SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfin ovet auki entistä näkyvämmin

ErityisgolfPelaajalleSeuroille26. Lokakuuta 2021

Golf on lajina mukautuva ja soveltuu harrastukseksi jokaiselle. Golfliiton vastuullisuusohjelman mukaisesti lajin yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä pyritään avaamaan entistä paremmin viestinnän ja toiminnan kautta. Suomessa osassa golfseuroissa järjestetään jo toimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, ja joissain seuroissa toimintarajoitteisia on mukana yleisissä harjoitusryhmissä. Tarjolla on myös kansallista kilpailutoimintaa, jota kehitetään yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Kansainvälisissä kilpailuissa suomalaiset toimintarajoitteiset golfarit ovat myös vakiintunut näky - maailmanrankingiin mahtuu useampikin suomalainen.

”Golf on saanut mainiosti jalansijaa kaikkien harrastuksena ja nyt voisi olla sopiva aika avata ovia seuroissa myös toimintarajoitteisten harrastamisen tarjoamisen osalta. Pyrimme nostamaan lajin tunnettuutta jakamalla tietoisuutta lajista ja esimerkiksi kuluneena vuonna tuotimme #muntapapelata-tarinoita toimintarajoitteisista golfareista, joiden toivomme innostavan muitakin kokeilemaan lajia. Golfliiton koulutusuudistuksen myötä pyrimme jatkossa vahvistamaan myös soveltavan liikunnan puolen kouluttamisen tarjontaa”, kertoo Golfliitossa toimintarajoitteisten golfista vastaava Johanna Ahti.

Ahti aloitti erityisgolfin eli toimintarajoitteisten golfin koordinaattorina vuoden 2020 loppupuolella ja on tyytyväinen asioiden osittain rivakastakin edistymistahdista.

”Vauhdikas vuosi takana – toimintarajoitteisten golfin näkyvyyttä on nostettu liiton viestinnässä, ja keväällä järjestetyt webinaarit olivat myös hyvä startti yhteisöjen tietoisuuden lisäämiseksi”, Ahti kommentoi ja kiittelee avointa ja toimivaa yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa.

Avoimet ovet -hankkeessa pilotoimassa myös golfseura

Paralympiakomitean Avoimet ovet -hanke sai alkusysäyksen tarpeesta tarjota urheiluseuroille entistä parempia valmiuksia huomioida toimintarajoitteiset liikkujat seuratoiminnassa. Paralympiakomitean Valtti-toiminnan kehittyessä ja kasvaessa, seuroilta alkoi tulla yhteydenottoja Paralympiakomitean tuen ja toiminnan kehittämisen osalta. Kolmivuotisen hankkeen ensimmäinen vuosi on takana ja vuosi on osoittanut, että tahtoa toimintarajoitteisten harrastuksen tarjoamiseen löytyy seuroista. Hankkeen 71 pilottiseuran joukossa on myös golfseura, Kokkolan Golf.

Kokkolassa Golf Pro Antti Linnan johdolla harjoitellaan omassa erityisgolfin lasten ja nuorten ryhmässä. Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratuella käynnistettyä toimintaa on järjestetty jo vuodesta 2017 ja se on vakiintunut osaksi Kokkola Golfin toimintaa. Ryhmässä on konkareita ryhmän starttaamisen alkuajoilta, vuosittain uusia liittyy mukaan lyhyemmäksi ajaksi tai pysyväksi osaksi ryhmää. Avoimet ovet -hankkeen kautta seura toivoo saavansa toimintaansa entistä paremmin näkyville alueella ja toivottaa kaikki mukaan golfin pariin.

Seuroille tarkoitetusta infopankista löytyy vinkkejä toiminnan käynnistämiseen sekä jo käynnissä olevan toiminnan kehittämiseen. Materiaalipankissa on kattavasti tietoa niin koulutukseen, toiminnan tukemiseen ja markkinointiin liittyen. Finlands Svenska Idrottin liityttyä hankkeeseen syksyllä 2021 tulee materiaaleja jatkossa saamaan myös toiselle kotimaiselle kielelle käännettynä, ja näin tulevaisuudessa tavoitetaan paremmin myös ruotsinkielinen kohderyhmä – urheiluseurat ja harrastajat.

Harrastajalle suunnatun Löydä oma seura -palvelun tarkoituksena on palvella harrastajaa löytämään itselle mieluisaa tekemistä. Golfin parissa toimivia yhdistyksiä löytyy tällä hetkellä Löydä oma seura- palvelusta neljä seuraa – kannustamme kaikkia golfseuroja, joilla on jo toimintaa toimintarajoitteisille tai joilla on valmiuksia ja halua ottaa heitä mukaan toimintaansa, ilmoittamaan itsensä mukaan palveluun täältä.

”On ollut ilo työskennellä Golfliiton kanssa. Yhdenvertaisuuden edistämiseksi Golfin parissa on tehty näkyviä muutoksia mm. liiton nettisivuilta löytyy tietoa erityisgolfista sekä viestinnällisesti Golfliitto on ottanut #muntapapelata ja #golfkuuluukaikille tägit käyttöön tukemaan viestintää. Kiitos myös Kokkolan Golfille, joka oli valmis lähtemään mukaan kesällä kuvattuun videoprojektiin. Toivotaan, että yhä useampi seura rohkaistuu tämän myötä avaamaan ovia toimintarajoitteisille liikkujille. Golf on samaa golfia kaikille”, kiittelee Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankekoordinaattori Nina Peltonen.

Golf mukaan Paralympiakomitean Valtti-toiminnan lajipalettiin

Paralympiakomitean Valtti-ohjelmalla autetaan erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai nuorelle löytymään mieluisaa tekemistä harrastuksen parissa Valtti-tukihenkilön avulla. Valtti-ohjelma on perheiden, oppilaitosten, kaupunkien liikuntatoimien ja urheiluseurojen yhteistyötä parhaimmillaan ja ohjelman kautta nyt jo yli 500 erityistä tukea tarvitsevaa lasta ja nuorta on löytänyt liikuntaharrastuksen.

Turun alueella käynnistettiin tänä vuonna Valtti-toimintaa muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen – Golfliitto oli vahvasti mukana toiminnan käynnistämisessä. Paralympiakomitean Lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Kaisa Kiri kiittelee Golfliittoa vahvasta panoksestaan.

”On ollut ilo tehdä yhteistyötä Golfliiton kanssa. Yhteistyön myötä olemme saaneet rakennettua vahvan uuden startin Valtti-toiminnalle Turun seudulla. Verkostojen ja yhteistyön voimalla voimme lisätä kaikkien lasten mahdollisuuksia päästä mukaan heitä kiinnostavan ja innostavan liikuntaharrastuksen pariin. Erityistä yhteistyössä on totta kai se, että Valtti-ohjelmaan osallistuvat lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan golfiin lajina.”

Turun ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoiden kurssikalenteriin saatiin tehokkaalla valmisteluajalla lisättyä Valtti-toiminta ja opiskelijoita saatiinkin mukaan niin hyvin, että jokaiselle ohjelmaan osallistuvalle lapselle ja nuorelle saatiin kaksi Valttia kulkemaan lajitutustumisen polkua.

Valtti-toiminnan Kick Off-tapahtuma järjestettiin Harjattula Golf Clubilla syyskuun alkupuolella, 8.9.2021. Yhteisen alkuinfon ja Valttien ja lasten yhdistämisen jälkeen vanhemmat siirtyivät kuulemaan Kirin infoa toiminnasta. Lapset lähtivät Valttien kanssa kiertämään lajitutustumispisteisiin. Harjattula Golfin rangealueelle oli rakennettu upea lajikokeilupuisto, jossa urheiluseurat esittelivät toimintaansa ja lapset ja nuoret pääsivät kokeilemaan jo tilaisuuden aikana erilaisia lajeja. Mukana toimintapisteitä tarjoamassa olivat Harjattula Golfin lisäksi Turun Seudun kenttäurheilijat, Turun Slalomseura/Ilo Ski, Argus-jousiammuntaseura sekä Turun seudun liikunnan aluejärjestö Liiku ry.

”Valtti-ohjelman aloittava Kick Off-tilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa golfkenttäympäristössä ja se oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut tapahtuma. Yhteisestä alkuinfosta ja esittäytymisistä lähtien tapahtumasta välittyi ilo ja yhdessä tekeminen. Valtit ja lapset pääsivät tutustumaan toisiinsa toiminnallisilla lajipisteillä ja lopuksi myös vanhemmat tutustuivat lajikokeilupuistoon sekä toimintaa järjestäviin tahoihin. Tapahtuman onnistuneista järjestelyistä ja puitteista suuri kiitos kuuluu Golfliitolle”, summaa Kiri.

Ahti oli onnistuneesta tapahtumasta mielissään.

”Upeaa nähdä Valtti-toiminnan startti käytännössä. Valtteina toimivat fysioterapiaopiskelijat löysivät hienosti yhteyden lasten ja nuorten kanssa ja kiersivät tapahtumapisteitä yhdessä hyvällä fiiliksellä. Ilo välittyi tapahtuman kaikilta osallistujilta – lapsilta, Valteilta ja toimintapisteiden pyörittäjiltä – ja vanhemmista välittyi kiitollisuutta ohjelmaan mukaan pääsystä. Toivon, että lajimme on nyt yhtä askelta lähempänä myös Valtti-liikuntatarjontapalettia.”

Harjattula Golfin harjoitusalueella oli mukava tunnelma Valtti Kick-offissa

Lisätietoa Valtti-ohjelmasta sen nettisivuilla.