SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Green cardien suoritusmäärissä 15 prosentin kasvu

Aloita golfGolfliittoSeuroille25. Marraskuuta 2016

Olympiavuosi ja entistä aggressiivisempi hinnoittelu näkyivät green cardien suoritusmäärässä ennätyksellisellä tavalla.

Vuodesta 2011 asti laskusuhdanteessa ollut green cardin suorittajien määrä kääntyi tänä vuonna vahvaan kasvuun. Golfliiton seuroilta keräämien tietojen mukaan kesän aikana suomalaisilla golfkentillä suoritettiin noin 9400 green cardia, jossa on kasvua edellisvuoteen verrattuna noin 15 prosenttia.

Green cardin suorittajien keski-ikä on tällä hetkellä hieman alle 35 vuotta. Siinä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta viimeisen neljän vuoden aikana. Suorittaneista 60 prosenttia on miehiä ja 40 prosenttia naisia. Naisten määrässä on havaittavissa muutaman prosentin kasvu. Tiedot perustuvat Golfliiton noin 80:lta seuralta saamiin tietoihin.

Kasvun veturina on toiminut Uusimaa, jossa otettiin vastaan yli 40 prosenttia kaikista green card -suorituksista, ja suoritusmäärät lisääntyivät alueella noin neljänneksellä.

Myös muilla alueilla nähtiin kasvua. Lounais-, Keski- ja Pohjois-Suomessa kasvu oli noin 10 prosentin luokkaa. Pohjanmaalla pysyttiin viimevuotisissa lukemissa. Itä-Suomi oli tämänhetkisten tietojen mukaan ainoa laskeva alue. Siellä suorituksia kirjattiin viisi prosenttia viimevuotista vähemmän.

Golfliiton seurakonsultti Aarni Nordqvist arvioi, että keskeiset syyt suoritusmäärien nousuun ovat golfin olympiastatus sekä aggressiivinen hinnoittelu – erityisesti Uudellamaalla.

”Alle sadan euron kursseja on alkanut näkyä enemmän. Niiden ansiosta golfin alkeisiin on tutustunut varmasti sellaistakin porukkaa, joka ei olisi muuten lainkaan aloittanut. Huomionarvoista on myös se, että aloittelijoille on alettu tarjoamaan yhä kattavampia paketteja. Tyypilliseen kurssihintaan yhä useammassa golfyhteisössä kuuluu myös green cardin suoritusmahdollisuus, golfseuran jäsenyys sekä muutaman kerran pelimahdollisuus kentällä – jopa ohjatusti. Asiakkaan kannalta tämä on yksinkertaisempaa. Yhdessä hinnassa on se, mitä tarvitset, ja hinta on erittäin houkutteleva”, hän sanoo.

”Olympiastatuksen myötä golf on saanut erittäin paljon näkyvyyttä, ja uskomme, että usean jo lajista kiinnostuneen kohdalla tämä on antanut viimeisen kipinän kokeilla lajia juuri tänä vuonna.”

Nordqvist näkee uudenlaisten creen card -pakettien sisääntulon terveenä asiana.

”Tämä vuosi on osoittanut, että uudenlaisella tuotteistuksella on mahdollisuus saada kasvua. Uskon, että tulemme näkemään entistä houkuttelevampia tuotteita ensi vuonna. Hyvin tärkeää meidän mielestämme on myös se, että kurssin jälkihoito eli pelaajan mukaan ottaminen golfyhteisöön on mietitty ja kunnossa”, Nordqvist muistuttaa.

Koko Asikkala Golfaa -hanke poiki Kanava Golfille mukavasti green card -suotituksia. Kuva: Lassi Pekka Tilander.
Koko Asikkala Golfaa -hanke poiki Kanava Golfille mukavasti green card -suotituksia. Kuva: Lassi Pekka Tilander.

Seuratasolla Golf Talma oli aktiivisin uusien jäsenten kouluttaja 700 green card -suorituksellaan. Myös Paloheinässä päästiin komeisiin lukemiin, siellä ensiaskeleen golfin pelaamiseen otti 627 greencardilaista. Muita ahkeria green cardin myöntäjiä olivat Vierumäen Golfseura (250), Pirkanmaan Golf (223), Karelia Golf (220), Vihti Golf (193)*, Aurinko Golf (175), Virpiniemi Golf (162), Karelia Golf (160), Tarina Golf (152) ja Kanava Golf (145).

Talma ylitti tavoiteensa

Golf Talman 700 suoritettua green cardia olivat positiivinen yllätys myös seuralle itselleen. Toimitusjohtaja Ismo Haaponiemi kertoo miettineensä ennen kauden alkua yhdessä Vierumäki Golfin toimitusjohtajan Jan Ruohon kanssa, että 500 green card -suoritusta olisi huima lukema.

”Sen ei pitänyt olla edes realistinen luku, enemmänkin sellainen haave. Mutta tämä 700 green cardia on kyllä uskomaton suoritus”, Haaponiemi iloitsee.

”Tämä on ollut monen asian summa. Lähdimme muutama vuosi sitten kehittämään valmennustoimintaamme ja saimme siihen Vierumäen kumppaniksi. He ovat olleet erinomainen kumppani, ja tällä yhteistyöllä on pystytty pitämään valmennuksen taso koholla, kun ammattivalmentajat ovat vetäneet kaikki kurssit.

Sitten tietysti parantunut markkinointi on yksi tärkeä asia. Olemme tavoittaneet potentiaaliset golfarit ja he ovat löytäneet tiensä meille. Meillä hinta ja laatu ovat kohdanneet”, Haaponiemi jatkaa.

Golf Talman alkeiskursseilla oli sama hinta koko kesän ajan: 59 euroa. Alkeiskurssit ovat golfammattilaisten yksi tärkeimmistä tulonlähteistä, mutta Haaponiemi sanoo, että matalalla hinnalla ei menty pron lompakolle.

”Valmentajat saivat kursseista saman palkan kuin aiemminkin.”

Golfin imago kalliina lajina on pysynyt vuosikymmenet ihmisten alitajunnassa, vaikka totuus on toinen. Golfia voi pelata todella edullisesti, ja Golf Talmassa tätä viestiä on haluttu viedä eteenpäin.

Halusimme murtaa tätä kalliin lajin imagoa. Meidän viesti on ollut se, että golfia pystyy pelaamaan halvalla, ja olemme mielestäni onnistuneet siinä. –Ismo Haaponiemi

Green cardin suorittaminen on ensimmäinen askel golfin aloittamisessa, mutta sen jälkeen varsinainen lajiin hurahtaminen on se seuraava haaste. Haaponiemi ei osaa tarkkaan arvioida, kuinka moni kortin suorittaneista on oikeasti aloittanut golfin pelaamisen Talman viheriöillä.

”Se selviää oikeastaan tarkemmin vasta ensi kaudella. Mutta vaikka kaikki eivät aloittasikaan pelaamaan Talmassa, saattavat he aloittaa harrastuksen muilla lähikentillä. Eli tästä isosta potista sataa myös muiden kenttien laariin.”

Talman tilanne näyttää tällä hetkellä todella valoisalta. Uusia pelaajia on onnistuttu houkuttelemaan lajin pariin, ja jo golfia pelaavat ihmiset viihtyvät kentillä entistä tiiviimmin. Se näkyy myös kierrosmäärissä. Myös harrastajien sitouttamisen suhteen Talmassa ollaan onnistuttu, ja opetusryhmiä pyöri kauden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

*Korjattu Vihti Golfin Green Card määrä 26.11. klo 17:50.