SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Erityisgolfin webinaari 18.3.

Erityisgolf17. Maaliskuuta 2021

Erityisgolfin koordinaattori Johanna Ahti avasi ensimmäisen Golfliiton erityisgolfin webinaarin iloisissa tunnelmissa – linjoille oli liittynyt parikymmentä aiheesta kiinnostunutta. Osallistujalistalla oli jo erityisgolfin toiminnassa mukana olevia pelaajia, eri yhdistysten edustajia, seuratoimijoita sekä myös yksityishenkilöitä, joita aiheet kiinnostivat.

Webinaarin aloitti Paralympiakomitean Avoimet Ovet-hanke, jota hankekoordinaattori Nina Peltonen avasi. Peltonen kertoi lyhyesti Liikuttaako? Toimintarajoitteisille henkilöille suunnatun Liikkuja- ja Seurakyselyn raportin tuloksista. Golfyhteisöille esityksessä esiteltiin vinkkejä ja työkaluja kaikille avoimen toiminnan starttaamiseen. Peltonen esitteli myös Paralympiakomitean Löydä oma seura -palvelua, jonka tarkoituksena on auttaa harrastuksen löytämisessä. Peltonen kannusti golfseuroja lisäämään omat tietonsa palveluun, josta tällä hetkellä löytyy jo kaksi golfseuraa.

Golfliiton erityisgolfin liittovalmentaja Janne Eskola hyppäsi linjoille suoraan talviharjoitteluhallilta ja toi mukanaan terveisensä keskusteluun Kenelle golf sopii? Eskolan puheenvuorossa kuultiin, että ohjausmetodien soveltamisen kautta lajia voi tarjota harrastukseksi kaikille. Paralympiakomitean Special Olympics päävalmentaja Tuulia Suominen täydensi osaltaan Eskolan kerrontaa avaamalla kehitysvammaisten harjoittelurutiineiden tärkeydestä.

Unified Golf -toiminnasta kertoi Tuulia Suominen. Unified Golfissa peliparin muodostavat normaali klubigolfari ja kehitysvammainen golfari. Unified Golf on yhtenä lajina Special Olympics maailmankisoissa. Suomi tavoittelee joukkuepaikkaa Unified golfissa Vuoden 2023 kesämaailmankisoihin Saksan Berliinissä. Yksilösarjoissa Suomesta onkin maailmankisoissa ollut edustajia jo aiemmin ja menestystäkin on kilpailuista tuotu – vuoden 2019 kesämaailmankisoista suomalaiset toivat tuliaisina yhden kullan ja kaksi hopeaa. Viime kesälle suunniteltu Unified Golf-kilpailukiertue siirtyi alkavalle kesälle ja Tuulia toivotti golfarit tervetulleeksi mukavan yhdessä tekemisen pariin. Joukkueen olisi hyvä muodostua samalta klubilta olevista pelaajista, jotta myös pelitilanteita tulisi harjoiteltua kotikentällä yhdessä ja pelipari tulisi paremminkin tutuksi.

Golfliiton E-Tourista oli kertomassa Janne Burman, joka toimii kilpailukiertueen päällikkönä. E-Tourille ovat tervetulleita kisailemaan kaikki liikunta-, kehitys-, näkö-, aivo- tai kuulovammaiset ja elinsiirron saaneet golfarit. Kaudella 2020 E-Touria uudistettiin siten, että kilpailu on mahdollisuus pelata kaksipäiväisenä (36reikäisenä) ja ansaita maailman ranking eli WR4DG-pisteitä. Vuoden 2021 kilpailukiertue käynnistyy toukokuussa. Ensimmäisen osakilpailun yhteydessä pelataan perinteisesti myös HCP Golf ry:n Avoin mestaruuskilpailu.

Ahdin tavoitteena on nostaa tietoisuutta lajin monipuolisista harrastamisen tavoista, webinaarisarjakin sai alkunsa tämän ajatuksen pohjalta. ”Webinaarit ovat tätä päivää, niihin on kaikkien mahdollista liittyä pidemmänkin matkan takaa ja tässä ajassa ne ovat oiva ja turvallinen tapa tavata” Ahti sanoo. Hän toivoo, että golfyhteisöt löytäisivät webinaarit ja saisivat niiden kautta lisää työkaluja ja innostusta entistä avoimemman toiminnan tarjoamiseen. Webinaareissa esitellään aiheen parissa toimivia eri yhdistyksiä ja tarjotaan mahdollisuus tuoda omaa toimintaa entistä paremmin esille myös liiton kanavien kautta.  Webinaarien tallenteet ja materiaalit ovat nähtävillä ja kaikkien ladattavissa Golfliiton Sharepointissa.

Webinaarisarjan toisessa osassa tullaan esittelemään Suomen HCP Golf ry:n toimintaa ja esteettömyyskartoitusta, jota he ovat ansiokkaasti käyneet tekemässä viime vuosina golfkenttäyhtiössä. Webinaari järjestetään huhtikuun loppupuolella, tarkennettu ajankohta tiedotetaan kanavissamme huhtikuun alkupuolella.

Toiveita tulevissa webinaareissa käsiteltävistä aiheista voi laittaa suoraan erityisgolfin koordinaattorille, Johanna Ahdille johanna.ahti@golf.fi

 

Avoimet Ovet & Löydä oma seura lisätiedot: https://www.paralympia.fi/avoimet-ovet/avoimet-ovet-hanke
Unified Golfista lisätietoja: Tuulia Suominen
E-Tour lisätietoja: https://golf.fi/kilpagolf/kiertueet/e-tour/
World Ranking for disabled golfers WR4DG