutta siitä se lähti hiljalleen rullaamaan. Putti ei ollut missään ihmeellisessä tikissä, mutta lyönti toimi”, tähän viikonvaihteeseen kotimaan kilpailukautensa päättänyt Gerkman sanoi.

Gerkmanin voitto oli pienestä kiinni, sillä toiseksi sijoittunut Golf Pirkkalan Vertti Perälä hävisi vain yhden lyönnin Gerkmanille. Kolmanneksi ylsi Helsingin Golfklubin Rami Korhonen (+9).

Poikien Finnish Junior Amateur Rankingin (FJAR) voiton oli ennen päätöskilpailua varmistanut Lahdessa jaetulle 21:nnelle sijalle sijoittunut Vuosaari Golfin Oskari Schuvalow.

Tyttöjen kärkikolmikko Fanni Grönlund, Oona Kuronen ja Anastasia Hekkonen.

Tyttöjen FJT-kilpailussa Hattula Golfin Oona Kuronen lähti finaaliviikonloppuun rankingin ykkösenä. Kuronen pelasi viikonloppuna kierrostulokset 73–75–79, jotka siivittivät hänet finaalikilpailun voittoon neljän lyönnin erolla Tuusulan Golfklubin Anastasia Hekkoseen (+15). Kolmanneksi sijoittui Kurk Golfin Fanni Grönlund samalla tuloksella Hekkosen kanssa.

Kurosen viikonlopun täydensi sunnuntain kierrokselle osunut hole in one, joka oli hänelle jo uran kolmas. Holari syntyi 5. reiällä, joka pelattiin sunnuntaina 132-metrisenä.

Kilpailun jälkeen Kuronen oli helpottunut, että pitkä kausi on vihdoin ohi.

– Oli vaikea päivä. On pitkä kausi takana ja alkaa tuntua siltä, ettei kroppa ole ihan täydessä terässä. Tämä oli vähän tällainen selviytymistaistelu tänään. Mutta oli kiva voittaa, Kuronen kuitenkin korosti.

FJAR-voitto tuli Kuroselle hieman puskista, sillä hän ei ole pelannut kuin neljä juniorikilpailua Suomessa tällä kaudella.

– Se ei ollut kauden tavoite, enkä rakentanut kilpailukalenteria sen mukaan. Se oli vähän bonus. Mutta koko kausi oli todella hyvä parin heikomman kauden jälkeen. Olen ylpeä siitä, kuinka paljon pelini on kehittynyt tällä kaudella.

FJAR-rankingin parhaat alle 14-vuotiaat pelaajat Aleksi Sovijärvi, Kaarlo Katajisto, June Weckman ja Aino Kiiskilä ovat edustamassa Suomea Evian Junior Championshipissa Ranskassa. Kilpailu käynnistyy maanantaina.

Kilpailut päättyivät hyviin kättelyihin.

Porissa pelattiin junioreiden Future Tourin finaalit. Kilpailuissa oli mukana kaikkiaan 139 pelaajaa seitsemässä eri sarjassa. Porin Golfkerhon järjestelyt keräsivät kiitosta niin pelaajilta kuin huoltojoukoiltakin.

Porissa pelaajat lähtivät kentälle yhdeltä tiiltä. Ensimmäiset pelaajat starttasivat kolean urakkansa aamulla kahdeksalta, kun taas viimeiset urhoolliset juniorit pääsivät matkaan vasta kolmen jälkeen iltapäivällä.

Lauantaina juniorit olivat hieman pulassa Porin nopeilla griineillä, mutta sunnuntaille he lähtivät parantamaan tuloksiaan keskittymällä erityisesti tarkempiin lähestymislyönteihin.

Tyttöjen Challenge-sarjassa Viipurin Golfin Katariina Hallikas (+12) oli vahvassa vireessä koko viikonlopun ajan ja pelasi voittoon. Kahdesta muusta palkintopallisijasta käytiin sen sijaan kova taistelu. Tarinagolfin Katariina Korhonen ja Kiia Lehtinen (+22) pelasivat saman tuloksen, mutta Korhonen nousi toiseksi paremmalla toisen kierroksen tuloksella.

Voittopuheessa Hallikas kehui kilpakumppaneita kannustavasta pelistä ja kiitteli iskää koko kauden hyvästä huoltojoukkotoiminnasta.

Challenge-sarjan parhaana alle 12-vuotiaana palkittiin Nurmijärven Golfklubilta Anna Sovijärvi.

Poikien Challenge-sarjassa erittäin tasaisen kilpailun voittoon nousi Golf Talman Joel Himanen (+11). Kärkiryhmien edessä pelannut Himanen joutui jännittämään muutaman ryhmän verran, tuleeko voitto vai mennäänkö uusintaan.

Viimeisen ryhmän saapuessa päätösväylälle oli neljä pelaaja jakamassa toista sijaa. Nelikosta Nurmijärven Golfklubia edustavat Hugo Nylund ja Neo-Niko Hiltunen (+12) tekivät parin pelaten mitaleille.

Myös Tarinagolfin Anton Seppälä (+13) teki parin loppuun nousten neljännelle sijaille.

Voittopuheessaan Himanen kiitteli kannustavia pelikavereita sekä oman seuran valmennusta.

Poikien Elite-sarjassa edettiin hyvin tasaisissa tunnelmissa lauantaista sunnuntaihin. Aura Golfin Max Aalto (+7) aloitti sunnuntaina piikkipaikalta, ja hän päätti kierroksensa hienoon par-puttiin 18. greenillä.

Nokia River Golfin Lauri Rosendahlin teki myös parin viimeiselle reiälle ja nousi jaetulle toiselle sijalle yhdessä Jyväs-Golfin Jiri Kinnusen (+8) kanssa.

Kinnunen pelasi sunnuntaina ainoana pelaajana kentän par-tulokseen (72) ottaen näin hopeaa ja Rosendahlille pronssia.

Tyttöjen Elite-sarjassa Aura Golfin Viola Venhomaa (+7) hallitsi Kalafornian kentän parhaiten, ja hän pelasi selkeään voittoon. Kakkos- ja kolmossijasta käytiin tiukka taistelu Aurinko Golfin Ella Merisen, Helsingin Golfklubin Lotta Hakolan sekä Viipuri golfin Jenna Tynnisen välillä.

Sijoitukset vaihtelivat päivän aikana saaden huoltojoukot jännittämään entisestään. Lopulta Merinen (+17) oli kolmikosta vahvin sijoittuen toiseksi, ja Hakola (+18) oli kolmas.

Poikien Red-sarjassa Viipurin Golfin Matias Karjalahti (+5) oli tiukan kisan paras. Hän voitti yhdellä lyönnillä toiseksi sijoittuneen Master Golf Clubin William Juslinin. Kovatasoisen kilpailun kolmanneksi ylsi Jyväs-Golfia edustava Juhana Seppänen. Hän jäi voittajasta kaksi lyöntiä.

Easy 18r -sarjassa pelattiin pistebogia. Siinä voittajaksi selviytyi Kanavagolf Vääksyn Erin Kuusisto. Hän keräsi kahdelta kierrokselta yhteensä 76 pistettä. Tässäkin sarjassa voittokamppailu oli äärimmäisen tasainen, sillä toiseksi tullut Golf Pirkkalan Niila Venäläinen sai 75 pistettä ja kolmanneksi sijoittunut Aurinko Golfin Elsa Heinonen 74 pistettä.

Easy 9r -sarjan voitto matkasi myös Vääksyyn, kun Niclas Jonninen keräsi huimat 54 pistettä kahden päivän urakan aikana. Pickala Golf Clubin Lionel Mutikaisen 43 pistettä riittivät kakkostilaan, ja Nurmijärven Golfklubia edustava Miki Nylynd (41) saalisti kolmannen sijan.

Kaiken kaikkiaan Porissa vallitsi lasten ja nuorten keskuudessa todella hyvä tunnelma. Kierrosten aikana pelaajat kannustivat reippaasti toisiaan, ja myös väylien varsilla mukana olleet vanhemmat olivat tärkeässä roolissa viikonlopun onnistumisissa. Tästä on hyvä jatkaa talven harjoituksiin ja kohti uutta kautta.