SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Paragolf mahdollistaa harrastamisen kaikille – tulossa lisätukea ohjaamiseen

ErityisgolfSeuroille10. Huhtikuuta 2024

Golfilla lajina on kaikki mahdollisuudet tarjota laadukasta ja kaikille soveltuvaa toimintaa. Pelin säännöt ja useat tiipaikat luonnostaan mahdollistavat yhdenvertaisen pelaamisen, ja lyöntitekniikkaa on mahdollista muokata soveltaen jokaiselle sopivaksi. Golfliiton toiveena onkin saada seuroja entistä avoimemmin tarjoamaan harrastustoimintaa kaikille erilaisista rajoitteista riippumatta.

Tätä tukeakseen Golfliitto on mukana muun muassa Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeessa, jonka päätavoitteena on lisätä harrastamisen mahdollisuuksia ja tuoda ne paremmin kohderyhmän tietoisuuteen. Lisäksi yhteistyö alueellisen liikuntajärjestön sekä muiden lajien seurojen kanssa on tuonut positiivisia tuloksia ja synnyttänyt uusia harrastusryhmiä ympäri Suomea.

Osana paragolfin kehittämistyötä on opittu, että haasteena on usein enemminkin ohjaamiseen liittyvä epävarmuus kuin negatiivinen tahtotila toiminnan tarjoamiselle. Jotta jatkossa entistä useampi golfohjaaja tai -opettaja kokisi itsevarmuutta soveltavassa ohjaamisessa, on tämä nostettu omaksi kehityskohteekseen.

Golfliitossa onkin käynnistetty projekti, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta golfin soveltavaan ohjaamiseen ja harrastajan erilaisuuden kohtaamiseen. Vuoden 2024 aikana kerätystä materiaalista luodaan oma Paragolf-koulutusmoduuli. Siitä tulee kiinteä osa Seuraohjaajatoiminnan perusteet -koulutusta, joka on ensimmäinen koulutusporras golfvalmentajaksi tulevalle. Koulutusmoduuli julkaistaan loppuvuodesta. Projektia tukee AHOS-säätiö.

Osana projektia ja materiaalin tuotantoa järjestetään Paragolfpäivä, johon ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet ja jo lajin parissa olevat golfin harrastajat. Paragolfpäivä järjestetään Espoon Season Golfin hallilla sunnuntaina 14.4. klo 11-15. Paikalla on Golfliiton ammattitaitoisia ohjaajia opastamassa lajin saloihin kaikenikäisiä tutustujia ja kiinnostuneita.

Paikalla on kokeiltavana myös paragolfer-laite, joka mahdollistaa liikuntarajoitteisen pystypelaamisen ja liikkumisen golfympäristössä. Mukana tapahtumassa esittelemässä toimintaansa ovat Paralympiakomitean Special Olympics -golftoiminta, Suomen Kuurojen Urheiluliitto sekä Suomen HCP Golf. Golfliiton paragolfin kilpailukiertueista sekä paragolfluokittelusta pääsee myös tapahtumassa kysymään lisätietoa.

ILMOITTAUDU PARAGOLFOPÄIVÄÄ MUKAAN TÄSTÄ!

Paragolfin määritelmä pitää sisällään henkilöt, joilla on synnynnäinen tai sairaudesta johtuva vamma, näkö-, kuulo- tai jokin muu rajoite. Vuodesta 2023 alkaen paragolfin säännöt liitettiin kiinteäksi osaksi golfin sääntökirjaa.

Tarkkaa paragolfareiden määrää Suomessa tai maailmalla ei ole tiedossa. Säännöllistä ohjattua toimintaa seuroissa ympäri Suomea on arviolta noin 10 seurassa.

Golfliiton paragolfin kahdella kiertueella kilpailee tällä hetkellä noin 70 golfaria, joilla on erilaisia toiminnan rajoitteita.

Respecta Tour

Liiton kilpailukiertueista Respecta Tour on suunnattu kaikille toimintarajoitteisille ja kilpailusarjoja on kolme. Kilpailuun osallistuminen ei edellytä alhaista tasoitusta, Stableford-sarjaan voi osallistua korkeallakin tasoituksella ja hakea kokemusta kilpailullisesta golfista vertaistuen parissa. Kilpaharrastajille on tarjolla sarjat Gross eli scratch ja Nett eli tasoituksellinen lyöntipeli. Suomenmestaruudesta mitellään yleisen sarjan SM-kilpailujen yhteydessä. Respecta Tour on 18 reiän kilpailu, heinäkuussa pelattava Finnish Open for Golfers with Disability pelataan 36-reikäisenä.

Special Olympics Unified

Special Olympics Unified Tour on tarkoitettu kehitysvammaisille golfareille. Pelimuotona on foursome-joukkuepeli, jossa joukkue muodostuu kehitysvammaisesta ja vammattomasta golfarista. Kilpailukiertue käynnistyi 2020 pilotilla, jonka jälkeen kiertue vakiinnutettiin osaksi Golfliiton kilpailukalenteria.