SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Yhdet säännöt – yksi tasoitusjärjestelmä

GolfliittoKilpagolf20. Helmikuuta 2018

R&A ja USGA ovat julkaisseet pääpiirteet 1.1.2020 tulevasta uudesta maailman laajuisesta tasoitusjärjestelmästä - World Handicapping System (WHS).

Tällä hetkellä maailmassa on kuusi eri tasoitusjärjestelmää. Kaikki nämä ovat hyväksyneet uuden tasoitusjärjestelmän ja siirtyvät siihen vuoden 2020 alusta.

 WHS:n pääominaisuudet

  • Tasoitus lasketaan viimeisen 20 tuloksen joukosta otettavien 8 parhaan tuloksen keskiarvona (tulokset eivät vanhene).
  • Systeemi pitää sisällään tasapainon reagointikyvyn ja kontrollin välillä, niin että siinä otetaan huomioon pelaajan osoittama pelikyky ja tasoitus siten, että 12 viimeisen kuukauden tasoituskehityksen mukaan tasoitukselle tullaan asettamaan yläraja, jonka yläpuolelle se ei voi nousta.
  • Kaikki tälläkin hetkellä tasoituskierroksiksi hyväksyttävät kilpailu- ja harjoituskierroksista pysyvät tasoituskelpoisina.
  • Uuden tasoituksen saamiseksi vaaditaan edelleen vain 18 reiän tulos (normaalisti 54 reiän tulokset). Tämä tarkoittaa myös, että tasoitus voidaan laskea myös alle 20:lla tuloksella.
  • USGA Course Rating System on edelleen kenttien vaikeuksien ja pelitasoitusten laskennan perusteena.
  • Mekanismi havaitsemaan epänormaalit kenttä ja sääolosuhteet (Vastaa nykyistä CBA:ta).
  • Tasoituspäivitykset tehdään välittömästi.
  • Tasoituslaskennassa maksimitulos reiälle on edelleen nettotuplabogey.
  • Maksimitasoitus on edelleen 54.

Mitä WHS tarkoittaa suomalaisille pelaajille (EGA:n alaisuudessa oleville)?

Suomalaisille pelaajille ei mitään suuria muutoksia tule.

Samat tasoituskierrokset ovat voimassa, ”CBA” on mukana kilpailukierroksilla, tasoitus päivitetään välittömästi, pistebogey-laskenta säilyy normaalina sekä ”Slope”-järjestelmä säilyy.

Ainoastaan tapa, jolla tasoitus lasketaan tulee muuttumaan.

Pitääkö suomalaisten pelaajien tehdä jotain ennen vuotta 2020?

Pelata ja nauttia golfista. Pelaajien toivotaan pelaavan mahdollisimman paljon tasoituskierroksia kausilla 2018 ja 2019, jotta tasoitusmuunnos 1.1.2020 olisi mahdollisimman oikeudenmukainen.

Mikä rooli EGA:lla on WHS:ssä?

EGA on tukenut alusta saakka WHS:n kehitystä ja ollut aktiivinen sen kehityksessä tutkimusten, asiantuntijoiden ja kansallisten kattojärjestöjen edustajien kautta.

WHS pitää sisällään joukon optioita, jotka ovat eurooppalaiselle golfille ominaisia ja näin EGA:n jäsenmaille tulevat muutokset eivät ole niin suuria kuin olisivat voineet olla.

WHS:n käyttöönoton jälkeen EGA pysyy tasoitusjärjestelmän ylimpänä auktorisoijana EGA:n jäsenmaille ja kansalliset liitot vastaavasti omissa maissaan EGA:n auktorisoimina tasoitusjärjestelmän käyttöön panijoina.

Lisää aiheesta:

EGA
R&A
USGA
Resources