SUOMEN
GOLFLIITTO

Jari Koivusalo
Blogit

Viheriöt kuntoon yhteistyöllä

BlogitJari Koivusalo21. Toukokuuta 2018

Rio de Janeiron kesäolympialaisissa 2016 golfin ensimmäinen kilpailupäivä oli 11.8. Sitä ennen kenttää oli valmisteltu ja hoidettu useita kuukausia ilman, että kentällä pelattiin kierrostakaan. Tilanne on äärimmäisen harvinainen. Kenttiä hoidetaan pelaajia varten ja Suomessakin pitkän talven jälkeen viheriöiden avaaminen pelille pyritään tekemään niin aikaisin kuin mahdollista.

Kun viheriöt ovat talvehtineet hyvin ja viherpeittävyys on lähellä sataa prosenttia, kenttä avataan yleensä suoraan viheriöille. Tilanne ei kuitenkaan aina ole näin hyvä. Pohjoismaiden golfkentille tehdyssä kyselyssä 56% vastaajista arvosti talveen liittyvät stressitekijät ja niihin vaikuttamisen tärkeimmäksi tutkimuskohteeksi ja 68% piti palautumista talvituhoista yhtenä tärkeimmistä osa-alueista (STERF, 2016).

Viheriöiden talvehtimisessa on ollut suuria eroja viimevuotiseen tapaan. Onneksi näyttää siltä, että hyvässä kunnossa lumen alta paljastuneita kenttiä on tänä keväänä enemmän. Tämä ei kuitenkaan paljoa lohduta, jos omalla kotikentällä joudutaan kylvöjen kautta kasvattamaan viherpeite uudelleen.

Hyvässä kunnossa lumen alta paljastuneita kenttiä on tänä keväänä enemmän

Viheriöiden paikkokylvön avulla uuden nurmipinnan kasvattaminen vaatii hyvin erilaisia toimenpiteitä kuin onnistuneesti talvehtineen viheriön hoito. Sopivan lämpötilan saavuttamiseksi viheriö voidaan peittää harsolla tai vastaavasti poistaa harsot, jos lämpötila nousee liian korkeaksi. Kasvuun lähtevää kylvöstä tuetaan hiekkakattauksilla. Kastelua tarvitaan jopa 10-15 kertaa vuorokaudessa – tavoitteena on se, että kylvetyt pinnat eivät kuivu missään vaiheessa. Uudet kylvöt vaativat myös lannoitusta tiheämmin. Normaalia korkeampi leikkuukorkeus ja tallautumisen välttäminen kuuluvat hyvään hoitoon. Summa summarum, kaikki nämä toimenpiteet aiheuttavat haasteita pelaamisen ja hoitotoimenpiteiden yhdistämiseen. Pelaajilta vaaditaankin ymmärrystä ja kärsivällisyyttä, kun viheriöiden talvituhoja joudutaan paikkaamaan.

On hyvä muistaa, että pelaajienkin tulee antaa oma panoksensa viheriöiden kunnosta huolehtimisessa – tämä todetaan jo golfin säännöissäkin. Pallon alastulojäljet tulee aina korjata viheriöillä, riippumatta niiden kunnosta. Viheriöitä ei saa vahingoittaa mailalaukulla, lipputangolla tai kävelemällä liian lähellä reikää. Palloa nostettaessa on varottava vahingoittamasta reiän reunoja ja lipputanko on asetettava takaisin huolellisesti. Putteriin ei pidä nojata.

Mikäli kentänhoitohenkilökunta on tekemässä arvokasta työtään viheriöiden kuntoon saattamiseksi, pelaajan tulee odottaa, kunnes hänelle annetaan lyöntilupa. Näin pitää menetellä aina – vaikka sitten olisi speedgolf kyseessä.

Jari Koivusalo