Seuratoimijoiden päivässä energia ja desibelit katossa
Tammikuun perinteinen Ladykapteenien päivä laajennettiin tänä vuonna seuratoimijoiden päiväksi, ja mukana olikin 130 innokasta golfseurojen vaikuttajaa ympäri Suomen.
”Upeaa, että meillä oli sali täynnä golfin suurlähettiläitä! Tapahtuma jatkuu ehdottomasti tulevaisuudessakin”, Johanna Ahti Golfliiton Vetovoimatiimistä hymyilee.
Muutoksella halutaan rohkaista yhteistyöhön erityisesti lajin aloittelemisessa ja sen ympärillä. Päivän osallistujien tittelit vaihtelivatkin kapteeneista juniori- ja seniorivastaaviin, klubitoimijoihin ja puheenjohtajiin – ketkä yhteisössä toimivatkaan uusien pelaajien parissa.
Muutos ja toimintatapojen uudistamisen teema näkyi vahvasti myös ohjelmassa ja puheenvuoroissa.
Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen ja toiminnanjohtaja Juha Korhonen kokosivat avauspuheenvuorossaan mennyttä vuotta ja tsemppasivat tulevaan. Vuonna 2020 on tulossa merkittäviä asioita golfarille – WHS ja Tokion olympialaiset kärjessä.
Lajin aloittaminen pysyy isossa roolissa toiminnassa, ja uusien golfarien löytämiseksi Golfliitto panostaa jatkossakin lajimarkkinointiin ja sen tukitoimiin golfyhteisöissä. Myös rakenteita uusitaan tukemaan sitä: lauantaina tulikasteensa sai uusi Vetovoimatiimi – Mika Hollo, Johanna Ahti ja Kirsi Erofejeff-Engman – ja tarkoitus on viedä muutos myös liiton toimikuntatyöskentelyyn.
”Koko Suomi golfin elinvoima kumpuaa pelaajista, ja sen perustana ovat pelaajat – kaikenikäiset, -näköiset ja -kokoiset. Siksi on ehdottoman tärkeää, että lajin aloittaminen ja parissa pysyminen on meillä rakenteissa”, toiminnanjohtaja Juha Korhonen tiivistää.
Myös helmikuussa voimaan astuva WHS-tasoitusjärjestelmä kiinnosti luonnollisesti yleisöä. Keskiarvolaskentajärjestelmän tavoite on heijastaa paremmin nykyistä pelitasoa.
”Tasoitus merkitsee paljon suurelle osalle pelaajista, itseni mukaan lukien. Käytännössä pelaajan ei kuitenkaan tarvitse tehdä muuta kuin pelata sääntöjen mukaisesti ja palauttaa tuloskortti – järjestelmä hoitaa loput”, Golfliiton asiantuntija Aarni Nordqvist kertoo.
Workshopeissa ideat lensivät
Suurin osa päivästä kului YTT Juha Heikkalan opastuksessa. Aiheena oli golfyhteisöjen kehittäminen vastaamaan tulevaisuuden haasteita ja etenkin vapaaehtoisten rooli siinä.
Hän nosti yhteiskunnallisiksi trendeiksi esimerkiksi väestön ikääntymisen, nuorten toimintatapojen muuttumisen vuorovaikutteisemmaksi, liikuntataitojen heikkenemisen, seurakokojen pienentymisen sekä toiminnan laatuvaatimusten nousun.
Heikkala haastoi ajoittain kankeata yhdistystoimintamallia suhtautumaan yhteiskunnan trendeihin ja muutoksiin avoimemmin mielin.
”Entä jos väestön vanheneminen ei nähtäisi uhkana vaan potentiaalisena kohderyhmänä? Voisiko pitkäjänteisen sitoutumisen tilalle tulla enemmän projektiluontoista toimintaa kuten Kuntorastit suunnistuksessa?”, Heikkala kysyi.
Heikkala uskoo, että ihmiset haluavat edelleen olla mukana heille merkityksellisissä asioissa – se vaan pitää tehdä heille houkuttelevaksi. Ihmisten kohtaamiset ovat tässä avainasemassa.
Loppupäivän ajaksi energiaa pursuvat seuravaikuttajat jakautuivat pienryhmiin miettimään mitä muita merkityksiä liitetään golfiin ja miten se voisi näkyä heidän golfyhteisössään. Pöytäkuntien tulokset jaettiin ja saivat aikaan runsaasti keskustelua sekä uusia ideoita. Tuotokset menevät jatkotyöstöön Vetovoimatiimille.
Antoisan päivän päätteeksi esiteltiin ja muistutettiin vielä Golfliiton yhteisöille tarjoamista palvelukonsepteista, tulevista kauden tapahtumista ja markkinointikampanjoista. Päivän lopuksi estradille nousi kaksi Parhaat käytännöt-onnistumistarinaa Aurinko Golfista ja St.Laurence Golfista.
”Todella hieno startti vuodelle, kiitos kaikille osallistujille! Huikea määrä innostusta, infoa ja verkostoitumista – tästä on hyvä jatkaa kohti kesää”, Kirsi Erofejeff-Engman kiitteli.