SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golf liikuttaa – uusia alkuja eläkevuosille

Seuroille29. Huhtikuuta 2024

Eläkeikä koittaa jokaiselle, mutta harvemmin pysähdymme miettimään, miten käyttää hyväksi tämän uuden elämänvaiheen tarjoamat mahdollisuudet. Eläkevuodet tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua uusiin harrastuksiin, joista golf on noussut yhdeksi suosituimmista vaihtoehdoista sen monipuolisten ja tutkittujen hyötyjen ansiosta. Golfliiton Golf tekee hyvää -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta lajin terveysvaikutuksista, ja ikääntyneiden kohderyhmä on siinä oleellinen.

Suomessa vain noin kolmannes yli 65-vuotiaista liikkuu UKK-terveysliikuntasuositusten mukaisesti viikoittain. Tämä on huolestuttava tilasto, sillä säännöllinen liikunta on merkittävä tekijä pitkän ja terveen elämän kannalta.  Liikkumattomuuden lisäksi mielenterveys ja yksinäisyys ovat kasvava ongelma kaikissa ikäluokissa, myös varttuneemmissa. Golf voi olla osa ratkaisua näiden haasteiden ratkaisemisessa – jo yksi golfkierros viikossa täyttää liikuntasuositukset, ja lajin sosiaalisuus on vertaansa vailla.

Golf on upea tuote ja lajin terveyshyödyt ovat kiistattomat. Se ei ole vain fyysinen laji, vaan myös henkisen hyvinvoinnin ja sosiaalisen elämän lähde. Se taipuu monenlaiseen tapaan harrastaa ja tarjoaa yhteisöllisyyttä myös itse golfin pelaamisen ulkopuolelta.

Golfliitto on muutaman vuoden ajan yhteistyössä Kansallisen Senioriliiton ja golfyhteisöjen kanssa järjestänyt vuosittain golfteemaisia Rohkeasti eläkkeelle -kursseja. Kursseilla käsitellään eläkkeelle siirtymiseen liittyviä teemoja laidasta laitaan niin taloudellisesta kuin elämänhallinnan näkökulmasta. Golfteemaisilla kursseilla esitellään golfia monipuolisesti fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kautta ja tarjotaan mahdollisuus lajitutustumiseen aidossa golfympäristössä.

Viime vuonna Keimolan kurssin osallistujat kuuntelivat mielenkiintoista luentoa liikkumisesta ja golfin monipuolisista terveysvaikutuksista.

Kurssit tarjoavat samassa elämäntilanteessa oleville tilaisuuden jakaa ajatuksiaan muutoksesta ja löytää uusi harrastus ja ennen kaikkea uusia ystäviä. Näin golf auttaa käsittelemään yhtä suurimmista ikääntymiseen liittyvistä haasteista, sosiaalisen piirin kapenemista.

”Kursseilla järjestävän seuran senioripelaajat ovat aktiivisesti mukana alusta asti esittelemässä toimintaa, ja meillä onkin mahtavia kokemuksia kuinka kiinnittyminen yhteisöön alkaa ensimmäisestä yhteisestä aamukahvista”, Golfliiton seniorikoordinaattori Johanna Ahti kertoo.

Tämän vuoden kurssit järjestetään Helsingin Paloheinässä HIFK Golfin ja Lappeenrannassa Viipurin Golfin kanssa toukokuussa.

Kansallisen Senioriliiton Rohkeasti seniori -konsepti ja on hieno esimerkki siitä, kuinka järjestöt tarjoavat mahdollisuuksia löytää merkityksellistä ja hyvinvointia edistävää tekemistä. Yhteistyön avulla uusia kohderyhmiä voidaan tavoittaa tehokkaasti.

”Tällä kaudella järjestöjen välistä yhteistyötä rikastaa Suomen Golfseniorit, joiden riveistä saamme Paloheinän kurssille kokemusasiantuntijat paikalle”, Ahti iloitsee.

Golfliitto kannustaa kaikkia golfseuroja tarjoamaan vastaavaa toimintaa, sillä tiedämme, että jokainen lyönti vie meitä askeleen lähemmäs terveempää ja onnellisempaa elämää. Golfliitto on työstänyt tueksi eläkekurssikonseptin sekä paljon muuta materiaalia terveysvaikutuksista ja Golf tekee hyvää -kampanjasta seurojen hyödynnettäväksi.

Suomen Golfseniorit ry

Golfissa seniori-ikä alkaa jo, kun pelaaja täyttää 50 vuotta. Suomessa erityisesti senioreiden etuja ajaa Suomen Golfseniorit ry, SGS.

SGS on itsenäinen vuonna 1981 perustettu yhdistys, joka vastaa kaikista valtakunnallisista seniorikilpailuista. Lisäksi yhdistys tarjoaa runsaasti muuta toimintaa, tapahtumia ja rahanarvoisia etuja omille jäsenilleen. Lisää SGS-sivulla: https://www.suomengolfseniorit.fi/

Golfliitto on erillinen yhdistys, mutta tekee tiivistä yhteistyötä Golfsenioreiden kanssa etenkin kilpailupuolella. Myös uuspelaajahankinnassa on tehty uusia aluevaltauksia, ja osana sitä SGS:n ydinporukkaa toimii kokemusasiantuntijoina Rohkeasti eläkkeelle -kursseilla.