SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Ladies Rules -koulutuksella tuomarin polulle

Pelaajalle19. Toukokuuta 2022

Suomalaisnaisten upean kilpailumenestyksen imussa rakennetaan tukevaa taustaa Suomi Golfin tulevaisuudelle laajemminkin. Golfliitto aloitti toukokuussa historiallisen, ensimmäisen vain naisille suunnatun Ladies Rules -tuomarikoulutuksen. Tavoitteena on saada lisää naisia aktiivitoimijoiksi kilpailuihin, ja konkreettisena tähtäimenä ovat kesän 2023 naisten EM-joukkuekisat Tawast Golfissa. Uusi koulutus on myös osa Golfliiton vastuullisuusohjelman yhdenvertaisuustekoja.

Mukaan on lähtenyt innokasta 12 osallistujaa ympäri Suomea erilaisista taustoista ja ikähaarukka vaihtelee parikymppisestä ylöspäin. Suurin osa on seura-aktiiveja tai kilpagolftaustaisia, yksi työskentelee tiiviisti lajin parissa ja onpa mukana yksi vasta viime kesänä lajin aloittanutkin. Usealla on taustaa myös muiden urheilulajien parista joko kilpailu- tai toimitsijapuolelta, mikä tuo varmasti hyviä näkökulmia tähänkin koulutukseen.

”Olen aivan häkeltynyt, kuinka innokas ja motivoitunut porukka meillä on. Selvästikin tällainen koulutusohjelma on tarpeen ja kaivattu. Odotan todella paljon tätä matkaa, ja uskon että saadaan loistavia uusia tekijöitä kilpailutoimintaan mukaan”, koulutuksen ideoija ja äiti Annika Nykänen summaa.

Koulutukseen kuuluu sekä itsenäistä opiskelua että lähipäiviä Golfliiton liittotuomarikouluttajien vetäminä. Ensimmäinen lähijakso on heinäkuun puolivälissä SM-lyöntipelikisojen yhteydessä Pickalassa. Historiallinen koulutus on noteerattu kattojärjestö R&A:ssa asti, ja syksyllä oman koulutuksensa pitää R&A:n sääntövastaava Shona McRae. Helmikuussa kaiken opiskelun ja käytännön harjoittelun jälkeen edessä on liittotuomareiden sääntökoe.

Koulutuksen hyväksytysti läpäisseet pätevöityvät Liittotuomariasteikon 3. tasolle – avustaviksi liittotuomareiksi.  Sen jälkeen on mahdollista edetä kansalliseksi Liittotuomariksi käytännön työharjoittelun ja täydentävän koulutuksen kautta.

”Jo aloituspalaverissa oli hieno huomata, että kaikilla on odotuksia ja tavoitteita koulutuksen suhteen. Intohimo lajia kohtaan on käsinkosketeltavaa. Toivon, että saamme yhdessä jakaa osaamista ja opetella uusia taitoja tuomaroinnin saralla”, Nykänen kertoo.