SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Erkko Trophyssa Riihijärvi ylivoimaiseen voittoon, Saulo vei dramaattisen uusinnan

Kilpagolf8. Elokuuta 2020

Lauantain finaalipäivä Finnish Amateur Championshipissa eli Erkko Trophyssa tarjosi upeita suorituksia, ylivoimaa ja dramaattisia käänteitä. Talin kenttä oli saatu viritettyä mahtavaan kuntoon, ja runsas yleisö eli mukana koko päivän.

Naisten voittoon seilasi näytöstyyliin eilen kenttäennätyksen tehnyt Kiira Riihijärvi, joka samalla uusi mestaruuden viime vuodelta. Miesten sarjassa Talin haastava 18.griini näytti jälleen kyntensä, ja vähän yllättäenkin päädyttiin uusintaan. Käänteet eivät kuitenkaan loppuneet siihen, vaan Ilari Saulo kuittasi mestaruuden 1.uusintareiällä chippaamalla eaglen sisään 20 metristä.

Kiira Riihijärvelle ei löytynyt uhkaajia.

Naisten sarjassa Kiira Riihijärvi otti sen mitä tuli hakemaan, ja uusi Erkon mestaruuden murskaavalla yhdeksän lyönnin erolla. Uuden kenttäennätyksen sisältänyt voittotulos -12/72-62-67 oli historiallisesti myös kovempi kuin miesten voittotulos.

Oululainen Virpiniemi Golfin kasvatti sai pelata tänään aika rennosti, koska uhkaajat pysyivät kokoajan käsivarren mitan päässä. Riihijärvi sai pidettyä keskittymisensä tiukkana sillä, että ennen kisaa -12 tulos oli nostettu tavoitteeksi.

”Sovittiin valmentajan kanssa, että -12 olisi hyvä tavoite myös kansainvälisesti jos miettii LPGA:ta tai Symetra Touria. Olen erittäin ylpeä saavuttaessani sen, ja tietysti että miehet jäivät taakse”, Riihijärvi hymyilee.

Talin kenttää ja Erkon ainutlaatuista tunnelmaa Riihijärvi kehuu vuolaasti.

”Kenttä on erilainen kuin muut pelaamani, ja pidän siitä erittäin paljon – tänne on aina kiva tulla. Viime vuoteen verrattuna griinit olivat vastaanottavammat, mikä helpotti lähestymisiä.”

Heinäkuussa myös lyöntipelin SM-kultaa voittaneella Riihijärvellä on elokuussa edessä mahdollisesti vielä British Amateur, ja jossain vaiheessa syksyllä toivottavasti paluu Yhdysvaltoihin jatko-opintojen pariin.

Toisen sijan nappasi Anna Backman tuloksella -3/73-67-70, ja pronssi ripustettiin Petra Salkon E/72-69-72 kaulaan. Samaa sijaa jakoi myös Henni Mustonen.

Jos naisten sarja oli ylivoimaa, riitti miesten kilpailussa jännittäviä käänteitä loppuun asti. Kolmanteen päivään lähdettiin virolaisen Carl Hellatin yhden lyönnin johdossa tuloksessa -8. Parin lyönnin sisällä oli kuitenkin iso joukko pelaajia, joista etenkin Talin oma poika Martin Plukka keräsi kärkiryhmälle runsaan joukon seuraajia.

Johtopaikka vaihtuikin useaan otteeseen, kunnes viimeisillä väylillä Saku Halonen näytti vetävän pisimmän korren. Talin kuuluisa viimeinen 18.reikä ja sen viheriö tarjosivat kuitenkin taas kerran dramatiikkaa. Halonen sortui lähipelituplaan, mikä aukaisi uusinnan tuloksessa -9 olleille Ilari Saulolle ja Carl Hellatille.

Talin 18.griini näytti jälleen kyntensä katsojameren edessä.

Uusinnassa pelattiin 18.väylä. Hellatin lähestyminen jäi kahdesti lyhyeksi, mutta hän sai chippinsä hyvälle par-etäisyydelle. Griinille asti ei kuitenkaan tarvinnut mennä, sillä Saulo sai yleisön raikuviin aplodeihin chippaamalla eaglensa sisään noin 20 metristä griinin edestä. Keimola Golfin Ilari Saulosta siis Erkko Trophyn mestari 2020 tasaisen varmalla sarjalla -9/68-68-68.

”Vau, aika tyhjä olo! En osannut lopetettuani arvata että riittäisi uusintaan. Voittaminen vaatii välillä vähän tuuriakin, ja sitä oli tänään mukana”, Saulo summasi.

Ilari Saulo ihmetteli itsekin uponnutta chippiään, jolla hän kuittasi Erkon voiton 1.uusintareiällä.

Mikään suurempi yllätys voitto ei ole – Saulo on pelannut koko kauden erittäin hyvin, ja ollut joka kisassaan viimeisessä tai toiseksi viimeisessä ryhmässä. Voitto tuli myös SM-reikäpeleistä, ja lyöntipelin SM-kultaa hän nappasi viime kesänä.

”Avain tasaisuuteen tänä vuonna on ollut pysyä kärsivällisenä läpi kilpailun, eikä lähteä liian aggressiivisesti porteista. Kärsivällisyys palkittiin viimeisessä chipissä”, Saulo kertoo.

Erkko Trophy oli 23-vuotiaalle viimeinen amatöörikisa Suomessa, ja syksyllä edessä odottaa ammattilaisuus.

”Upeaa lopettaa Erkon voittoon ja juuri Talissa, arvostan sitä suuresti. Kuun vaihteessa pelaan British Amateurin ja European Amateurin, sitten vaihtuu status.”

Hopeamitali siis Carl Hellatille, ja kotiyleisön riemuksi Martin Plukka otti pronssia tuloksella -8/66-69-70. Samaa sijaa jakoi Saku Halonen.

Kotiyleisön riemuksi HGK:n Martin Plukka sai pronssia.

Talin kenttä oli upeassa kunnossa ja sai ansaittua suitsutusta kaikilta pelaajilta. Helsingin Golfklubi hoiti 55. Finnish Amateur Championshipin järjestelyt tunnetun laadukkaasti.

Lopputulokset TÄSTÄ.