SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfgaala 14.1. – Vuoden Golfseuraksi ehdolla Kartanogolf, Lahden Golf ja Raahentienoon Golf

Seuroille11. Tammikuuta 2023

Suomen Golfliitto palkitsee 14.tammikuuta pidettävässä Golfgaalassa kaikkiaan parikymmentä ansioitunutta ja menestyksekästä toimijaa lajin parista useissa kategorioissa. Tänä vuonna myös Golfin Hall of Fame saa uusia jäseniä. Mennyttä golfvuotta juhlistavan palkintojenjaon huipentaa perinteisesti Vuoden Golfseuran julkistaminen. Finalisteiksi ovat edenneet Kartanogolf, Lahden Golf ja Raahentienoon Golf.

Tämän vuoden palkintojenjakogaala 14.tammikuuta Helsingissä on cocktailtyylinen tilaisuus, johon kutsutaan palkittavat, sidosryhmien edustajia ja yhteistyökumppaneita.

Vuoden golfseura on valittu vuodesta 1995 alkaen. Valinta perustuu 22 eri kategorian pisteytykseen, jossa osa-alueita on muun muassa nais- ja junioritoiminta, jäsenmäärien kehitys, kilpaurheilu ja yhteiskuntavastuu. Valintakriteeritaulukko on esillä materiaalipankissa.

Kaikki finalistit ansioituivat jokaisella osa-alueella, ja kaikille yhteistä on etenkin elinvoimainen seuratoiminta, ympäristöteot sekä aktiivisuus omassa toimintaympäristössään. Finalisteilta kysyttiin tunnelmia ehdokkuudesta ja oman yhteisön parhaista puolista. Vastaukset esitellään alempana aakkosjärjestyksessä.

Kartanogolf Joroinen,  KGolf

Kartanogolfin klubi kokoaa niin omat kuin vieraspelaajatkin yhteen, mikä lisää tervetullutta tunnetta Joroisissa.

Miltä tuntuu olla ehdolla?
Tuntuu todella hyvältä! Tieto vuoden golfseura -finaalipaikasta tuli suurena yllätyksenä.

Jäsenmäärä on teillä hyvällä kasvukäyrällä, ja uusien pelaajien palautteet ovat positiivisia. Millaisia toimenpiteitä olette tehneet lajimarkkinoinnissa ja uusien pelaajien huomioinnissa?
Mielikuva golfharrastuksesta on meidän toiminta-alueella muuttunut paremmaksi. Olemme saaneet paikallisissa medioissa positiivista näkyvyyttä, joka on osaltaan lisännyt lajin vetovoimaa. Jäsenhankintatoimikunta ideoi ja koordinoi uusien pelaajien rekrytointia, ja jäsenhankintaan meillä on perustettu oma noin 15 hengen tukitiimi, joka auttaa lajiesittelyissä ja tarvittaessa alkeiskursseilla. Meillä aloittelijan edut ovat varmasti yhdet Suomen parhaista: kaksi ensimmäistä pelikautta 69 € kuukausimaksulla, joka sisältää pelioikeuden, lainamailat, kertauskurssit sekä ilmaiset rangepallot.

Myös jäsenpalautteenne ovat positiivisia – mistä Joroisten tervetulleeksi toivottava henki muodostuu?
Alueen hyvä layout tukee yhteisöllisyyden muodostumista. Ihmiset tapaavat toisiaan klubitalon terassilla ennen kierrosta, ysin jälkeen sekä myös kierroksen päätyttyä. Näin syntyy uusia tuttavuuksia, joka osaltaan parantaa viihtyvyyttä ja seuramme henkeä. Jäsenemme ovat mielestäni poikkeuksellisen ystävällisiä toisilleen ja myös vieraspelaajille. Tämän lisäksi hintatasomme on selvästi keskimääräistä edullisempi, toisin sanoen hinta-laatusuhteemme on erinomainen.
Lähes kaikki avoimet kilpailumme pelataan yhteislähdöllä ja ne ovat hyvin suosittuja. Mielestäni yhteiset kisainfot, ruokailut ja palkintojenjaot luovat yhteisöllisyyttä ja hyvää henkeä.

Olette jo pitkään tehneet monimuotoista yhteistyötä lähikuntien sekä sidosryhmien kanssa. Mitä olette tehneet esimerkiksi lajin edistämiseksi ja aloittamiskynnyksen madaltamiseksi?
Tarjoamme alueen nuorille golfharrastuksen lähes ilmaiseksi. Alle 19-vuotiaat saavat pelioikeuden lisäksi käyttöönsä lainamailat ja ilmaisen rangen käytön. Myös junioriharjoitusryhmät ovat maksuttomia. Maksuttomuuden on mahdollistanut yhteistyö Joroisten kunnan ja Varkauden kaupungin kanssa, sillä molemmat tahot ovat valjastaneet osan omistamistaan golfosakkeista nuorten käyttöön.
Urheiluseuroille ja kouluille tarjoamme maksuttomia lajiesittelyitä. Olemme alueen suurin urheiluseura ja vuonna 2020 meidät palkittiin Vuoden liikuttaja -palkinnolla Joroisissa. Ehkä paras onnistuminen viime vuosina on nuorten aikuisten mukaan saaminen golfharrastukseen. Olemme oppineet, että alkeiskurssimarkkinointi pitää olla tarkasti kohdennettua ja esittelytapahtumat laadukkaita.

Miten ympäristö on otettu huomioon kentällä ja sen kehittämisessä?

Ympäristöjärjestelmä on ohjannut kentän toimintaa ja esimerkiksi veden käyttöä pitkäjänteisesti. GEO-sertifikaatin Kartanogolf sai 2014, ja sen päivitysprosessi on parhaillaan käynnissä. Mittasimme myös ensimmäisenä Suomessa hiilijalanjälkemme. Oma klubiravintolamme panostaa lähiruokaan, luomuun ja tiukkaan lajitteluun, josta sille myönnettiin Joutsen-merkki jo kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2017 klubin katolla asennettiin 130 m2 aurinkopaneeleita.
Kartanogolfin kentällä luonnon monimuotoisuutta huomioidaan monin tavoin – hyönteishotellit, kukkaniittyjen perustaminen, pääskyhotelli. Kentällä on yli 100 linnunpönttöä, joita hoidetaan aktiivisesti ja pesintä tilastoidaan. Tulossa on myös vesilintujen levähdyspaikka ja lintujen talviruokintapaikka liveseurannalla.

Vapaa sana mikä Kartanogolfissa on parasta!
Haluamme olla Suomen viihtyisin golfkenttä. Meillä on hyvä tekemisen meininki, hieno henkilökunta ja asiakaslähtöinen palvelukulttuuri. Joroisissa ollaan aina ystävällisiä, ja tänne on kiva tulla pelaamaan rennossa tunnelmassa kauniiseen ympäristöön.
-toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen

Lahden Golf, LG

Lahden Golfissa pelaajat aloittajasta ammattilaiseen voivat nauttia 27 reiän kokonaisuudesta.

Miltä tuntuu olla ehdolla?
Luonnollisesti tuntuu hienolta saada tunnustusta siitä pitkäjänteisestä työstä mitä Lahden Golfissa on tehty koko seurahistorian ajan ja lukuisten ihmisten voimin.

Lahden Golf on perinteikäs, Suomen vanhimpiin kuuluva seura. Millaista seuratoimintaa järjestätte?
Seuratoiminnalla on Lahden Golfissa pitkät perinteet. Junioripuolella tarjolla on koululaisten tutustumispäiviä, golfleirejä sekä viikkoharjoituksia ja pelipäiviä viidelle eri harjoitusryhmälle. Naistoimikunta järjestää aktiivisesti peli-iltoja, kilpailuja ja muita tapahtumia kaiken tasoisille pelaajille. Senioritoimikunta on puolestaan kunnostautunut aktiivisena viikkokilpailujen ja golfmatkojen järjestäjänä, jonka lisäksi se organisoi vuosittain koko jäsenistölle avoimen vierailun Pesäkallion kesäteatteriin ruokailuineen. Epävirallinen miestoimikuntamme Silveritiimi organisoi kilpailutoimintaa ja on myös erittäin aktiivinen talkootoimija, oli kyseessä sitten bägivaraston maalaaminen tai lumenluonti viheriöiltä. Kun tähän vielä lisätään kilpailutoimikunnan järjestämät avoimet ja sisäiset kilpailut ja tapahtumat, on jokaiselle seuratoiminnasta kiinnostuneelle varmasti tarjolla mielekästä aktiviteettia.

Millaisia toimenpiteitä ja onnistumisia olette tehneet lajimarkkinoinnissa ja uusien pelaajien huomioinnissa?
Vuonna 2016 avattu 9-reikäinen Kisälli-kenttämme on alentanut merkittävästi uusien harrastajien kynnystä tulla lajin pariin. Kisälli on tasoituskelpoinen golfkenttä, ja siellä voi pelata ilman Green Cardia.
Kotisivujen uudistamisen yhteydessä ”Aloita golf”-osioon panostettiin erityisesti liiton tukimateriaaleja hyödyntämällä sekä seuran tiedotuslinjaa ja markkinointia yhtenäistettiin, jonka myötä kykenemme tavoittamaan ihmisiä tehokkaasti eri medioissa. Parasta mainosta on kuitenkin upea seurayhteisömme ja toimiva kenttäkokonaisuutemme, jotka toivottavasti houkuttavat ihmisiä lajiin pariin jatkossakin.

Lahden Golf on tunnettu kilpaseura, kirkkaimpana tähtenään Mikko Ilonen. Millainen rooli kilpagolfilla on seurassa ja sen arvoissa?
”Lahden Golf on urheiluseura” ei ole pelkkä korulause strategiassa vaan se näkyy hyvin vahvasti jokapäiväisessä toiminnassamme ja olosuhteiden kehityksessä ympäri vuoden. Seurallamme on vahva tukijärjestelmä, valmennusorganisaatio ja urheilijoillemme on tarjolla huippuluokan valmennusta niin laji-, fysiikka- kuin psyykkisen valmennuksen sarallakin.
Viime vuonna ylsimme SM-joukkuekilpailuissa junioreissa hopealle ja miehissä neljänneksi, joihin tavoittelemme parannusta. Lisäksi myös midien ja senioreiden puolella toimintaa on kehitetty ja tavoitteena on saavuttaa menestystä.

Miten huomioitte ympäristöä ja luontoa kentällänne?
Ympäristötyömme perustuu sertifioituun GEO-ympäristöjärjestelmään ja sitä ohjaa kenttä- ja ympäristötoimikunta. Viime vuosina olemme panostaneet ympäristöystävälliseen kentänhoitoon, valumavesien hallintaan, sähköllä toimiviin golfautoihin ja hoitokoneisiin, jätteiden kierrätykseen, Suomen ensimmäiseen täyssähköiseen viheriöiden ajoleikkuriin ja maalämmitykseen. Kentän laajennuksessa hyödynsimme kaupungin vanhaa maankaatopaikkaa.
Vuonna 2021 Lahden Golf liittyi Carbon Neutral Golf Course –hankkeeseen, jossa laskettiin seuran hiilijalanjälki eri osa-alueilta vuodelta 2017-2020, jotta voimme kehittää toimintaamme hiilineutraaliin suuntaan.

Vapaa sana mikä Takkulassa on parasta!
Lahden Golf on aina halunnut profiloitua nimenomaan urheiluseuraksi. Yhteisössämme seura ja yhtiö tähtäävät toiminnassaan samoihin päämääriin ja se luo mahtavat edellytykset toiminnan jatkuvaan kehitykseen. ”Unohda huolet, nauti pelaamisesta” on ollut Takkulan motto jo alkuajoista.
-toimitus/toiminnanjohtaja Tommi Nikunen

Raahentienoon Golf, RTG

Raahentienoon Golfin yhteisöllinen seura rikkoi monia ennätyksiään menneellä kaudella.

Miltä tuntuu olla ehdolla?
Todella hienolta, tämä oli erittäin positiivinen yllätys heti vuoden alkuun. Mahtavaa, että pitkäjänteinen kehitystyömme näkyy näin hienolla tavalla: viime kausi rikkoi jälleen monta ennätystä yhteisössämme, ja voi sanoa, että kausi oli seuran paras vuosi koskaan.

Mistä muodostuu Raahentienoon seurahenki?
Seura ja osakeyhtiö pyörivät meillä talkoohengellä. Tämä on sekä vahvuus että heikkous, mutta henki on yhteistä halua nauttia hienosta lajista rennosti, mutta päättäväisesti lajin perinteitä kunnioittaen. Meillä jäsenistö kokee, että kenttä on yhteinen asiamme, ja kaikki haluavat viedä pientä yhteisöämme eteenpäin eri tavoin.

Jäsenmäärä on teillä hyvällä kasvukäyrällä, ja uusien pelaajien palautteet ovat positiivisia. Millaisia toimenpiteitä olette tehneet lajimarkkinoinnissa ja uusien pelaajien huomioinnissa?
Vuosien saatossa olemme kokeilleet montaakin erilaista tyyliä lähestyessämme mahdollisesti lajista kiinnostuneita ja kokeilijoita. Opetuksen ja ilmapiirin pitää olla innostavaa ja rohkaisevaa, jotta kipinä tähän haastavaankin lajiin säilyy. Uuden pelaajan jokapäiväiset kohtaamiset jäsenistön ja klubin henkilökunnan luovat eniten pohjaa sille miten uusi pelaaja kokee, että hänet otetaan vastaan.

Pisteytyksessä teillä korostuvat naiset – jäsenmäärä, sen kehitys, aktiivisuus ja yhdenvertaisuus päättävissä elimissä. Millaista naistoimintaa teillä järjestetään?
Naistoimikunta on jo vuosien ajan järjestänyt naisten iltoja, joihin uudet tulokkaat toivotetaan henkilökohtaisesti tervetulleiksi. Lisäksi naisilla on kesän aikana omat kisansa ja seuraottelunsa. Meillä on ollut pitkään hienoja ladykapteeneja, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana niin seuran kuin liitonkin toiminnassa. Meillä ei päättävissä elimissä katsota sukupuolta, ainoastaan halua osallistua yhteiseen tekemiseen.

Millaisia toimenpiteitä olette tehneet toimintaympäristössänne esimerkiksi lajin edistämiseksi?
Meillä on vuosittain yhteistyötä lähialueen koulujen kanssa lajiesittelyn ja tutustumisen merkeissä. Kokeilemassa käy paljon yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria. Tämä on todella tärkeää, jotta he saavat konkreettisen kosketuksen lajiin. Tämä toivottavasti poikii sitten laajemminkin halukkuutta lajin pariin. Teemme myös kaikille avoimia lajiesittelyitä kentällä kesän mittaan. Lasten ja nuorten toiminnassa meillä on ollut hyvä tekemisen meininki jo usean vuoden ajan. Tästä työstä saimmekin aiemmin tunnustuksena Laatuseuramerkin sekä vuoden nuoriso-ohjaajan palkinnon.

Vapaa sana mikä Raahentienoon Golfissa on parasta!
Pienen yhteisön yhteinen kenttä ja seura täällä Siikajoella, jossa melkein kaikki tuntee toisensa ja aina löytyy peliseuraa. Yhteisössämme on hyvä ja rento meininki kaikkeen tekemiseen. Pyrimme vaalimaan myös perinteitä golfissa. Pelaamisen pitää olla hauskaa ja siitä pitää nauttia. Pyrimme koko ajan kehittymään – nyt keväällä klubin katolle asennetaan aurinkovoimala, joka tuottaa sähkön koko klubirakennukseen palveluineen sekä rangelle ja eri latauspisteisiin. Näin voimme pienentää hiilijalanjälkeämme.
-puheenjohtaja Juha Kaijankoski