SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golf soveltuu kaikille – rohkaisevia seurakokemuksia erityisgolfin webinaarista

Erityisgolf30. Huhtikuuta 2021

Golfliiton erityisgolfin webinaarisarjan toinen osa järjestettiin tiistaina 27.4. Webinaaria oli kuuntelemassa golfyhteisöaktiiveja ja aiheesta kiinnostuneita ympäri Suomea.

”Erityisgolfin webinaarisarja sai alkunsa ajatuksesta, kuinka Golfliitto voisi entistä paremmin tukea erityisgolfin tunnettuuden lisäämistä golfyhteisöjen suuntaan”, taustoitti erityisgolfin koordinaattori Johanna Ahti webinaarisarjan syntyä. Ahti viittasi aloituspuheenvuorossaan myös Golfliiton tuoreeseen vastuullisuusohjelmaan, jonka yksi valituista painopistealueista on yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. On olennaista, että erityisgolf saisi entisestään lisää jalansijaa ja erityistarpeet huomioitaisiin golfyhteisöissä osana arkitoimintaa.

Golfliiton tärkeä yhteistyötoimija Suomen HCP Golf ry esitteli webinaarissa toimintaansa toiminnanjohtaja Kari Heikkilän toimesta. Heikkilä kävi läpi yhdistyksen historiaa ja monipuolista toimintakenttä, johon kuuluvat muun muassa golfin tutustumistapahtumat, valmennusleirit sekä talviharjoittelun ja paragolferin esittely. HCP Golf edistää erityisgolfin tunnettuutta etenkin erilaisten hankkeiden kautta.

HCP Golfin puheenjohtaja Veijo Notkola esitteli omassa puheenvuorossaan esteettömyyttä, jonka edistäminen on yksi yhdistyksen olennaisista toiminnoista. Yhdistyksen ylläpitämästä rekisteristä löytyy tällä hetkellä jo 68 Suomen golfkenttää, jotka ovat tehneet kartoituksen. Notkola kannusti huomioimaan esteettömyyttä myös esimerkiksi ikääntyvän väestön pelaamisen jatkumisen edellytyksenä. Golfkentät voivat tehdä esteettömyyden kartoituksen itsenäisesti, ja tukea sen tekoon saa Suomen HCP Golfilta tarvittaessa.

Tampereen ammattikorkeakoulun biomekaniikan yliopettaja Jarmo Perttunen esitteli Esteetöntä golfia nuorille –yhteistyöhanketta. Hankkeessa päätavoitteena oli urheiluun liittyvän yhdenvertaisuuden tukeminen ja golfin pelaamisen lisääminen yhtenä kuntoutusmuotona nuorten vammaisten keskuudessa. Hankkeen kautta Suomeen hankittiin ensimmäinen yleisessä käytössä oleva paragolfer-laite.

Myös golfyhteisöt saivat webinaarissa äänensä kuuluviin, kun Oulun Golfkerho ja Pirkanmaan Golf esittelivät omaa erityisgolftoimintaansa. Käytännön esimerkit toiminnan käynnistämisestä haasteineen ja onnistumisineen toivottavasti kannustavat muitakin yhteisöjä pohtimaan omia  mahdollisuuksiaan kehittää toimintaansa entistä avoimempaan suuntaan. Oulussa pääsee alkavalla kaudella veloituksetta kiertämään kenttää paragolferin kanssa, ja esimerkiksi uuden par3-kentän suunnittelussa on vahvasti huomioitu esteettömyys. Oulun Golfkerhon toimitusjohtaja Jaakko Latvala kiitteli HCP Golfin tukea toiminnan kehittämisessä. Pirkanmaan Golfin toiminnanjohtaja Janne Riitakorpi kertoi heillä jo monta vuotta käynnissä olleen nuorten erityisgolfryhmän syntytarinan ja nykytilanteen. Toiminta on Pirkanmaalla vakiintunut osaksi yhteisön toimintaa.

”Golf soveltuu kaikille ja kun saamme tätä sanomaa jaettua entistä paremmin sidosryhmiemme kanssa yhteistyössä, tulevaisuudessa toivottavasti yhä useampi golfyhteisö uskaltaa tarjota kaikille avointa toimintaa esimerkiksi erityisgolfin harjoitusryhmien tai vaikka esteettömyysasioiden huomioimisen kautta” toivoo Ahti.

Webinaarin tallenteen ja esitysmateriaalit löydät Sharepointin webinaarit-kansiosta

Lisätietoja:
Suomen HCP Golf ry, Kari Heikkilä toimisto@suomenhcpgolf.fi
Oulun Golfkerho, Jaakko Latvala jaakko.latvala@oulugolf.fi
Pirkanmaan Golf, Janne Riitakorpi janne.riitakorpi@gmail.com
Suomen Golfliitto ry, Johanna Ahti johanna.ahti@golf.fi