SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Kuurojen EM-golf käynnissä Ahvenanmaalla

GolfliittoKilpagolf1. Elokuuta 2023

Historian ensimmäiset kuurojen golfin Euroopan mestaruus -mitalit jaetaan torstaina 3.8. Ahvenanmaalla, kun Ålands Golfklubbin Kungsbanan-kentällä mitellään kuurojen golfin paremmuudesta. Kilpailujen vastuullisena järjestäjänä on Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL ry.

Yhteensä 61 pelaajaa kymmenestä eri maasta kilpailevat kolmipäiväisessä turnauksessa Euroopan mestaruuksista. 53 pelaajaa mittelee EM-titteleistä niin miesten, naisten kuin seniorien sarjassa. Henkilökohtaisen kilpailun lisäksi kilpaillaan myös joukkuemestaruuksista. Tämän lisäksi kahdeksan pelaajaa mittelee Stableford Cupin voitosta.

Suomesta on mukana kilpailemassa kymmenen pelaajaa. Miesten mestaruussarjassa kilpailevat David Barber (Hirsala Golf), Robin Herlin (Hirsala Golf), Tedi Herlin (Hirsala Golf), Julius Hyyppä (Archipelagia Golf Club), Janne Manner (Kankaisten Golf Masku), Andre Pasuram (Ålands Golfklubb), Jani Savolainen (Jyväs-Golf), Severi Väre (Kankaisten Golf Masku) ja  Waltteri Waris (Pielis-Golf). Nevas Golfin Mikael Rajaniemi kilpailee Stableford Cupissa.

Hawaijilla lokakuussa 2022 kuurojen MM-Golfin voittanut saksalainen Nico Guldan on mukana Ahvenanmaan viheriöillä. Nähtäväksi jää, saako Guldan kesytettyä Kungsbananin kentän, joka jo harjoituskierroksella näytti vaativuutensa monen kilpailijan yllätykseksi. Waltteri Waris sijoittui MM-viheriöillä sijalle 16.

Suomen Golfliitto on mukana kilpailun järjestelyissä ja tukee Suomen Kuurojen Urheiluliittoa mm. kilpailun johdollisten tehtävien ja tuomaritoiminnan puitteissa. Kilpailun johtajana toimii Janne Burman ja päätuomarina Kimmo Helaskoski. Burman ja Helaskoski olivat maanantain harjoituskierroksen ja avajaisseremonian jälkeen hyvillä mielin ja valmiina tulevaan koitokseen.

”Olin Asko Arkkolan kanssa tuomaroimassa vuoden 2013 avoimia kuurojen EM-golfeja Kytäjällä ja niiden hyvien muistojen saattelemana on mukava lähteä johtamaan tämän kisan tuomaritoimintaa. Muutamia erityispiirteitä on näissä kilpailuissa ja joitain asioita on tarve soveltaa kuulevien kisaan verraten. Esimerkiksi mahdollisen ukkoskeskeytyksen ilmoitus tullaan täällä tekemään sprinklereiden avulla, kun äänitorvella ei sitä tässä kilpailussa voida toteuttaa” kertoo Helaskoski. ,

Maanantain harjoituskierroksella ei onneksi päästy sprinklereitä testaamaan, ukkonen saavutti Ålands Golfklubbin onneksi vasta harjoituskierroksen päätteeksi. Avajaisseremoniaa jouduttiin siirtämään tunnilla eteenpäin, mutta pelaajat vaihtoivat kuulumisia hyvillä mielin ruokailun parissa ravintolassa odotusajan.

Burmanille suomalaiset pelaajat ovat tuttuja Golfliiton Respecta Tourilta, jonka kiertuepäällikkönä hän toimii jo kuudetta vuotta. ”Hienoa saada nämä kisat Suomeen ja upeaa, että pääsemme tarjoamaan omille pelaajille näin upean mahdollisuuden taistella EM-mitaleista kotimaan kentällä. Yhteistyö SKULin kanssa on toiminut moitteetta, ja hattua nostan kilpailutapahtuman koordinaattori Heli Romulle, joka on tehnyt valtavan työn näiden kilpailujen järjestelyjen osalta.” kiittelee Burman.

”Näiden kilpailujen järjestäminen tuntuu erilaiselta, jos vertaa kymmenen vuotta sitten järjestettyihin avoimiin EM-Golfeihin Kytäjällä, jossa olin myös mukana järjestelykomiteassa. Nyt ollaan tekemässä virallisia arvokisoja ja vieläpä historian ensimmäisiä. Yhteistyö Golfliiton ja Ålands Golfklubbin kanssa on sujunut hienosti, yhdessä on löydetty ratkaisuja erilaisiin eteen tulleisiin tilanteisiin. Kilpailua edeltäneet päivät ovat olleet todella kiireisiä, mutta nyt kilpailujen käynnistyttyä, ehtii jo hiukan hengähtää ja nauttia kisatunnelmasta. Tärkeintä on, että kaikki viihtyvät ja nauttivat Ahvenanmaan upeasta miljööstä sekä yhdessäolosta” summaa Romu.

Ålands Golfklubb on tottunut kilpailujen järjestäjä, mutta näissä kisoissa myös Ålands Golfklubb saa haastaa itseään toimintamallien soveltamisessa. Tulkkeja on pihapiirissä varattuna pelaajien ja henkilöstön väliseen kommunikointiin sekä myös tuomareiden mukaan kentälle. Lisämausteensa tulkkien työpäiviin tuo se, että keskusteluja tulkataan molemmilla kotimaisilla, sekä myös kansainvälisellä viittomisella.

Kilpailujen tulospalvelu

Kilpailun viralliset sivut

Golf hyväksyttiin EDSOn (European Deaf Sport Organisation) viralliseksi kilpailulajiksi uutena lajina vasta viime vuoden lokakuussa 2022. EM-tittelistä on kilpailtu epävirallisesti vuodesta 2011 alkaen avoimien kilpailujen muodossa. Suomi järjesti avoimet EM-golfit vuonna 2011 Kytäjä Golfissa.
EDSOlla on toimintaa yhteensä 25 eri urheilulajissa.

Vuonna 1920 perustettu Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL ry toiminta rakentuu kolmelle eri osa-alueelle; seura-, kilpailu- ja liikuntatoimintaan. SKUL ry:llä on 12 jäsenseuraa ympäri Suomen ja toimintaa on 13 eri urheilulajissa. Kuurojen golftoiminta on käynnistynyt Suomessa jo vuonna 2003.

Golftoiminnassa on mukana noin 50 golfaria ja vuosittain järjestetään muutamia jo perinteiksi muodostuneita kilpailuja. Kansainvälistä kilpailutoimintaa on mm. Deaflympics ja MM-Golf, joissa myös suomalaisia on nähty kilpailemassa. Vuoden 2022 MM-Golf järjestettiin Hawaijilla, joissa Waltteri Waris parhaana suomalaisena ylsi sijalle 16.