SUOMEN
GOLFLIITTO

Sami Övermark
Blogit

Asennetta kentälle

BlogitSami Övermark30. Huhtikuuta 2018

Kansallinen Golfviikko järjestetään kesäkuussa viidettä kertaa. Suomi Golfin pr-viikko on ollut suosittu alusta markkinoida hienoa lajiamme niin paikallisesti seurojen toimesta kuin valtakunnallisesti lajiliittona. Viiden vuoden aikana Golfviikolla on ollut erilaisia teemoja perheistä ladygolfiin.

Tänä vuonna kohderyhmänä ovat juniorit ja teemana asennemuutos. Kansallisen Golfviikon ajankohtaa on siirretty aiemmasta poiketen kesäkuun toiselle viikolle. Lisäksi tänä vuonna teemme seuroille valmiita toimintakonsepteja, joita on helppo toteuttaa viikon aikana. Jokaisessa konseptissa on kerrottu seikkaperäisesti miten toimia, esimerkkinä puistogolftapahtuman järjestäminen lähipuistoon. Suurimpana panostuksena hyödynnämme sosiaalista mediaa osana Golfviikkoa ja sen markkinointia. Kaksi kohderyhmän suosimaa youtube-tähteä eli ”tubettajaa” on valjastettu mukaan. Heidän kanssaan teemme yhteistyössä videoklippejä, joita seurat voivat jakaa omissa somekanavissaan ja markkinoida Golfviikkoa sekä lajia – vaikka koko kesän!

Miksi kentälle tulisi saada asennetta? Mitä se tarkoittaa? Mielestäni vastaus löytyy lajimme ikärakenteesta. Suomalaisen golfarin keski-ikä on 48,4 vuotta. Alle 21- vuotiaita golfareita meillä on noin 14 000 kappaletta. Pelkästään nämä numerot kertovat miksi tarvitsemme asennemuutosta golfyhteisöihin sekä niiden ulkopuolelle. Golfyhteisöjen tulisi entistäkin vahvemmin tiedostaa, että lajin tulevaisuuden vuoksi alle 21-vuotiaiden määrän kasvattaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Toinen iso ajatus on muuttaa asennetta lajistamme golfperheemme ulkopuolelle. Millaisena lapsi tai nuori kokee lajimme? Mieleeni tulee väistämättä erään opettajan kommentti, joka oli mennyt luokkansa kanssa vierailulle golfkentälle. ”Jotakin siellä golfyhteisössä on, kun luokan kovimmat kovikset ja rääväsuutkin ovat kentällä arkoja”. Onko niin, että lajimme luonne, etiketti ja säännöt eivät ole tätä päivää Z-sukupolvelle? Lajia ei aloiteta, jos ensikosketuksesta ei jää kiva ja mukava fiilis.

Dosentti ja nuorisotutkija Mikko Salasuon mukaan ensimmäinen dropout urheiluseuratoiminnassa tapahtuu jo kuusivuotiaana ja toinen yksitoistavuotiaana. Tämän jälkeen uusia harrastuksia ei enää välttämättä aloiteta. Tässä on golfille suuri mahdollisuus, koska olemme niin sanottu myöhäisen erikoistumisen laji. Golfista nuori saa elinikäisen harrastuksen – pääsee seuratoimintaan mukaan, kilpailemaan ja parhaimmat jopa ammattilaisiksi. Mikä parasta, pelata voi koko perheen kanssa. Kunhan vain osaamme tuoda lajin esille lasten ja nuorten näköisenä.

Oma ajatukseni on, että Kansallinen Golfviikko vuonna 2018 on uusi lähtö kohti lapsille ja nuorille suunnattua golfia.

Tänä vuonna tubetähdet Ilaripro ja Sita ovat mukana viestimässä golfin hienoudesta, ja parasta on ettei kumpikaan ole koskaan pelannut golfia! Nyt vaan iso rähinä päälle, ja seurat mukaan some-kamppikseen ja Golfviikkoon. Valitkaa joku konsepteista tai kehittäkää oma hieno, uusi juttu.

Toiveenani olisi, että Golfviikon aikana meillä olisi mahdollisimman paljon tapahtumia golfyhteisöjen ulkopuolella, siellä missä lapset ja nuoret ovat – kaupunkien ja kuntien puistoissa, marketeissa jne… Muutetaan asenteita ja mielikuvia, ja tuodaan golf lasten ja nuorten näköisenä ihmisten luokse!

Mukavaa alkanutta kautta ja isosti eteenpäin,

Sami