SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Seuratoimijapäivät onnistuneesti webinaarina

LadygolfSeuroille19. Tammikuuta 2021

Jo perinteiseksi vuoden avaukseksi muodostunut Seuratoimijapäivä järjestettiin 16.tammikuuta, mutta tällä kertaa ajan hengen mukaisesti etäyhteyksin. Mukana langoille olikin ilmoittautunut 155 innokasta golfyhteisöjen vaikuttajaa ympäri Suomen. Osallistujissa oli mukana laajasti eri luottamusrooleissa toimivia vapaaehtoisia sekä palkollisia toimijoita, yhteisenä tavoitteenaan kehittää ja sparrata ideoita oman golfyhteisön toimintaan.

”Hienoa, että näin iso porukka saatiin mukaan ja aktiivisesti keskustelemaan! Myös webinaaritoteutuksesta tuli paljon positiivista palautetta, ja tulevaisuuden tapahtumissa voimme ehkä hyödyntää hybridimallia”, Johanna Ahti Golfliiton Vetovoimatiimistä summasi.

Tapahtuman avasi Golfliiton hallituksen jäsen ja vetovoimatoimikunnan puheenjohtaja Minna Nenonen. Hän kertasi mennyttä erikoista ja toisaalta erinomaista vuotta, sekä avasi nyt vuoden ajan koossa olleen vetovoimatoimikunnan ajatuksia. Isossa roolissa tulee olemaan golfbuumin aikana aloittaneiden harrastajien jatkaminen golfin parissa.

Aloittaneista kiinni pitäminen ja vapaaehtoisuuteen perustuvan seuratoiminnan turvaaminen näkyivät vahvasti myös ohjelmassa ja puheenvuoroissa.

Aluksi kuultiin, millaisia työkaluja liikunnan aluejärjestöillä on golfyhteisöille. Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun seurakehittäjä Kirsi Martinmäki esitteli Suomen 15 aluejärjestön monipuolisia koulutuksia ja erilaisia projekteja, joita vielä golfin parissa hyödynnetään harvakseltaan. Oma paikallinen aluejärjestö on erinomainen lähde seuratoiminnan sparraukseen laajemmin tai yksittäisellä osa-alueella.

Golfliiton asiantuntijoista lauteille pääsivät datavelho Aarni Nordqvist, joka kertasi ennätyksellisen golfvuoden lukuja vetovoiman valossa, ja viestintävastaava Marika Voss, joka esitteli liiton tukimateriaaleja ja lajimarkkinointia.

Kevään merkittävin ja odotetuin uudistus on Kaikki mitä olet halunnut tietää golfista -aloittelijan opas, johon on koottu monipuolisia ohjeita ja käytännön vinkkejä hyvin pelaajalähtöisesti esimerkiksi kierrokselle valmistautumiseen ja lämmittelyyn, golfsanastoon, eBirdien käyttöön ja pelisuunnitelman tekemiseen. Mukana on tietysti myös useita muntapapelata-tarinoita.

Opas postitetaan kaikille parin vuoden sisään aloittaneille Golflehden välissä maaliskuussa. Päivittyvä ja videoita hyödyntävä digiversio tulee myös kaikkien käytettäväksi, ja kaikki uudet pelaajat saavat sen automaation kautta jatkossa.

”Golfbuumi toi kentille mahtavasti lisää pelaajia, joita haluamme auttaa lajin ensiaskeleilla. Vastaava opas on ollut toivelistalle jo jonkin aikaa, joten nyt oli loistava tilaisuus toteuttaa se. Postitettavissa versioissa on myös mukava pieni lahja tuoreille golfareille – tuokoon se runsaasti griiniosumia!”, Voss kertoo.

Päivän innostuttavin esiintyjä oli Salla Saarinen, jonka teemana oli tärkeä vapaaehtoisuus ja imun luominen siihen. Mistä siis löytää kultaakin kalliimpia vapaaehtoisia seuratoimintaan? Saarinen esitteli aihetta mukaansatempaavaan tyyliin sekä tutkimusten että omien kokemustensa kautta. Tärkeimmän hän tiivisti kolmen K:n ohjeeseen: kehu, kannusta ja kiitä. Saarinen myös alleviivasi selkeän viestinnän merkitystä, ja muistutti tunteisiin vetoamisen tehokkuudesta.

Parhaat käytännöt jakoon

Lopuksi päästettiin golfyhteisöt ääneen, ja neljä yhteisöä kertoi heidän parhaita käytäntöjään.

Aurinko Golfissa rakennettiin talven aikana talviharjoittelustudio eli juniorilounge tyhjillään olevaan klubirakennukseen. Kilpajunioreiden ikioma ”pesä” ei maksa junioreille mitään ylimääräistä, ja kulku onnistuu henkilökohtaisella avainkoodilla. Tilojen hyötykäyttöä parhaimmillaan!

Hartola Golfissa puolestaan on palkattu yhteisön hovimestari, joka toimii opettajana matalan kynnyksen Koko Itä-Häme golfaa -tapahtumissa ja alkeiskursseilla, mutta palvelee myös enemmän pelanneita. Esimerkiksi teemat naisten yleisiin harjoituksiin kerrotaan Facebookissa ja sitä kautta voi myös ilmoittautua mukaan.

Mikkelin Golf-Porrassalmella taas seura-aktiivit valjastettiin alkeiskurssien vetäjiksi. Pro koulutti 10 vapaaehtoista toimijaa vetämään kurssit yksinkertaisilla teemoilla, ja suosio yllätti kaikki – kesän aikana suoritettiin kaikkiaan 160 Green Cardia! Tuoreille golfareille oltiin hankittu pienet giweawayt, ja suurin osa jatkoi jäseneksi. Tavisohjaajat koettiin helposti lähestyttävinä ja samalla pron aikaa säästyi edistyneempien pelaajien ohjaamiseen.

Nakkila Golf puolestaan esitteli aktiivista seuratoimintaansa sekä pelikaudella että sen ulkopuolella etenkin naisten näkökulmasta. Nakkilaan on onnistuttu luomaan yhteisöllinen, tsemppaava ilmapiiri ja jäsenet osallistuvat mielellään tapahtumiin. Avaimina he pitivät tiettyä maalaisuutta ja tiivistä vapaaehtoisryhmää, jossa on ihmisiä sopivasti eri taustoista. Esitys osoitti, että talkoilla ja mielikuvituksella saa upeita ja erikoisia tapahtumia aikaan ilman suurta budjettia, kuten tarkkuusammuntakisa laskettelurinteessä tai nimiöity valopallokisa.

Golfliiton Vetovoimatiimi piti päivää kaikkiaan erinomaisen onnistuneena myös näin etämallilla.

”Suuri kiitos vielä kaikille osallistuneille! Toivottavasti kaikki saivat kotiin viemisiksi jotain uutta ideaa, kontaktia ja ripauksen into – me vetovoimatiimi ainakin opimme taas hurjasti lisää”, Golfliiton Mika Hollo iloitsi.

Seuratoimijapäivän esitykset ja tallenteet löytyvät Sharepointista TÄÄLTÄ.