Suomi Golf siirtyi uuteen maailmanlaajuiseen tasoitusjärjestelmään
Tänään keskiviikkona 19.2. Suomen kaikki yli 140 000 golfaria siirtyivät uuteen maailmanlaajuiseen tasoitusjärjestelmään (World Handicap System, WHS) ja saivat uuden tasoituksen. Suurimmalla osalla pelaajista tasoitus on 1-2 lyönnin sisällä entisestä tai pysynyt ennallaan.
WHS luo yhtenäiset perusperiaatteet kaikkialle yhdistäen kuusi erilaista tasoitusjärjestelmää. Maailmalla uudistus koskettaa noin 60 miljoonaa golfaria. Suomi oli ensimmäinen Pohjoismaista, Ruotsi ja Norja seuraavat perässä 1.maaliskuuta. Valtaosa maista siirtyy alkuvuoden aikana.
Suurin muutos suomalaisille golfareille on se, että tasoitus lasketaan jatkossa keskiarvolaskentana – 8 parasta viimeisestä 20 tasoituskierroksesta. Pelaamalla aktiivisesti WHS-tasoituskierroksia tasoitus pysyy pelaajan tason mukaisena ja aina ajan tasalla.
”Tasoitus kiinnostaa ja on merkittävä asia isolla osalle golfareista. Olemme tiedottaneet WHS-siirtymästä jo pidemmän aikaa, mikä näkyikin viime kaudella tasoituskierrosten määrän nousuna”, Aarni Nordqvist Golfliitosta kertoo.
WHS-siirtymässä käytettiin kaikki seurajärjestelmistä Golfliittoon lähetetty kierrosdata, mutta GolfBox-kenttien jäsenten kierrosdatassa oli puutteita. Tästä syystä tehdään vielä täydennysajo, ja samalla olemassa olevaa dataa eheytetään. Tämä tarkoittaa käyttökatkoa eBirdie-sovelluksessa torstaihin noin puoleenpäivään asti. Valtaosan pelaajista tasoitus ei muutu lainkaan.
Hyötyjä ja digiä
WHS tuo useita hyötyjä golfareille. Keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoa, entistä lyhyemmät kierrokset hyväksytään kaiken tasoisilta pelaajilta tasoituskierroksiksi ja lisäksi tasoitus on vertailukelpoinen ympäri maailmaa.
Pelaajan ei tarvitse tuntea järjestelmää vaan voi jatkaa pelaamista normaalisti. Tasoitusta voi myös ylläpitää täysin mobiilissa, ja Golfliiton uudistunut eBirdie-sovellus tasoitus- ja kierroshistoriaominaisuuksineen tekee siitä jokaisen golfarin tietopankin. Välittömästi tasoituskierrosten palauttaminen niin Suomessa kuin ulkomaillakin onnistuu eBirdien Pelaa-napin kautta siirtymällä Golf GameBookin puolelle. Seurajärjestelmät ilmoittavat omien palveluidensa käyttöönotosta.
”Golfia on pelattu yhtenäisillä maailmanlaajuisilla säännöillä peliin, välineisiin ja amatöörioikeuksiin liittyen jo vuosikymmeniä. Tasoitus on luontainen jatkumo sille, ja Suomi Golfille tämä on loistava mahdollisuus edistää lajin digitaalisia palveluita”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoo.
Toteutus usean tahon yhteistyötä
WHS-siirtymässä tasoituslaskenta siirtyi seurajärjestelmistä liiton järjestelmien alle. Kyseessä oli massiivinen, historiallisen suuri datansiirto, joka käsittää miljoonia rivejä dataa. Laskentakaavassakin on yli 10 000 riviä koodia.
Urakka yhteisestä tasoitusjärjestelmästä on vaatinut ennakkotyötä ja kansainvälistä kirjeenvaihtoa jo useiden vuosien ajan. Suomesta WHS-siirtymää ja sen koordinointia ovat hoitaneet Golfliiton Mika Wikström ja Aarni Nordqvist. Teknisestä toteutuksesta vastasi Golf GameBook, jonka kanssa Golfliitto on kehittänyt teknisiä järjestelmiään strategisessa yhteistyössä jo vuodesta 2018 asti, tavoitteena juuri WHS:ään valmistautuminen. Viimeinen vuosi on ollut tiivistä yhteistyötä ja teknistä valmistautumista myös seurajärjestelmätoimittajien kanssa.
WHS-projekti on ollut kolmivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa Golfliiton eBirdie-jäsensovellus integroitiin Golf GameBookin kanssa ja pelaajille tuotiin mahdollisuus tasoituskierroksen pelaamiseen. Pelaajille näkymättömänä asiana koko Golfliiton keskusrekisteri uudistettiin. Viimeisenä osana tasoituslaskenta siirrettiin Golfliiton keskusrekisteriin.
Nykyiset palvelut on suunniteltu siten, että niiden ketterä jatkokehittäminen on mahdollista. Näin Suomi Golf voi toimia digiajan hermoilla ja edelläkävijänä myös jatkossa.
Golf GameBookilla projektista vastasi urallaan suuria digiprojekteja vetänyt Tom Lähdemaa. Lähdemaan mukaan kahden vuoden projekti on ollut hieno osoitus suomalaisesta digiosaamisesta, joka on noteerattu projektin aikana myös kansainvälisesti.
“Golf GameBook haluaa kehittää ja digitalisoida golfia erityisesti pelaajia ja heidän pelikokemustaan ajatellen. Uudistusten myötä suomalaiset golfarit voivat nauttia modernista ja toimivasta digitaalisesta ekosysteemistä.”