SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Seuratoimijapäivä 2025 – yhteisöllisyyden voimaa

Seuroille27. Tammikuuta 2025

Golfliiton Seuratoimijapäivä järjestettiin lauantaina 18. tammikuuta Helsingissä. Huippusuosittu vuoden avaus ja verkostotapaaminen keräsi jälleen huiman määrän osallistujia – mukana oli yli 250 innokasta golfyhteisöjen vaikuttajaa ympäri Suomea 83 eri seurasta. Paikan päällä oli 170 osallistujaa ja lisäksi etäyhteyksin striimin päässä satakunta. Osa golfyhteisöistä kokoontui omalla aktiiviporukallaan yhteen kuuntelemaan päivän antia kotiklubilleen. Osallistujissa oli laajasti eri luottamusrooleissa toimivia vapaaehtoisia sekä operatiivisia toimijoita, yhteisenä tavoitteenaan inspiroitua sekä sparrata ideoita oman golfyhteisön toimintaan.

Päivä oli tuhti annos asiaa, jonka punaisena lankana kulki yhteisöllisyys eri näkökulmista sekä tietysti uudet ajankohtaiset tuulet. Ohjelma koostui vierailevista puhujista, Golfliiton asiantuntijoista sekä golfyhteisöjen edustajista, jotka avasivat omia onnistumisiaan esimerkkeinä parhaista käytännöistä.

”Iso kiitos jokaiselle – päivä oli yhdistävä, kannustava, voimaannuttava ja inspiroiva – juuri sellainen kuin toivoimme! Olemme myös erittäin kiitollisia runsaasta palautteesta, ja tapahtuman arvosana (NPS) kohosi 77:ään. Loistava vastaanotto innostaa aloittamaan jo ensi vuoden suunnittelun, tästä vaan vauhti kiihtyy”, iloitsi liiton seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman.

Striimin päähän oli ilmoittautunut satakunta osallistujaa.

Aamun alkusanojen jälkeen lavalle astui Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Sari Virta, joka tuntee suomalaisen seurakentän kuin taskunsa, onhan hän lukenut vuosien aikana kymmeniä tuhansia seuratukihakemuksia. Hän avasi yleisölle ministeriön erittäin laajaa näkökulmaa liikunnan edistämiseen ja monipuolista yhteistyötä lukuisten tahojen kanssa. Golfin vahvuuksista hän nosti esiin ulkoilun ja luonnon sekä vahvan datapohjan ja vastuullisuusasiat. Hän myös kiitteli golfseurojen kehitysmyönteisyyttä erityisesti junioritoiminnassa ja kouluyhteistyössä.

OKM:n seuratukea on myönnetty golfille viimeisen 10 vuoden aikana huomattavat 1,26 miljoonaa euroa, mikä kertoo hyvistä hakemuksista ja Golfliiton tarjoamasta sparrauksesta. Virta kannusti hakemaan seuratukea myös tulevaisuudessa, vaikka tulevat leikkaukset pienentävätkin kokonaistukipottia.

”Koko yhteiskunta kamppailee aktiivisuuden ja liikkumattomuuden haasteiden kanssa. Golfilla on tärkeä rooli niiden ratkaisemisessa.”

Liikuntateemalla jatkettiin myös päivän toisessa esityksessä, jossa Iiris Salomaa jakoi oman, tuoreen golfarin kokemuksensa lajin mahdollisuuksista ja toisaalta haasteista. Hän työskentelee terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijana, mutta siitä huolimatta golfin monipuoliset terveysvaikutukset yllättivät hänet, ja hän mielellään puolustaa niitä epäilijöille. Toinen iloinen yllätys olivat kaikkien – tuntemattomienkin – tervehtiminen ja huomioiminen sekä käsinkosketeltava yhteisöllisyys pelaajien kesken. Siitä kannattaa ehdottomasti pitää kiinni, ja kertoa vahvemmin ulospäin.

Aamupäivän päätti organisaatiokonsultti Eva Valtanen pureutuen muutoksen haasteisiin ja mahdollisuuksiin esityksessään ”Maailma muuttuu, golfiseni”. Hän korosti toimintaympäristön muutosten vaikutusta seurayhteisöihin ja organisaatioihin, painottaen ennakoivan suunnittelun ja uudistumiskyvyn merkitystä. Valtasen mukaan muutoksen avain on aina vuorovaikutuksessa: vaikka dataa on paljon, todellinen muutos syntyy vasta, kun se yhdistyy kommunikaatioon ja yhteistyöhön.

Jännitteiden tunnistaminen – kuten golfyhteisössä perinteiden säilyttäminen vs uudistuminen – on olennaista, eikä niiltä voi välttyä. Tasapainoilu erilaisten intressien välillä voi olla haastavaa, mutta se on myös edellytys elinvoimaiselle ja uudistumiskykyiselle yhteisölle.

”Jännite on perustila, yhteisöt ja yksilöt tasapainottelevat jatkuvasti näiden välillä. Vastakkainasettelun sijaan ratkaisuja kohti meneminen tarkoittaa joko-taista siirtymistä sekä-ettään.”

Lounasta ennen päästiin aploodeeraamaan vielä Kankaisten Golfille, joka auditoitiin uudeksi junioreiden Tähtiseuraksi. Kuvassa Enni Henttonen ja Hannu Paatelo.

Lounaan jälkeen jatkettiin golfyhteisöjen omilla esimerkeillä ja onnistumisilla yhteisöllisyyden kasvattamisessa.

Vapaaehtoisten voimalla: Messilä Golf & naisten EM-kilpailut – Kari Toivonen

Messilä Golfin järjestämät naisten EM-kilpailut viime heinäkuussa olivat loistava esimerkki vapaaehtoistoiminnan voimasta ja ryhmäytymisestä. Kisavalmistelut alkoivat jo kaksi vuotta aiemmin, ja tapahtumaan saatiin suhteellisen nopeasti mukaan huimat 100 vapaaehtoista, jotka jaettiin seitsemään vastuuryhmään omine vetäjineen. Ryhmien selkeä viestintä, koulutus ja yhtenäinen vaatetus loivat turvallisuutta, silmiin näkyvää yhteenkuuluvuutta ja uskoa omiin kykyihin. Kisaviikolla vapaaehtoiset työskentelivät pitkissä vuoroissa, mutta yhteishenki kasvoi päivä päivältä. Tiimin kielitaidosta ja erikoistaidoista oli korvaamaton apu, johon henkilökunnan resurssit eivät millään riittäisi, ja Messilää päästiin esittelemään hienossa valossa.

”Avainasemassa olivat kannustaminen ja kiittäminen, kuten kisojen jälkeen järjestetty vapaaehtoisten oma kilpailu, mikä nosti kaikkien fiilistä entisestään”, Messilä Golfin Kari Toivonen kertoi.

Golf Talman uusi strategia ja inklusiivisuus seurassa – Arto Arhipoff

Golf Talma uudisti strategiansa vuonna 2023. Työnjako yhtiön ja seuran roolien välillä oli selkeä – oy rakentaa fasiliteetit ja ry tuo ne kiinnostavalla tavalla jäsenistön käyttöön.

”Meillä ei tosin puhuta strategiasta vaan yksinkertaisemmin huoneentaulusta. Se on lähestyttävämpi ja helpompi ymmärtää”, Golf Talma ryn puheenjohtaja Arto Arhipoff linjaa.

Seuralle asetettuja tehtäviä varten Talmassa siirryttiin rohkeasti perinteisistä sukupuoleen tai ikään perustuvasta toimikuntien organisoitumismallista toimintakeskeiseen ajatteluun – klubitoimikunta, kehitystoimikunta, kilpatoimikunta ja niin edelleen. ”Etupiiriajattelun” sijaan rajat avattiin ja nyt kaikki ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiin. Näin resurssit on saatu tehokkaampaan käyttöön ja yhteisöllisyyttä lisättyä. Myös jäsenten palautteissa muutokset on otettu positiivisesti vastaan. Arhipoff muistuttaa, että kaikessa muutoksessa olennaista on kehityksen mittaaminen. Jäsenistöltäkin kannattaa aina kysyä, ei olettaa.

Kroppaa likoon kapteeni – Anu Maja & Mikael Risikko, Espoo Ringside Golf

Espoo Ringside Golf on tunnettu vauhdikkaista ja hauskoista somevideoistaan, joissa etenkin seuran kapteenit Anu Maja ja Mikael Risikko pistävät itseään likoon. Suositut videot ja tietoiskut ovat keränneet viime vuonna yhteensä 185 000 näyttöä! Seuratoimijapäivillä he ja kuvaaja Peter Erofejeff kertoivat videoiden syntyprosessista ja haastoivat muitakin seuroja heittäytymään. Erityishaaste yhteisvideosta heitettiin naapuriseura Suur-Helsingin Golfille.

Rinkussa tiedotusta tehty jo pidempään videoiden kautta. Aiheita saadaan tasaisesti toimikunnalta, ja niiden perusteella luodaan omaan suuhun sopiva käsikirjoitus – joka tosin on trion mukaan usein unohtunut kuvauspäivänä. Kuvaajina on käytetty ammattilaisia, mutta useiden videoiden kuvaaminen samalla kertaa on pitänyt kulut kohtuullisina.

”Ei kannata ottaa itseään liian vakavasti. Persoonallisuus jää ihmisten mieleen, ja olemme saaneet aktivoitua jäseniä. Palaute on lähes yksinomaan ollut pelkästään positiivista”, Risikko kertoo.

Iltapäivällä Golfliiton tietoiskuissa käytiin tiiviisti läpi kevään ajankohtaisia asioita ja tulevia kampanjoita, joihin yhteisöt voivat ottaa osaa.

Suomi Golf ID

Golfliiton digipäällikkö Aarni Nordqvist muistutti yleisöä Suomi Golf ID -tunnistautumispalvelusta, joka parantaa golfarin tietoturvaa ja helpottaa digitaalisten palvelujen tunnusviidakkoa. Huhtikuussa nykyinen jäsentiedoilla kirjautuminen eri golfin digipalveluihin loppuu, joten Suomi Golf ID:n aktivoiminen kannattaa tehdä nyt ennen kauden alkua niin keväällä kaikki on valmista. Aktivoiminen on itsessään yksinkertaista ja nopeaa omassa eBirdie-sovelluksessa.

Pelaajien kannustusta aktivoimisen tekemiseen tarvitaan ehdottomasti myös golfyhteisöiltä, ja valmista viestintää ja tukimateriaaleja sen ympärille on luotu – kaikki on koottu kuukausittaiseen seurakirjeeseen. Ilahduttavasti Aarnin esityksen aikana saatiin monta kymmentä uutta SID-aktivointia!

Jätä hyvä jälki

Golfkentillä on jo jonkin aikaa puhuttanut tietynlainen välinpitämättömyys, mikä näkyy esimerkiksi korjaamattomina lyöntijälkinä niin griinillä kuin väylilläkin. Tärkeää teemaa halutaan nostaa ensi vuonna vahvasti esiin yhdessä koko toimialan voimin, mistä syntyi Jätä hyvä jälki -tiedotuskampanja.

Kampanja tuo positiivisesti esiin hyvää golfkäytöstä ja toivottavasti ravistelee jokaista meistä pohtimaan miten suuri merkitys pienilläkin teoilla voi olla. Teemakuukausilla kampanjaa voi muokata eri näkökulmiin divoteista roskaamiseen ja yleiseen vuorovaikutukseen kentällä – mihin kukin kokee tarvetta yhteisössään. Helppokäyttöinen materiaalipaketti on parhaillaan tekeillä, ja se jaetaan golfyhteisöiden käyttöön maaliskuussa. Virallinen startti on Golfmessuilla, ja Golflehti on myös mukana.

”Tavoitteena on, että sama positiivinen Jätä hyvä jälki -viesti toistuu mahdollisimman monessa paikassa ja saamme yhdessä aikaan muutosta parempaan”, Golfliiton kenttäasiantuntija Jari Koivusalo summaa.

Kimmo Rantamäki

Markkinointi- ja kumppanuuspäällikkö Kimmo Rantamäki esitteli uuden valtakunnallisen lajimarkkinointikampanja, jonka viesti on selkeä: golfin harrastaminen on edullista erityisesti lapsille ja nuorille.

Elämäsi tärkein pelikaveri -nimeä kantavan kampanjan tavoitteena on nostaa tietoisuutta golfista ja sen edullisuudesta. Tätä varten golfyhteisöjä pyydetään kirjaamaan alkeiskurssiensa lisäksi myös juniorikurssinsa ja -harrastusryhmänsä Golfliiton ylläpitämälle golfkurssit-sivulle, jolle mainonta ohjaa. Kampanjassa hyödynnetään myös vaikuttajia.

”Lasten liikkumattomuus ja harrastamisen kalleus ovat ajankohtaisia ongelmia, joita haluamme osaltamme taklata. Golfyhteisöillä on tähän jo nyt valtava määrä valmiita konsepteja, joita on nyt tarkoitus tuoda esiin isosti.”

Shawn Huff asuu Itä-Helsingissä, ja sanojensa mukaan katselee ikkunastaan golfkentällä – tulevaisuudessa on myös tarkoitus aloittaa harrastus.

Seuratoimijapäivän odotettu huipennus oli Shawn Huff, entinen Susijengin kapteeni. Huff käsitteli yhteisöllisyyden teemaa ryhmähengen merkityksen ja henkisen johtajuuden näkökulmista.

”Kapteeni on paitsi suunnannäyttäjä myös henkinen tuki, jonka tehtävä on varmistaa, että kaikki joukkueessa – tai seuratoiminnassa – mukana olevat ymmärtävät roolinsa ja tuntevat kuuluvansa ryhmään. Ryhmässä yksilöt antavat itsestään tutkitusti enemmän, kun he tietävät joukkuekavereidensa tekevän samoin.”

Huff kertoi pelivuosiltaan lukuisia esimerkkejä yhteisön voimasta. Hänen tehtävänsä kapteenina oli paitsi motivoida esimerkillään myös ylläpitää hyvää kommunikaatiota, huolehtia yksilöiden hyvinvoinnista ja kohdata erilaiset tilanteet joustavasti. Tämä loi perustan luottamukselle ja onnistumiselle niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

 

Lämmin kiitos kaikille osallistujille! Esitykset ovat ladattavissa Sharepointista.