SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfliitto kehittää huippupelaajien valmennusta

Kilpagolf3. Tammikuuta 2018

Ammattilaispelaajat ja heidän valmentajansa kokoontuivat yhteisiin treeneihin keskustelemaan siitä, mitä toiveita ja odotuksia ammattilaisilla on Golfliiton valmennustoiminnan suuntaan.

”Olemme täällä tänään ennen kaikkea siksi, että te ette ole vielä niin hyviä kuin haluatte olla”, aloittaa Suomen Golfliiton päävalmentaja Fredrik Jendelid esityksensä Planmeca Golf Areenalla tiistaina 2. tammikuuta. ”Uskon vakaasti, että me voimme auttaa teitä kehittymään paremmiksi, ja nyt on teidän vuoronne kertoa, miten voimme sen yhdessä tehdä”, Jendelid jatkaa.

Vuosi on vasta alkumetreillä, mutta paikalla on lähes 30 suomalaista golfammattilaista. Tapaamisen tarkoituksena on kartoittaa ammattilaisina golfia pelaavien suomalaisten tarpeita ja odotuksia sekä selvittää, miten Golfliitto voi pelaajia parhaalla mahdollisella tavalla auttaa.

Pelaajien käytössä ovat myös Planmecan harjoitustilat sekä Golfliiton fysioterapia-, ja valmennuspalvelut. Tapaaminen on ensiaskel Golfliiton Huippuakatemia-työnimellä kulkevaa ammattilaisprojektia, jonka tavoitteena on tarjota ammattilaispelaajille entistä räätälöidympiä palveluita kehittymisen tueksi. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille ammattilaisille.


Toiminnassa ei sinänsä ole mitään uutta, Golfliitto on jo vuosien ajan tarjonnut myös ammattilaisten käyttöön mm. valmennus, fysioterapia, ja lääkäripalveluita niin sanotusti maajoukkuetoiminnan sateenvarjon alla. Palvelu on ollut kysytty ja se on koettu hyödylliseksi. Nyt halutaan kuitenkin selvittää entistä tarkemmin se, millaisesta palvelusta pelaajat hyötyisivät kaikkein eniten. Siksi Jendelid ja Suomen Golfliiton valmennusjohto toivovat entistä avoimempaa vuoropuhelua pelaajien kanssa.

Tarpeet ovat yksilöllisiä, mutta pääsääntöisesti samansuuntaisia.

”Minusta ammattilaisille järjestetyt yhteiset treenipäivät kauden mittaan esim. Kytäjällä ovat olleet aivan älyttömän toimivia. Kaikki palvelut ovat siellä helposti saatavilla ja treenit ovat hyviä”, sanoo Noora Komulainen (os. Tamminen).

Noora Komulainen keskustelee toiminnanjohtaja Juha Korhosen kanssa. Komulaisen ja Ursula Wikströmin valmennuksesta vastaava Petteri Nykky seuraa päävalmentaja Jendelidin esitystä.

”Myös kattava fysiikkatestaus on erinomainen juttu omalta kannaltani. Minun on laitettava kroppa nyt kuntoon ennen kauden alkua”, naisten Euroopan kiertueella ja Symetra Tourilla alkavalla kaudella pelaava Komulainen sanoo.

Toiveissa treenikeskus talvikaudeksi

Kauden aikana Suomessa tullaan järjestämään Komulaisen peräänkuuluttamia harjoitustapahtumia kuudesta kahdeksaan kappaletta. Kevättalven aikana vuorossa on kolme ulkomaanleiriä, joita myös ammattilaiset voivat hyödyntää maksamalla osan kuluista itse.

Mikael Mustonen ja Antti Vaalas tarkastelevat Henri Lahdenperän K-Vest analysaattorilla tehdyn lyöntitestin tuloksia.

Ammattilaisten kokeneempaan kaartiin kuuluva Kalle Samooja toivoo, että myös liitto voisi osaltaan auttaa sopimaan jonkin ulkomaisen golfkeskuksen käytöstä talvikaudella siten, että pelaajat voivat hyödyntää sen palveluita itsenäisesti.

”Minulla tulee pari vaihtoehtoa mieleen, aletaan työstämään asiaa”, Jendelid vastaa.

Keskusteluissa nousee esille myös mentaalivalmennus, jonka moni pelaaja erityisesti naisista kokee tarpeelliseksi.

Omaa valmentajaa kuunnellen

Yhdysvalloissa, yliopistotutkinnon (University of San Diego) suorittanut ja menestyksekkään golfuran yliopistosarjoissa pelannut Linus Väisänen on Suomeen palattuaan satsannut täysipainoisesti golfharjoitteluun. Väisänen tervehtii ilolla Golfliiton pelinavausta.

Tapio Pulkkanen ja Pasi Purhonen vaihtoivat ajatuksia Planmecan lähipelialueella.

”Olen aina avoin sille, että opin uusia tapoja kehittää itseäni ja omaa peliäni. Jotain ideoita voin hyvin hyödyntää, mutta niistä asioista on keskusteltava oman valmentajani kanssa”, Väisänen sanoo.

Myös Jendelid painottaa samaa seikkaa, pelaajien valmentamisen on kuuluttava omalle vastuuvalmentajalle, joka ymmärtää kokonaisuuden ja osaa valita Golfliiton tarjoamista palveluista pelaajalle hyödyllisimmät ja sopivimmat elementit. Golfliiton roolina on rakentaa tarpeeksi laaja ja korkeatasoinen palvelupaletti, joka hyödyttää pelaajia konkreettisesti.

Väisäsen valmennuksesta vastaa Jyry-Jussi Peltomäki, jonka kanssa Väisänen on tehnyt yhteistyötä jo 11 vuoden ajan. Kaksikko tulee keskittymään harjoittelussaan erityisesti lähipeliin, puttaamiseen ja wedgeihin, joissa Väisänen näkee selvimmät kehityskohteensa ”jo ihan tilastojenkin valossa”.

Juha Juvonen kirjasi ylös pelaajien esittämät toiveet Golfliiton valmennustoiminnalle.

Tapaamisessa on mukana myös Urheilukoulussa varusmiespalvelustaan suorittava Oliver Lindell.

”Olen päässyt hyvin kaikkiin treeni- ja kisatapahtumiin mukaan. Espanjan harjoitusleirin suhteen keskustelut ovat yhä auki, toivottavasti pääsen lähtemään sinne”, maaliskuun lopussa armeijan harmaista vapautuva Lindell kertoo.

”Mitään pahaa sanottavaa ei ole löytynyt vielä. Kyllä siellä armeijassa ihan viihtyy. Pääsee tekemään sellaisia juttuja, joita muualla ei pääse tekemään. Metsäöitäkään ei kerry kuin 16”, hän naureskelee.

Jo Golfliiton Talenttiryhmässä aikoinaan mukana ollut Lindell kertoo kokeneensa hyödylliseksi sen, että päävalmentaja Fredrik Jendelid oli mukana Espanjassa syksyllä pelatussa Euroopan kiertueen karsintafinaalissa, kun oma valmentaja ei päässyt paikalle. Vastaava palvelu on tarvittaessa pelaajien käytettävissä ainakin tärkeimmissä kilpailuissa.

Tapahtuman ideoijana toiminut Suomen Golfliiton kilpailupäällikkö Juha Juvonen on tyytyväinen päivän antiin.

”Pelaajista lähes kaikki, jotka ylipäänsä ovat Suomessa, ovat paikalla ja valmentajiakin mukavasti. Se kertoo, että tapaamiselle oli aito tilaus ja että se koetaan tarpeelliseksi”, Juvonen tiivistää.