SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Vertaistukea ja golfin riemua HCP Golfin leirillä

ErityisgolfPelaajalle20. Toukokuuta 2021

Jo vuodesta 2007 alkaen järjestetty Suomen HCP Golf ry:n perinteinen HCP Golfleiri järjestettiin toukokuussa Pajulahdessa. Golfin harjoittelut ja tutustumisopetukset pidettiin Iitti Golfissa ja leirin päätöskisa miteltiin Koski-Golfin kentällä. Kolmipäiväiselle leirille osallistui 22 innokasta lajin harrastajaa ja tutustujaa. leirin aikana tarjottiin sopiva annos vertaistukea, liikuntaa, lajiopetusta ja mukavia hetkiä kaverien seurassa.

Leirillä pääsi tutustumaan lajiin ensikertalaisena ja jo lajia harrastavat saivat vinkkejä omaan peliinsä. Golfliiton erityisgolfin liittovalmentaja Janne Eskolalla piti kiirettä leiriläisten parissa sekä harjoittelualueilla ja kentällä. Golfliitto tukee HCP Golfin toimintaa ja muun muassa toiminnallista tukea annetaan vastaamalla leirin valmentajakuluista. HCP Golf toi leirille mukanaan paragolfer-laitteen ja maastopyörätuoli olikin ahkerassa käytössä ja vuorot jaettiin käyttäjien kesken sulassa sovussa. Paragolfer mahdollistaa liikuntarajoitteisen golfin pelaamisen ja vaivattoman ja turvallisen liikkumisen kentällä.

Leirin osallistuja Anni Täckman osallistui leirille ensimmäistä kertaa. Anni kertoi viime vuoden koronatilanteen jarruttaneen golfin harjoittelua. HCP Golfin Paragolfer talvehti Malmin talviharjoitteluhallilla ja Anni hyödynsikin laitteen käyttömahdollisuutta ahkerasti. ”Taisin olla ainoa nainen, joka kävi hallilla harjoittelemassa HCP Golfin harjoitteluvuorolla” totesi Anni. ”Lähdin viikonloppuun avoimin mielin ja hieman jännittyneenä. Minulle leiri tulisi ratkaisemaan jatkanko lajin parissa vai meneekö mailat leirin päätteeksi myyntiin. Näin selkäydinvammaisena pyörätuolin käyttäjänä laji on haastava, mutta ei todellakaan mahdoton. Omat tavoitteeni leirille oli päästä pelaamaan elämäni ensimmäiset 9 reikää Paragolferilla, kokeilla pystypelaamista kyynärsauvan kanssa ja säätää uusi draiverini kohdilleen. Ei pahat siis. Mutta miten sitten kävikään. Perjantaina jo totesin, että pystypelaaminen onnistuukin kyynärsauvan kanssa mielettömän hyvin ja loppu leirin suunnitelmat menivät uusiksi. Lopputulemana pelasin Iitin kentällä 9 reikää kaksi kertaa (toisen Paragolferilla ja toisen kyynärsauvan ja golfauton avulla), draiveri löysi oikeat säädöt huippuvalmentaja Janne Eskolan opastuksella ja pelasin sunnuntaina Koski-Golfissa elämäni ensimmäiset 18 reikää kilpailuna ja selvisin loppuun asti! Tulos nyt oli mikä oli, mutta hitsi mikä fiilis! Joten mailat ei ole myytävänä ja rakkaus lajiin roihahti! Iso kiitos kuuluu Suomen HCP Golf ry:lle ja kaikille leirille osallistujille sekä mun avustajalle, josta kuoriutui aikamoinen caddie. Ilman tuota yhteisöä en varmasti olisi lähtenyt tämän lajin pariin. Tästä tulee upea kesä!” kertoo Anni leirikokemustaan.

Hannu Eronen on osallistunut jokaiselle leirille nyt neljän viimeisen vuoden aikana. ”Yli 25 vuotta golfia harrastaneena saan ammattivalmentajalta minun swingiini räätälöityjä ohjeita ja vinkkejä harjoitteisiin. Valmennuksen lisäksi leiri antaa mainion mahdollisuuden tavata muita erityisgolfareita, vaihtaa kuulumisia ja puhua muustakin kuin golfista – sitä niin tärkeää vertaistukea. Minulle HCP Golfleirit ovat joka kevään kohokohta ja mukava avaus golfkauteen.” Hannu kertoo.

Golfliiton erityisgolfin koordinaattori Johanna Ahti vieraili leirillä aloituspäivänä ja oli vaikuttunut näkemästään. ”Hienoa päästä tapaamaan leiriläisiä ja juttelemaan heidän kanssaan. HCP Golf  tekee hienoa työtä edistääkseen liikuntarajoitteisten golfin harrastamista. Hienoa nähdä myös uusia lajiin tutustujia mukana leirillä.” Ahti toteaa. Ahti aloitti koordinaattorin tehtävissä viime vuoden lopulla, ja on määrätietoisesti pyrkinyt tuomaan erityisgolfia näkyvämmäksi ja esimerkiksi webinaarien kautta tarjonnut sidosryhmille tilaisuuksia esitellä golfin mahdollisuuksia monipuolisena liikuttajana, webinaareissa on esitelty myös golfyhteisöesimerkkejä toiminnasta erityisgolfin pelikentällä. Ahti kannustaa golfyhteisöjä tarkastelemaan palvelujen saavutettavuutta esimerkiksi esteettömyyden näkökulmasta. ”Esteettömyys ei kosketa vain erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä, nämä koskettavat myös esimerkiksi ikääntyvää väestöä.” toteaa Ahti.

HCP Golfin toiminnanjohtaja Kari Heikkilä oli tyytyväinen leirin sujumiseen ja osallistujamäärään. ”Vuosittain järjestetyt leirit tuottavat monelle pelaajalle upeita tunteita, ja se paistaa osallistujien kasvoilta ja puheissa. Osallistujamäärä alkaa olla niin suuri, että jatkossa on syytä pohtia valmentajaresurssin lisäämistä. Pajulahti on jatkossakin oikein sopiva palveluntuottaja erityisryhmille, löytyyhän alueelta vaihtelevia golfkenttiä. Kenttien osalta meidän tulee huomioida myös esteettömyys, jotta leiriläiset pääsevät toimimaan esteettömästi. Kiitos myös Golfliitolle, että saamme käyttöömme osaavan valmentajan.” Heikkilä summaa.

Suomen HCP Golf ry on itsenäinen yhdistys, joka toimii aktiivisesti edistääkseen liikuntarajoitteisten tai muuten toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden golfin harrastamista. HCP Golf ry:n toimintaan kuuluu mm. jäsentensä kuntoutuksen tukeminen sekä erilaisten hankkeiden kautta olosuhteiden ja harrastamisen mahdollistamisen parantaminen. Yhdistys järjestää myös erilaisia lajin tutustumistapahtumia sekä leirejä. HCP Golf ry auttaa golfyhteisöjä tarkastelemaan palveluympäristöään esteettömyyden näkökulmasta ja ovat hanketyönä tuottaneet esteettömyyden tarkastelun avuksi lomakkeen ja avustavat kartoituksen laatimisessa. Suomen HCP Golf ry yhteistyössä Golfliiton kanssa pyrkivät edistämään lajin näkyvyyttä ja tunnettuutta kaikille soveltuvana harrastuksena.