SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Toimialan yhteinen tiedote COVID-19 (22.5.2020) ja UKK (22.5.2020)

Covid-19Golfliitto22. Toukokuuta 2020

Koronavirusepidemian leviämisen ja viranomaisten päätösten takia golfin toimialajärjestöt (FGMA, PGA, SGK ja SGL) ovat päivittäneet ohjeistusta golfyhteisöille ja pelaajille. Golfliitto on myös tehnyt omaa toimintaansa koskevia päätöksiä.

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen ja Suomen hallituksen aiemmin asettamat rajoitustoimet koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi jatkuvat.

Valtioneuvoston mukaan, kokoontumisrajoituksia on tarpeen edelleen asettaa. Valtioneuvosto lieventää julkisen kokoontumisen henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi.

Myös yli 50 henkilön, mutta korkeintaan 500 henkilön yleisötilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa saa järjestää, jos turvallisuus voidaan varmistaa asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.

Toivomme ja odotamme golfareilta ja golfyhteisöiltä vastuullisuutta yhteisen hyvinvoinnin turvaamisessa. Suosittelemme seuraamaan ja noudattamaan viranomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintää ja ohjeistusta.

Olympiakomitea muistuttaa huomiomaan aluehallintovirastojen määräykset 1.6. alkaen koskien 50-500 hengen tilaisuuksien järjestämisessä. Edelleen suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Olympiakomitea suosittelee kaikille suomalaisille omatoimista liikunnan ja urheilun harrastamista viranomaisten asettamat rajoitteet huomioiden.  Olympiakomitean sivulta voit tutustua aiheeseen lisää.

Olemme koostaneet UKK – usein kysytyt kysymykset liittyen COVID-19 koronavirusepidemiaan. Aineistoa päivitetään ja tarkennetaan muuttuvien ohjeistusten mukaisesti. UKK:n löydät materiaalipankista ja tämän linkin takaa.

Golfkentille ja pelaajille

Jos golfkenttä on auki, suosittelemme seuraavia toimenpiteitä koko golfkentän alueella:

 • SEURAA KENTTÄKOHTAISIA OHJEITA, NE OVAT PAIKALLISESTI ENSISIJAISIA
 • golfkentän tulee varmistaa, että pelaajat ovat tietoisia poikkeustilanteesta johtuvista erityisjärjestelyistä ja ohjeistusten tulee olla näkyvillä paikoilla. Jokainen pelaaja on vastuussa, että noudattaa ohjeistuksia.
 • golfkentän henkilökunnan tulee mahdollisuuksien mukaan valvoa, että ohjeistuksia noudatetaan.
 • kaikenlaista lähikontaktointia muihin henkilöihin ja ihmisjoukkojen syntymistä tulee välttää.
 • sosiaalinen etäisyys kaikessa tekemisessä on noin kaksi metriä.
 • mahdollistetaan käsidesin käyttö koko golfkentän alueella.
 • peliryhmäkokoa päätettäessä tulee ottaa huomioon, miten pelaaminen voidaan järjestää vastuullisesti. Huomioon tulee ottaa myös muu pelaamiseen liittyvä ohjeistus ja varmistaa pelaajien sekä työntekijöiden terveyden suojaaminen.
 • turhaa oleskelua golfkentän alueella sekä golfkentän yhteydessä olevissa muissa tiloissa tulee välttää. Koko ajan pidetään kaikkiin henkilöihin sosiaalinen turvaetäisyys eli vähintään kaksi metriä ja muistetaan pelaajan henkilökohtainen vastuu golfkentän ohjeistuksen noudattamisesta.
 • suositellaan, että normaalisti yhteiskäytössä olevat välineet kuten pallokorit, golfkärryt, bunkkeriharavat tms. korvataan omilla vastaavilla. Jos välineitä kuitenkin tarjotaan yhteiskäyttöön, suosittelemme, että saatavilla on omatoiminen desinfiointimahdollisuus. Jos välineiden käyttö jätetään pelaajan omalle vastuulle, tulee asia selvästi ilmoittaa käyttäjälle ja kyltein informoimalla.
 • lipputangot, pallorännit, golfkenkien puhdistuslaitteet -ja välineet, pallopesurit, roskakorit ja penkit voidaan paikallisesti harkiten ottaa käyttöön. Tällöin käyttäjiä tulee selvästi informoida niiden käyttämisestä oman harkinnan mukaan ja muistuttaa suositellusta käsihygieniasta käytön yhteydessä ja jälkeen.
 • klubitalo ja pukuhuonetilat voivat olla auki ja suihku/saunamahdollisuus voidaan tarjota, jos tilojen säännöllisestä siivouksesta ja puhdistamisesta huolehditaan. Ohjeistuksen mukaan sellaisessa ympäristöissä, jossa kävijöitä on runsaasti, suositellaan puhdistamista 2–4 tunnin välein.
 • WC-tilat tulee siivota mahdollisimman usein päivän aikana.
 • suositellaan käyttämään digitaalista tuloskorttia esim. eBirdien kautta

Yleisiä ohjeita hygieniaan

Ohjeistus golfin harrastajien COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi:

 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
 • Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
 • Vältä kättelyä pelikavereiden ja muidenkin kanssa.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos kentällä ei poikkeustilanteesta johtuen ole roskikset käytössä, niin huolehdithan, että kuljetat käytetyt nenäliinat ja muut roskat pois kentältä ja hävität ne asianmukaisesti.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Voit epäillä koronavirustartuntaa, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona.
 • Terveydenhuollon yksiköihin ja Päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun ja terveyskeskusten turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.
 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona.

Tarkennuksia ja lisäyksiä löydät UKK-aineistosta. Aineistosta löydät ohjeistukset myös riskiryhmään kuuluvien pelisuosituksista.

 

Kilpaurheilu

Valmennus ja kansainväliset kilpailut
Golfliiton organisoimat valmennustapahtumat jatkuvat 1.6. jälkeen rajoitusten sallimissa puitteissa. Valmennustapahtumiin kutsuttavia pelaajia ohjeistetaan rajoitusten aiheuttamista erityisjärjestelyistä henkilökohtaisesti.  Kansainvälisten kilpailujen tilannetta seurataan jatkuvasti ja pelaajien lähettämisestä kilpailuihin päätetään tapahtumakohtaisesti erikseen.

Kansallinen kilpailutoiminta
Golfliiton kilpailutoiminta käynnistyy kesäkuussa erityisjärjestelyin.
Golfliiton järjestämiin kilpailuihin osallistuvia pelaajia pyydetään tutustumaan ohjeistukseen huolella ennen kilpailuihin osallistumista. Ohjeistuksen tavoitteena on turvallinen ja sujuva kilpailujen läpivienti. Kilpailuissa tullaan esimerkiksi käyttämään digitaalista tulostensyöttöä tavallisen tuloskortin sijaan. Golfliitto tulee tarkastamaan ohjeistusta kauden aikana säännöllisesti ja tekemään tarvittavia muutoksia, mikäli yleisiin rajoituksiin tulee muutoksia suuntaan tai toiseen. Lue lisää täältä

Lisätiedot:
Kilpaurheilupäällikkö Juha juvonen; juha.juvonen@golf.fi

Finnish Tourin osalta kausi käynnistyy Hill Side Golfissa 5.–7. kesäkuuta pelattavalla kilpailulla. Lisätietoja; https://finnishtour.fi/

Seurojen kilpailut ja harjoitukset

Seurojen kilpailuja voi järjestää, kunhan voimassa olevat rajoitustoimet otetaan toiminnassa tarkasti huomioon;

 • 31.5. asti kaikki yli 10 hengen tilaisuudet ovat kiellettyjä
 • 1-30.6. kielletään kaikki yli 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset

1.6. alkaen enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa on kuitenkin mahdollista järjestää erityisjärjestelyin niin, että ihmisten turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla. Lue erityisjärjestelyistä täältä.

Golfkilpailujen järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin;

 • suositellaan, että kaikki kilpailuun liittyvä tiedotus ja ohjeistus, kuten kilpailuinfo, ilmoittautuminen, lähtölistat hoidettaisiin etänä (verkkosivut, eBirdie-tiedotus, sähköposti, sosiaalinen media, tekstiviesti…) myös 31.5. jälkeen. Jos kuitenkin 1.6. alkaen järjestettävissä kilpailuissa tiedottaminen halutaan pitää esim. klubitalolla, tulee huolehtia turvaväleistä ja hygieniasta sekä voimassa olevista rajoitustoimista
 • suositaan mobiilisti tai muutoin sähköisesti täytettäviä tuloskortteja ja -laskentaa
 • jos paperisia tuloskortteja käytetään, niitä ei tarvitse vaihtaa merkitsijän kanssa. Kukin pelaaja pitää kirjaa itselleen ja merkitsijälle. Merkitsijän kuittauksen voi hoitaa verbaalisesti paikan päällä tai puhelin-/nettiyhteydellä. Tuloskortteja ei myöskään tarvitse palauttaa kilpailutoimistoon fyysisesti. Suositellaan tulosten lukemista reikä reiältä tai sähköistä viestintää käyttäen (valokuva, sähköposti, tekstiviesti, …)
 • yhteislähdöt eivät ole mahdollisia ennen 1.6.
 • 31.5. saakka pidetyissä kilpailuissa ei järjestetä yhteistä palkintojen jakoa, vaan tulokset julkistetaan sähköisesti
 • 1.6. jälkeen voidaan järjestää yhteiset palkintojen jaot, kunhan huolehditaan turvaväleistä ja hygieniasta sekä voimassa olevista rajoitustoimista
 • kilpailun järjestäjän on mietittävä etukäteen ja infottava pelaajille, miten mahdollisessa kilpailun keskeytyksessä (esim. ukkonen) toimitaan voimassa olevien rajoitustoimien ja ohjeistuksien puitteissa

Katso myös: Kilpailujen erityisohjeistukset 1.6. alkavaan kilpailukauteen

Golfopetus 

Golfopetusta voidaan edelleen antaa. Opetuksessa tulee noudattaa THL ja TTL ohjeistusta asiakaspalvelutilanteista. Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ovat viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti kiellettyjä 31.5.2020 saakka. Johdettua ja ohjattua opetustoimintaa, jossa kokoonnutaan fyysisesti yli 10 hengen ryhmiin, ei saa toukokuun aikana järjestää.

1.6.2020 alkaen suurempien ryhmien opetustoiminta voidaan käynnistää erityisjärjestelyin.

Koulutus ja muut tapahtumat

Suomen Golfliiton järjestämät koulutustapahtumat käynnistyvät kesäkuun alussa ja uusia ajankohtia sovitaan asianosaisten kanssa. Verkkokoulutukset jatkuvat normaaliin tapaan. Mikäli seura järjestää omia koulutustapahtumia, esim. sääntöiltoja, suositellaan noudattamaan kokoontumisrajoituksia ja THL:n ohjeistusta turvaväleistä ja hygieniasta.

Lisätiedot:
Koulutusvastaava Annika Nykänen; annika.nykanen@golf.fi

Työnantajille

Työnantajille on Paltan sivuilla hyvä ja kattava tietopaketti, johon suosittelemme tutustumaan.
Palta
Katso suositellut toimenpiteet työnantajille TTL:n sivuilta.
Työterveyslaitos

Keskeisimpiä toimia ovat:

 • varautumisryhmän perustaminen
 • COVID-19 tartuntatapa ja taudin vakavuus
 • COVID-19 torjuntatoimet työpaikalla
 • puhtaus ja hygienia
 • sairauspoissaolot
 • matkustaminen ja karanteeni
 • kun matkustaja palaa ulkomaan matkalta
 • jos työpaikalla olevalla henkilöllä epäillään COVID-19 tartuntaa
 • etätyöt ja muut varautumistoimenpiteet

Golfyhteisön työntekijöille

Golfin toimialajärjestöt suosittelevat golfyhteisöjen työntekijöiden noudattavan THL:n ja TTL:n ohjeistusta asiakaspalvelutilanteissa, valmistettaessa tai tarjoiltaessa ruokaa sekä siivouksen tehostamisessa. Oheisen linkin kautta pääset tutustumaan tarkemmin ohjeistuksiin.

Työterveyslaitos

Muita hyödyllisiä linkkejä

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n yhteistyökumppani Legistum on laatinut ohjeistuksen seuroille. Ohjetta päivitetään ohjeistusten mahdollisten muutosten myötä. Voit tutustua ohjeistukseen TÄÄLTÄ.

Gofliitto järjesti 24.3. webinaarin koskien vallitsevaa tilaa. Tallenteen pääset katsomaan täältä.

Kevään liittokokous

Suomen Golfliiton hallitus päätti 11.5.2020 kokouksessaan järjestää liiton sääntömääräisen kevätkokouksen lauantaina 13. kesäkuuta 2020. Kokouksen järjestämisen mahdollistaa valtioneuvoston päätös lieventää julkisen kokoontumisen henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä 50 henkilöön 1.6.2020 alkaen sekä eduskunnan hyväksymä laki, jolla voidaan väliaikaisesti poiketa yhdistyslain määräyksistä koronapandemian leviämisen rajoittamiseksi. Tämä mahdollistaa etäosallistumisen kokoukseen, vaikka etäosallistumismahdollisuutta ei olisikaan mainittu yhdistyksen säännöissä ja vaikka yhdistys ei olisi hyväksynyt etäosallistumista sääntelevää äänestys- ja vaalijärjestystä.

Kokous pidetään 13.6. kello 10.00 – 12.00. Kokoukseen voi osallistua etäyhteydellä tai paikan päällä Helsingissä Taitotalossa osoitteessa Valimotie 8. Virallinen kutsu ja kokousmateriaali lähetetään seuroille 29.5. mennessä.

Koska kokoukseen voi paikan päällä osallistua rajoitettu määrä henkilöitä, on alustava ilmoittautuminen välttämätöntä. Ilmoittautumisen tarkoituksena on selvittää hallitukselle, kuinka moni osallistuu fyysiseen kokoukseen ja kuinka moni etänä. Tämä helpottaa kokouksen käytännön järjestämistä. Ilmoittautuminen avataan 8.6. ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 12.6. Suosittelemme kuitenkin, että mahdollisimman moni seuran edustaja osallistuu etänä. Etäosallistumisen ohjeet lähetetään kutsun yhteydessä.
Lisätiedot: Juha Korhonen; juha.korhonen@golf.fi

Liiton ja House of Golfin palvelut

Suomen Golfliiton hallitus päätti kokouksessaan 4.5.2020 purkaa aiemmin määrätyt henkilöstön lomautukset täydellisesti. Näin ollen liiton ja House of Golfin henkilökunta palvelee normaalisti golfyhteisöjä ja pelaajia. Henkilökunta toimii toistaiseksi mahdollisuuksien mukaan etätöissä pääsääntöisesti kotoa käsin.

Yhteystiedot