SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Yli 900 koululaista tutustuu golfiin Oulun Sankivaarassa

Aloita golfPelaajalleSeuroille27. Toukokuuta 2017

Oulun Golfkerho tarjosi omaan piikkiinsä lähikouluille tilaisuuden, josta koulut eivät voineet kieltäytyä.

”Meillä on ollut todella hauskaa. Ilme on kirkastunut ihan jokaisella tämän kuhinan nähneellä”, sanoo Oulun Golfkerhon toimitusjohtaja Jukka Rissanen.

Oulun Sankivaaran kentällä on käynyt tällä viikolla melkoinen kuhina. Seura on järjestänyt maanantaista alkaen lähikoulujen koululaisille ja opettajille golfin tutustumispäiviä. Yksi ryhmä on käynyt Sankivaarassa aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. Kun ensi viikon kolme golfpäivää on vielä saatu onnellisesti päätökseen, golfiin on ottanut vajaan kahden viikon aikana tuntumaa yli 900 lähikoulujen oppilasta.

”Kun olemme kysyneet koululaisilta golfpäivän päätteeksi, että oliko kivaa, on pitänyt laittaa kädet korville. Niin kova meteli on oppilaista lähtenyt”, Rissanen nauraa.

Sankivaaran harjoitusalueilla on ollut tällä viikolla vilinää.

Oulun Golfkerho sai Golfliiton kautta pari vuotta sitten opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotisen avustuksen junioritoiminnan kehittämiseen. Nyt on menossa hankerahoituksen toinen vuosi, ja yhteistyö lähikoulujen kanssa on jatkunut tiiviinä. Talven aikana seuran golfohjaajat ovat pitäneet yhdellä koululla iltapäiväkerhoa, ja muutamalla muulla koululla on järjestetty demotilaisuuksia. Lisäksi ohjaajat ovat pitäneet erilaisia liikuntatapahtumia kouluissa.

Kouluvuoden päätteeksi Oulun Golfkerho päätti tarjota kouluille mahdollisuuden tutustua golfiin paikan päällä Sankivaarassa, kokonaan OGK:n kustannuksella, eivätkä niukkojen määrärahojen kanssa jatkuvasti painivat koulut jättäneet tilaisuutta käyttämättä.

”Me järjestämme bussikyydit kouluilta kentälle ja takaisin ja kaiken ohjelman golfkentällä. Kouluille riittää, että he huolehtivat koululaisten nousemisesta bussiin ja sieltä pois. En oikein keksi, että mikä tässä yhteistyössä voisi mennä pieleen”, Rissanen sanoo.

Vanhemmat saavat lastensa kautta tietää, miten golfkentälle voi tulla ja mitä siellä tapahtuu.

Sankivaarassa koululaiset tekevät ensin yhteisen alkujumpan, jonka jälkeen heidät jaetaan pienryhmiin. Neljässä rastipisteessä harjoitellaan pitkää lyöntiä, puttaamista, chippiä ja bunkkerilyöntiä. Lopuksi kokoonnutaan klubiravintolaan, jossa oppilaat vastaavat lyhyeen kyselyyn. Sen palauttamisen jälkeen on jäätelön aika.

Kotiin viemisiksi koululaisille annetaan seuran junioritoiminnasta kertova tiedote sekä lipuke, jolla saa ilmaiset pallot ja mailat, jos haluaa tulla kokeilemaan golfia uudelleen. Koulujen kesäloman ajan Oulussa järjestetään joka keskiviikko ilmaista golfohjelmaa junioreille.

”Osumatarkkuus ei välttämättä ole hirveän hyvä, mutta jos saamme pienenkin prosentin junioreista innostumaan golfista, niin voimme olla tyytyväisiä. Ja joka tapauksessa huolehdimme tässä samalla myös omasta yhteiskuntavastuustamme”, Rissanen sanoo.

”Toinen puoli on sitten se, että lasten mukana myös kotiin menee tietoa golfista. Oppilaiden vanhemmista kovinkaan moni ei ehkä golfia pelaa. Lastensa kautta he saavat tietää, miten golfkentälle voi tulla ja mitä siellä tapahtuu. Eikä golfiin tutustuminen välttämättä maksa junioreille mitään.”

Tutustumisen jälkeenkin golf on junioreille edullinen harrastus. Oulussa alle 12-vuotias juniori ja alle 15-vuotias aloitteleva juniori maksaa koko kaudesta jäsen- ja pelikausimaksuineen vain 60 euroa. Hieman pidemmälle ehtineiden ja seuran harjoitusryhmiin osallistuvien kustannukset nousevat kausitasolla noin 100–200 euroon.

Uusi opetusohjelma suosii golfia

Hintan alakoulun luokanopettaja Lasse Vallon mukaan Sankivaaran golfpäivät ovat olleet koulun näkökulmasta menestys.

”Monelle koululaiselle golfaaminen oikealla kentällä ja oikeissa olosuhteissa on harvinaislaatuinen kokemus. Järjestelyt ovat toimineet hyvin, ja positiivista palautetta on tullut tosi paljon”, Vallo sanoo.

Hänen mukaansa golf sopii hyvin koululiikuntalajiksi, vaikka pienen pallon ja ison liikkeen yhdistelmä onkin osalle lapsista aluksi haastava. Golf tarjoaa Vallon mukaan perinteisistä lajeista poikkeavan liikuntakokemuksen.

”Golf on monipuolinen tarkkuuspeli ja toisaalta pallopeli, joka laajentaa melko perinteikästä koululiikuntalajien kirjoa. Se tuo mukavaa vaihtelua liikuntatuntien ohjelmaan”, Vallo sanoo.

Kun lajia on päässyt muutaman kerran kokeilemaan, siitä jää pitkä muistijälki.

Viime syksynä voimaan astunut uusi opetussuunnitelma palvelee Vallon mukaan hyvin golfia ja muita pienempiä lajeja. Siinä ei enää puhuta lajeista, vaan esimerkiksi pallon, mailan tai pelivälineiden käsittelytaidoista ja ’pallon lyömisestä mailaa apuna käyttäen’. Golf istuu uuden opetussuunnitelman tavoitteisiin erinomaisen hyvin.

Valtakunnallisesti golfin ilosanomaa on levitetty alakouluihin Golfliiton kiitellyn Draivia kouluun! -ohjelman avulla. Ohjelma on suunniteltu uuden opetussuunnitelman tarpeita vastaavaksi, ja sen sisältämät harjoitukset kehittävät laaja-alaisesti perusliikuntataitoja.

Moni koululainen on päässyt kokeilemaan golfia ensimmäistä kertaa oikealla golfkentällä.

Hintan koulussa golfin voi Lasse Vallon mukaan laskea jo muiden koululiikuntalajien joukkoon. Lukuvuoden aikana toiminut viikoittainen golfkerho on ollut koululaisten suosiossa, ja koululla on monista muista kouluista poiketen golfin kokeilemiseen sopiva välineistö.

”Välinekysymys on kouluille iso. Monelta koululta välineet puuttuvat, mikä hieman pidentää golfin matkaa koululiikuntalajiksi”, myös muille kuin omalle luokalleen liikuntatunteja ohjaava Vallo sanoo.

Hänen ajatuksenaan on ottaa golf mukaan Hintan koulun liikunnan viikkosuunnitelmaan siten, että lukuvuoden aikana oppilailla olisi yksi golfjakso. Lajin kokeilemista oikean golfkentän ympäristössä itsekin golfia harrastava Vallo pitää kuitenkin lajin kannalta arvokkaana asiana.

”Kun lajia on päässyt muutaman kerran kokeilemaan, siitä jää pitkä muistijälki”, Vallo sanoo.

”On ihan eri asia aloittaa laji vaikka vasta vuosien kuluttua, kun on lapsena saanut mahdollisuuden pelata ja tapailla svingin ja lyömisen perusteita. Se, että koulu voi tarjota lapsille tällaisen mahdollisuuden, on iso juttu.”

Oulun Golfkerho voi hyvin

Pohjoisen Suomen vanhimmalla kentällä ihmetellään etelän ongelmia.

Oulun Sankivaaran molemmat kentät, Sanki ja Vaara, avattiin vasta runsas viikko sitten. Kesäviheriöille päästään koko kentällä vasta kesäkuun puolella, mutta toimitusjohtaja Jukka Rissasta ei huoleta. Oulun Golfkerholla pyyhkii hyisestä keväästä huolimatta lujempaa kuin koskaan.

”Viime vuosi oli niin pelaamisen määrällä, kentän kunnolla kuin taloudellisestikin mitattuna runsaan 50-vuotisen historiamme kaikkien aikojen paras”, Rissanen sanoo.

Oulussa on hänen mukaansa ihmetelty etelän kentiltä kantautuneita uutisia golfyhteisöjen haasteista ja taloudellisista ongelmista. Pohjoisen mahtiseurassa niihin ei ole pystytty samaistumaan.

Oulun Golfkerhon hyvinvoinnista kertoo paljon se, että Sankivaaran kahdella 18-reikäisellä kentällä pelattiin viime vuonna hämmästyttävät 65 000 kierrosta.

”Mutta siinä luvussa ovat mukana vain iltakymmeneen asti pidettävän varauskirjanpidon kierrokset”, Rissanen nauraa.

Pohjoisen valoisien öiden ollessa viime kesänä kirkkaimmillaan kenttämestari valitteli Rissaselle, ettei kenttää pääsee rauhassa lannoittamaan edes öisin. Illan viimeiset pelaajat lähtivät kierrokselleen hieman ennen puoltayötä, ja aamun ensimmäiset saapuivat ykköstiille jo puoli kolmelta.

Lämmittää kovasti mieltä, että meidän menestyksemme on huomattu myös luottoluokituslaitoksessa.

Tälle kaudelle pelioikeuksia on Rissasen mukaan myyty enemmän kuin koskaan. Golfpisteen Pörssissä pelioikeuksien kysyntä on ollut huomattavasti tarjontaa runsaampaa. Varsinaista kapasiteettiongelmaa Rissanen ei kuitenkaan myönnä.

”Onhan meillä toki sesonkiaikoina hetkiä, jolloin on tiukempaa ja jolloin neljän henkilön ryhmää voi olla vaikea saada haluttuun aikaan kentälle mahtumaan. Mutta kyllä meillä yksinäinen pelaaja alle tunnissa pääsee jommallekummalle kentälle aina lähtemään”, Rissanen sanoo.

Mahdollisuuksia pelaamiseen parantaa se, että siinä missä Sanki-kentän kierrokset varataan 18-reikäisinä, Vaara-kentälle on varattava peliaika molemmille yhdeksiköille erikseen. Moni pelaa vain toisen ysin, ja sekaan mahtuu lyhyellä varoitusajalla lähes aina. Kenttien toisistaan poikkeava varauskäytäntö on osoittautunut Rissasen mukaan erinomaisen toimivaksi.

Kun kenttien avaamisesta ilmoitettiin, varauskirja oli heti punaisena.

Keväällä Sankivaarassa on iloittu Oulun Golf Oy:lle myönnetystä AA-luottoluokituksesta, joka todistaa osakeyhtiön hyvästä luottokelpoisuudesta ja keskimääräistä paremmista talouden tunnusluvuista.

”Mutta olemme me investoineetkin. Muutama vuosi sitten teimme reilun miljoonan maksaneen kenttäremontin, jonka jäljet ovat jo korjautuneet ja josta velat on jo maksettu. Klubitalo laitettiin juuri uusiksi, ja uudistus on otettu tosi positiivisesti vastaan. Lämmittää kovasti mieltä, että meidän menestyksemme on huomattu myös luottoluokituslaitoksessa”, Rissanen sanoo.

Viime vuoden lukuihin Sankivaarassa riittää viipyneen kevään jäljiltä kirittävää, sillä vuosi sitten vastaavaan aikaan Oulussa oli pelattu jo yli viisituhatta kierrosta. Yhteisön kauttaaltaan positiivinen vire on Rissasen mukaan kuitenkin säilynyt.

”Vaikka kevät on ollut pitkä ja kylmä, niin henki meillä on aurinkoinen ja positiivinen”, Rissanen sanoo.

”Ihmiset ovat olleet hyväntuulisia ja kyselleet minulta, milloin aukaisen kentät. Kun kenttien avaamisesta sitten ilmoitettiin, niin varauskirja oli heti punaisena.”