Julkaistu: 24.02.2022
Miten jääkerros vaikuttaa golfnurmien talvehtimiseen?
Jääkerroksen muodostuminen viheriöille luo heinälle hapettomat olosuhteet, joissa kaasujen vaihtoa ei pääse tapahtumaan. Kun hapeton olosuhde jatkuu riittävän pitkään (heinälajista riippuen 2vko – 3kk). Kun happea ei ole kasville riittävästi saatavilla, soluhengitys lakkaa ja kasvi kuolee energian puutteeseen. Jääkannen alla syntyy myös toksisia yhdisteitä, joilla on haitallinen vaikutus heinäkasveihin. Jääkannen aiheuttamia talvivauriota kutsutaan yleisesti jääpoltteeksi
Milloin kannattaa lähteä poistamaan jäätä?
Jatkuva tarkkailu lumen ja jään alaisista olosuhteista on ehdottoman tärkeää. Kun jääkannen alta alkaa tulemaan hajuja, voidaan olettaa kasvuston vaurioiden alkaneen syntyä. Jään poistoon on tällöin syytä ryhtyä, heti kun se on mahdollista. Jään sulattamiseen tarvitaan lämpöä, ja sääolosuhteiden muuttuessa plus asteiden puolelle pidemmäksi aikaa, on hyvä hetki reagoida.
Miten tilanne vaikuttaa kevään töihin kentällä?
Alkukeväästä kentän työt keskittyvät varmasti lumien ja jäiden poistoon viheriöiltä.
Talvivaurioiden laajuus vaikuttaa suuresti kevään kentänhoitoon. Kun talvivauriota on odotettavissa, kannattaa jo kentänhoidon suunnittelussa varautua kylvökaluston ja materiaalien saatavuuteen sekä kasvavaan lannoitustarpeeseen.
Uskallatko ennustaa kenttien kevätkuntoa?
Tämän hetken tilanne näyttää siltä, että jääpoltteen aiheuttamia tuhoja on odotettavissa kaikilla kentän osa-alueilla ja niiden laajuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten talven aikana tehdyt toimenpiteet, heinälajit, mikroilmasto, kentänhoidon laatu pitkällä aikavälillä sekä talveen valmistautuminen.

Teksti Jari Koivusalo