SUOMEN
GOLFLIITTO

Iida-Lotta Juura
Blogit

Mun tapa pelata – Golfin monet kasvot

BlogitIida-Lotta Juura4. Heinäkuuta 2018

Jo meillä Suomessa on yli 140 000 tapaa pelata – jokaisella omansa. Tapa pelata voi myös vaihtua, itse asiassa se voi vaihdella päivittäin.

Oma tapani pelata oli useiden vuosien ajan kilpagolf. Kilpagolfissa hienoimpia hetkiä ovat ne, kun kaikki loksahtaa kohdilleen. Niinä hetkinä pelaaja voi luottaa lyönteihinsä ja nauttia puttien uppoamisesta. Kilpagolf on tarkkaa ja huolellista, sattumien minimointia. Onnistumisen hetkellä se on palkitsevaa ja tunnetta ei voita mikään. Valitettavan usein golf näyttää kuitenkin kolikon kääntöpuolta – niitä hetkiä, joina pallo kulkee omia polkujaan, pelaajan ohjausyrityksistä huolimatta.

Myös kilpagolfarin olisi toisinaan hyvä heittää ylimääräinen huolellisuus nurkkaan ja pelata rentoa golfia. Rentogolfissa tehdyillä bogeyllä tai ohimenneillä puteilla ei ole merkitystä – tärkeintä on hyväntuulinen pelaaminen, onnistumisista, peliseurasta ja kauniista maisemista nauttiminen. Lyöntejä ei rentogolfissa tarvitse edes laskea.

Olen itse löytänyt golfin ja pelaamisen ilon uudelleen rentogolfin kautta. Kun vaihdoin kilpagolfin iltayseihin perheen ja kavereiden kanssa, muistin, minkä takia alun perin aloitin golfin harrastamisen. Golfiin minut koukutti hauskuus, jatkuva kehittyminen ja oppimisen ilo. Näitä kokemuksia golf tarjoaa minulle edelleenkin, ja ne ovat koko jutun suola. Mikään ei voita lipulle spinnaavaa wedgeä tai ääntä, kun pallo kolahtaa reiän pohjalle onnistuneen birdieputin seurauksena.

Yksi minulle uusi ulottuvuus pelata on Speedgolf. Kävin kokeilemassa Speedgolfia ensimmäisen kerran tänä kesänä ja havaitsin siinä ennen kaikkea mahdollisuuksia oppimiselle. Heti kierroksen jälkeen löysin lukuisia asioita, jotka tekisin toisin seuraavalla kierroksella – valitsisin mukaan eri mailat, lyhentäisin backswingiä, puttaisin aina, kun siihen tarjoutuisi mahdollisuus… Speedgolf on myös hyvä tapa hankkia itselle lisää aikaa – kun golfkierros ja samalla juoksulenkki on hoidettu reilussa tunnissa, vapautuu illasta yllättävän paljon aikaa muulle touhuilulle.

Yksi tapa saada pelaamiseen uutta twistiä on pelata eri pelimuotoja. Välillä tutun ja turvallisen lyöntipelin voi vaihtaa esimerkiksi scrambleen tai greensomeen pelikavereiden kanssa. Nyt kun eBirdie ja Golf GameBook ovat yksi sovellus, on erilaisten pelimuotojen löytäminen ja kokeilu entistä helpompaa – ohjeet ja lyönti-/pistelaskurit löytyvät yhden sovelluksen takaa.

Teknologian hyödyntäminen onkin yhä useammalle nykygolfarille tapa tehdä pelaamisesta sosiaalisempaa. GameBookissa tuloksia voi kirjata ylös reaaliajassa, vaikka jokaisen pelatun väylän jälkeen. Muut sovellusta käyttävät kaverit näkevät tulokset ja voivat halutessaan kommentoida niitä ja lähettää tsemppiviestejä kentälle.

Golfilla on monet erilaiset kasvot. Se mikä näyttäytyy golfin parhaana puolena yhdelle ei välttämättä ole sitä toiselle. Onneksi voimme pelata golfia jokainen omalla tavallamme, mutta silti yhdessä! Samassa ryhmässä voidaan pelata kilpagolfia, rentogolfia ja pistebogeya – ja nauttia samalla omista sekä muiden onnistumisista täysin siemauksin.

Golfliitto haastoi hetki sitten kaikki golfarit mukaan Mun tapa pelata -somehaasteeseen. Haasteessa pyysimme golfareita lisäämään sosiaaliseen mediaan julkaisun ja kertomaan meille, mikä on kenenkin tapa pelata.

Haaste on yhä käynnissä! Lisäämällä julkaisuun hashtagin #muntapapelata, osallistujat ovat mukana palkintojen arvonnassa.

Rentoja ja nautinnollisia golfkierroksia!

Iida-Lotta