SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfin säännöt uudistuivat

Pelaajalle28. Maaliskuuta 2023

Sääntökirja ja -sovellus myös suomeksi

Golfin sääntöjä uudistetaan yleensä neljän vuoden välein, ja uusin päivitys astui voimaan 1.1.2023.

Mullistavista muutoksista ei ole kyse, vaan useita rangaistuksia on lievennetty ja kieltä sekä termistöä selkeytetty. Merkittävimmät muutokset koskevat esimerkiksi rikkoutuneen mailan korvaamista, yksinkertaistunutta linjassa taaksepäin vapautumista ja luonnonvoimien liikuttaman pallon takaisin asettamista. Ensimmäistä kertaa myös toimintarajoitteisten golfarien säännöt on otettu osaksi sääntökirjaa ja ne muodostavat sääntökokonaisuuden numero 25.

”Muutokset olivat tällä kertaa varsin maltillisia. Sääntöjen laatijat ovat keskittyneet paikkailemaan vuonna 2019 huomaamatta jääneitä tilanteita sekä yksinkertaistamaan ja selkeyttämään tekstiä. Vinkkinä pelaajille, että linjassa taaksepäin vapautumiseen kannattaa jokaisen kiinnittää huomiota”, Golfliiton sääntöasiantuntija ja suomennosryhmän vetäjä Mika Wikström summaa.

Pelaajan ykkösapuriksi printattujen sääntökirjojen rinnalle nousee R&A:n sääntösovellus, joka toimii myös täysin suomeksi, kun kielen vaihtaa sovelluksen asetuksista. Huomioithan, että sinulla täytyy olla sovelluksen uusin versio käytössäsi. Sääntösovellus löytyy kätevästi myös eBirdie-sovelluksesta.

Oletko jo ladannut sääntösovelluksen? Löydät sen puhelimesi sovelluskaupoista nimellä Golfin säännöt tai suoraan eBirdie-sovelluksestasi.

Perinteinen printtinen sääntökirjakin on edelleen saatavilla, ja sen suomenkielinen versio on juuri tullut painosta. Sääntökirjoja kannattaa kysyä kotiseurastaan, mutta sen voi tilata myös Golfliitolta. Samasta linkistä voi tilata myös sääntöjen laajennetun oppaan (Official Guide to Rules of Golf) tuomareille tai toimikunnille sekä englanninkielisiä versioita.

Golfmessujen ajan 31.3.-2.4. sääntökirja erikoistarjouksessa Golfliiton osastolla 5 € kpl!

Hanki oma sääntökirjasi:
PELAAJIEN TILAUSLINKKI
SEUROJEN TILAUSLINKKI

Sääntötietämystään ja uusia muutoksia voi kerrata kevään aikana sääntöilloissa, joihin seurat voivat tilata Golfliiton liittotuomareita vetäjiksi. Kannattaa kysyä omasta kotiseurasta, ollaanko sääntöiltaa järjestämässä.

Itsenäiseen opiskeluun sääntökirjan tai -sovelluksen selailun lisäksi kannattaa hyödyntää R&A:n sivujen hyödyllisiä materiaaleja ja testejä TÄSTÄ.  Sivut ovat englanniksi.