SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golf jatkaa Suomen suurimpana – golfareita nyt 155 584

Pelaajalle28. Syyskuuta 2023

Golfin harrastamisen suosio osoittaa jälleen ylöspäin. Suomen Golfliiton hallitus korjasi kokouksessaan 17.10. Golfliiton kokonaisjäsenmääräksi 155 584. Alun perin virallinen jäsenmäärä elokuun lopussa tehdyssä vuositarkastuksessa oli 155 956.

Vuosi sitten jäsenmäärä oli 154 415, joten kasvua Golfliiton 133 jäsenseuran pelaajistossa oli 1169 pelaajaa eli tasan 1 %.

Jäsenmäärän kasvu oli iloinen yllätys, vaikka seuranta ja viestit ympäri Suomea loivatkin positiivisia odotuksia.

”Upeita uutisia, suuri kiitos kaikille Suomi Golfin toimijoille. Golf on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna harrastuksena ja kiinnostaa ihmisiä. Golfin arkipäiväistyminen on avannut lajin sosiaalista puolta ja lukuisia terveyshyötyjä yhä suuremmalle yleisölle. Sekä golfyhteisöissä että liittotasolla tehdään kovasti työtä harrastamisensa alkuaskeleiden helpottamiseksi”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoo.

Pandemian vauhdittama golfbuumi nosti harrastuksen suosion kokonaan uudelle tasolle, ja olennaiset tunnusluvut ovat pysyneet korkealla siitä lähtien, vaikka vuosi sitten ennätysluvuista tultiinkin hieman alaspäin. Golfliitto on Suomen suurin lajiliitto rekisteröityneillä harrastajilla mitattuna. Rekisteröityneiden harrastajien kokonaismäärä ylitti 140 000 rajapyykin vuonna 2010 ja harrastajamäärä pysyi pitkään sen tuntumassa ennen vuotta 2020.

Vetovoimaa riittää

Sama trendi näkyy jäsenmäärän lisäksi muissakin golfin tunnusluvuissa – golfia pelataan paljon, mitä on edesauttanut myös kenttien hyvä kunto ja ulkoiluun kannustavat sääolosuhteet. Tasoituskierrosmäärä rikkoi syyskuun puolivälissä miljoonan, nousua viime vuoteen 10 %. Tilastojen mukaan tasoituskierrosten suhde kaikkiin kierroksiin on ollut vuosittain noin kolmannes, mikä tarkoittaisi tällä hetkellä yli kolmea miljoonaa pelattua kierrosta. Viime vuonna kauden kokonaiskierrosmäärä oli 3,4 miljoonaa.

Myös upouusien pelaajien into golfiin on jatkunut tasaisena virtana. Golfin ajokortin eli green cardin on suorittanut yli 14 000 pelaajaa, nousua vuoden takaiseen reilut 12 %. Valtaosa alkeiskurssilaisista jatkaa lajin parissa ja liittyy golfseuran jäseneksi. Suomessa uudet pelaajat ovat naapurimaita selvästi tyytyväisempiä kokemukseensa uuden harrastuksen ja yhteisön parissa.

”Golfyhteisömme tekevät hienoa työtä uusjäsenhankinnassa ja kurssittamisessa, minkä tutkimustuloksetkin vahvistavat. Liitto tukee materiaalien ja markkinoinnin avulla heidän työtään.”

Harrastaja- ja kierrosmäärien kasvu tarkoittaa luonnollisesti myös merkittäviä positiivisia vaikutuksia kansanterveydelle sekä koko suomalaiselle yhteiskunnalle ja kansantaloudelle.

”Golf tuottaa hyvää monella sektorilla ja lajin rooli liikuttajana on äärimmäisen tärkeää. Huomionarvoista ovat golfin tuottamat laajat terveysvaikutukset. Tänäkin vuonna golfarit kävelevät yli 30 miljoonaa kilometriä. Karoliinisen Instituutin tutkimuksen mukaan golfarit elävät viisi vuotta pidempään”, toiminnanjohtaja Korhonen muistuttaa.

Suurin kasvu miehissä ja pojissa

Pelaajasegmenteissä eniten imua golfiin osoittavat miehet ja pojat, miehissä kasvua vajaa 2 % ja pojissa 5 %. Nuoret aikuiset miehet ovat olleet suurin lajin aloittajaryhmä jo useamman viime vuoden ajan.

Erityisen positiivista on rekisteröityneiden junioreiden (21 vuotta ja alle) määrä 16 881, joka on 483 enemmän kuin vuosi sitten (+3 %). Junioreista poikia on 13 231 ja tyttöjä 3650. Kaikista pelaajista junioreiden osuus on edelleen 11 %.

Vastapainona naisten ja tyttöjen määrät pienenivät. Naisgolfarien määrä laski reilun prosentin ja on nyt 38 962. Tyttöjen määrä väheni 3 %. Kaikkiaan Suomen golfareista naispuoleisia pelaajia tytöt mukaan lukien on reilut 27 %.

”Lajin raikastunut imago on houkutellut viime vuosina paljon nuoria lajin pariin, ja hienoa että se edelleen jatkuu. Naisten ja tyttöjen sitouttamiseen täytyy kiinnittää huomiota”, Korhonen kertoo.

Jäsendataa ja muita kauden tunnuslukuja tullaan analysoimaan tarkemmin toimialaraportissa, joka valmistuu kauden päätteeksi marraskuussa.

Puolessa seuroista kasvua, puolessa laskua

Golfliiton 133 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen, joista neljällä jäsenmäärä nousi ja kahdella laski hieman. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 66 seurassa ja laski 67 seurassa. Jäsenmäärältään Suomen selvästi suurimpana golfseurana jatkaa kirkkonummelainen Kurk Golf, jossa oli elokuun lopussa 6852 jäsentä.

Alueittain tarkasteltuna eniten golfarien määrä lisääntyi Lounais-Suomessa (+3 %). Alueen veturina oli GoGolf Turku, joka kasvoi yli 600 jäsenellä viime vuodesta. Parin prosentin kasvuun ylsi myös pelaajamäärältään suurin alue, yli 61 000 pelaajan Uusimaa, jossa junioreiden määrä kasvoi eniten koko maassa.

Sekä Itä-Suomessa että Pohjanmaalla saatiin pientä kokonaiskasvua, korostuen miehissä ja pojissa.  Juniorimäärän noususta huolimatta Keski-Suomi jäi hieman pakkasella ja Pohjois-Suomen parin prosentin laskua selittää osin Kuusamo Golfin seuran lopetuspäätös.

Golfliiton jäsenseurojen viralliset jäsenmäärät 2023 löydät sekä materiaalipankista että TÄSTÄ.

*korjattu jäsenmäärä 17.10. hallituksen päätöksellä