Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS (World Handicap System) otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2020, ja sitä päivitettiin ensimmäistä kertaa alkuvuodesta 2024. Tällä sivulla löydät tietoa uudistuksista, yleisesti siitä miten järjestelmä toimii, ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
WHS-laskennan kaavaa on tarkennettu, ja se on otettu käyttöön Suomessa. Muut muutokset otetaan käyttöön asteittain. Pelaajan ei tarvitse tehdä itse mitään toimenpiteitä.
Aloita katsomalla alla olevat kysymykset ja vastaukset tai ole yhteydessä kotiseuraasi. Jos näistä ei ole apua, ota yhteyttä ebirdie@golf.fi
Taustaa - mikä on WHS?+
Golfia on pelattu yhtenäisillä maailmanlaajuisilla säännöillä peliin, välineisiin ja amatöörioikeuksiin liittyen. Tasoitusjärjestelmän osalta käytössä on ollut kuitenkin kuusi erilaista järjestelmää.
Golfkaudella 2020 tuli käyttöön uusi tasoitusjärjestelmä, jonka perusperiaatteet ovat yhtenäiset kaikkialla. Järjestelmän nimi on World Handicap System (WHS), suomeksi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä, jota suosittelemme kutsumaan sen lyhenteellä WHS.
Mitä tarkoittaa alimman tasoituksen sääntö?+
WHS-sääntöjen mukaisesti pelaajan tasoitus voi enimmillään olla 5 lyöntiä korkeampi kuin mitä se on ollut menneen vuoden aikana edellisestä tasoituskierroksesta. Pelaajan alin tasoitus on siis tämän ajanjakson aikana rekisteristä löytyvä alin tasoitus, ja maksimitasoitus 5 lyöntiä siihen lisättynä.
Alimman tasoituksen sääntö aktivoituu kuitenkin vasta, kun pelaajalla on kasassa 20 tasoituskierrosta kierroshistoriassaan.
Tasoituksen nousua hillitään pehmeällä tai kovalla rajoittamisella. Pehmeä rajoittaminen puolittaa yli 3 menevän tasoituksen nousun laskentakaavassa. Kova rajoittaminen taas pysäyttää tasoituksen nousemisen yli 5 pelaajan silloisesta alimmasta tasoituksesta.
Toisin sanoen, jos sinulla on rekisterissä 20 tasoituskierrosta eikä tasoituksesi ole 8 parhaan kierroksesi keskiarvo, on alin tasoitus aktiivinen ja jokin rajoitus voimassa.
Pelaaja näkee oman alimman tasoituksensa helpoiten eBirdien Tasoitus-välilehdeltä. Nämä visuaaliset elementit näkyvät kuitenkin vasta, kun pelaajalla on kasassa vähintään 20 tasoituskierrosta kierroshistoriassaan.
En pääse kirjautumaan eBirdieen. Miksi? +
Olethan maksanut seurasi jäsenmaksun? Kun olet maksanut seuran jäsenmaksun, golfseurasi aktivoi eBirdie-sovelluksen käyttöösi. Tarvittaessa kannattaa muistuttaa omaa seuraa.
Jos olet vaihtanut seuraa, niin muista kirjautua uudella jäsennumerolla sovellukseen.
Olen vaihtanut uuteen seuraan, mutta eBirdie-sovelluksessa näkyy edelleen vanha seura. Miksi?+
Kannattaa olla yhteydessä sekä uuteen että vanhaan seuraan, ja pyytää uutta kotiseuraa muuttamaan asetuksiin kotiseurastatus. Vastaavasti täytyy pyytää vanhaa seuraa poistamaan kotiseurastatus.
Vanhat passivoidut seurajäsenyydet poistuvat 1.6. alkaen eBirdie-sovelluksesta.
Olen vaihtanut uuteen seuraan, mutta eBirdie-sovelluksessa minulla näkyy uuden seuran lisäksi edelleen myös vanha seura. Miksi?+
Vanha seura voi jonkin aikaa näkyä sovelluksessa, mutta se ei haittaa tasoituskierrosten merkitsemistä tai muita toimintoja. Vanha seura poistuu automaattisesti, kun se on ollut tarpeeksi kauan inaktiivinen.
Jos vanhan seuran jäsenyys näyttää yhä aktiiviselta, eikä ”ei voimassa”, voit olla yhteydessä vanhaan seuraasi ja pyytää heitä tarkistamaan, että he ovat poistaneet jäsenyytesi järjestelmästä.
Vanhat passivoidut seurajäsenyydet poistuvat 1.6. alkaen eBirdie-sovelluksesta.
Olen vasta aloittanut golfin pelaamisen ja liittynyt seuraan. Pääsen kirjautumaan eBirdieen, mutta tasoitukseni ei näy siellä. Miksi?+
Jos olet vasta aloittanut golfin, niin sinun täytyy pelata vähintään yksi tasoituskierros, jonka perustella tasoituksesi määräytyy.
Olen syöttänyt tasoituskierroksen väärin. Miten kierroksen voi poistaa?+
Pelaaja ei voi itse poistaa rekisteröityjä kierroksia, mutta kotiseura voi. Informoi kotiseuraasi tilanteesta ja he tekevät tasoitustulokseesi korjaavan säädön tai poistavat sen harkinnallaan.
Tasoitushistoriastani puuttuu pelaamiani tasoituskierroksia, tiedot ovat virheellisiä tai tuplana, mitä voin tehdä? +
WHS-laskennassa on käytetty kaikki seurajärjestelmistä sekä tietysitä tuloskorttisovelluksista Golfliittoon lähetetty tasoituskierrosdata. Jos pelaajan kierroksia puuttuu, sitä ei ole lähetetty.
Vääräiä kierroksia voi seura poistaa. Puuttuvia kierroksia voidaan tietyissä tapauksissa lähettää seurajärjestelmästä tai tuloskorttisovelluksesta uudestaan. Muista merkitä kierroksesi tasoituskierrokseksi.
Tarvittaessa kirjaa tulos uudestaan ja lähetä se.
Mitä kaikkia sovelluksia pelaajalla on käytössä tulosten tallentamiseen ja tasoituksen ylläpitämiseen? +
eBirdien oman tuloskortin lisäksi golfarilla on muitakin vaihtoehtoja, joista jokainen pelaaja voi valita itselleen sopivimman.
Tuloskorttipalvelua pelaajille tasoituskierroksen pelaamisella tarjoavat myös mScorecard, Nexgolf, Golfbox ja Golf GameBook.
Onko kaikkien kierrosten rekisteröinti nyt pakollista?+
Kierroksen rekisteröiminen tasoituskierrokseksi ei koskaan tule pakolliseksi. Tämä siksi, että tasoituskierroksella tulee noudattaa Golfin Sääntöjä.
Kierrokset, jotka pelaat yksin tai ilman merkitsijää, harjoituskierrokset, joissa et pelaa Golfin Sääntöjä noudattaen sekä kierrokset, joilla pelaat pelimuotoja, jotka eivät ole hyväksyttyjä pelimuotoja tasoitustarkoituksiin, eivät ole tasoituskelpoisia kierroksia.
Kaikki kilpailukierrokset sekä tasoituskierroksiksi ilmoitetut kierrokset tulee kirjata tasoitusrekisteriin.
Kehotamme kuitenkin pelaamaan Golfin Sääntöjen mukaisesti ja rekisteröimään mahdollisimman monta – hyvää tai huonoa – tasoituskierrosta. Tämä antaa sinulle mahdollisimman todenmukaisen tasoituksen.
Miksi tasoitushistoriassani on vuosia vanhoja kierroksia ja ne vaikuttavat tasoitukseeni? +
WHS-laskentaan helmikuussa 2020 on otettu mukaan kaikki seurajärjestelmistä lähetetty tasoituskierrosdata niin pitkältä ajalta kuin sitä on ollut saatavilla aina vähintään 20:een tasoituskierrokseen asti. Kannattaa siis aktiivisesti jättää tasoituskierroksia, jotta tasoituksesi vastaisi mahdollisimman tarkkaan nykyistä tasoasi.
Miksi tasoitukseni näyttää viivaa eikä minulla ole kierroshistoriaa? +
Tämän harvinaisen tilanteen taustalla on useampia syitä, jotka voivat liittyä seurajärjestelmän lähettämiin tietoihin sekä seurojen jäsenrekisterin hallintaan. Ota yhteyttä omaan kotiseuraasi.
Miten tasoitukseni lasketaan WHS-tasoitusjärjestelmässä?+
Tasoitus lasketaan perussäännön mukaisesti 8 parhaan kierroksen keskiarvona 20 viimeisestä tasoituskierroksesta.
Ensimmäisen WHS-tasoituksen muodostumisessa hyödynnetään aiempia tasoituskierroksiasi niin pitkältä ajalta kuin mahdollista. Mitä enemmän kierroksia on saatavilla, sitä todenmukaisempi uusi tasoituksesi tulee olemaan pelitaitoosi nähden.
Jatkossa sinun golfarina tulee ainoastaan katsoa Slope-taulukosta pelitasoituksesi pelaamallasi golfkentällä ja valitsemaltasi tiiauspaikalta, pelata kierros Golfin Sääntöjä noudattaen ja rekisteröidä tuloksesi mahdollisimman nopeasti kierroksen jälkeen, mielellään saman päivän aikana. Lopusta huolehtivat laskentatyökalut.
Miten keskiarvo lasketaan?+
Keskiarvo lasketaan pelaamistasi tasoituksellisista tuloksista. Tasoitustulos on tarkka tulos pelaamistasi tasoituskierroksista pyöristettynä yhden desimaalin tarkkuuteen (katso yksityiskohtainen määritelmä alla olevasta kysymyksestä).
Järjestelmä laskee tasoitustuloksen sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt pelaamasi kierroksen. Näet tasoitusrekisterisi eBirdie-sovelluksesta sekä seurajärjestelmästä.
Miten tasoitustulos lasketaan?+
Tietokonejärjestelmä laskee tasoitustuloksesi puolestasi, kun rekisteröit pelaamasi kierroksen.
Sinulle, joka olet laskentaperusteista erityisen kiinnostunut, tarkat laskennalliset määritelmät termeineen löytyvät alta.
Tasoituslaskennassa käytetään seuraavaa kaavaa:
Tasoitustulos = (113/Slope Rating) * (Korjattu bruttotulos – Course Rating – PCC)
Määritelmät
Tasoitustulos = Tulos, jonka olet saavuttanut tietyllä kentällä ja tiettynä päivänä. Se koostuu erotuksesta korjatun bruttotuloksen ja Course Rating -arvon välillä, ottaen huomioon Slope Ratingin ja PCC:n. Tasoitustulos on 18-reiän tulos, mutta se voidaan laskea pelattuasi vähintään 9 reikää. Sinun itse ei tarvitse huolehtia tuloksen laskennasta vaan eBirdie-järjestelmä tekee sen, ja se on nähtävissä kaikille tasoituskierroksillesi eBirdiessä.
Slope Rating = Kentän suhteellinen vaikeus Bogey-pelaajan ja Scratch-pelaajan välillä.
Course Rating (CR) = Kentän vaikeus Scratch-pelaajalle normaaliolosuhteissa.
Nettotuplabogey = Reiän par + mahdolliset tasoituslyönnit kyseisellä reiällä + 2. Sama kuin nolla pistettä pistebogey-pelimuodossa. Tämä on myös pelaajan reikäkohtainen maksimitulos tasoituslaskennassa.
Korjattu bruttotulos = Pelaajan bruttotulos sisältäen kaikki rangaistuslyönnit ja jota säädetään, kun pelaajan tulos ylittää reiän maksimituloksen, reikää ei ole pelattu, tai reiän pelaaminen on aloitettu, mutta sitä ei ole pelattu loppuun.
Korjattu bruttotulos jokaiselle kierrokselle on järjestelmän laskemana näkyvissä eBirdiessä.
PCC (Peliolosuhdelaskenta) =Tilastollinen laskelma pelaajien tuloksista heidän odotettuihin pelituloksiin verrattuna, tietyllä kentällä ja tiettynä päivänä. Tällä määritellään ovatko peliolosuhteet kyseisenä päivänä poikenneet normaaleista olosuhteista siinä määrin, että niiden voidaan tulkita vaikuttaneen merkittävästi pelaajien edesottamuksiin. Esimerkkejä pelaajiin vaikuttavista olosuhteista ovat kenttäolosuhteet, sääolosuhteet sekä kentän silloinen asettelu. PCC vastaa entistä CBA-laskentaa.
Miksi omat laskelmani eroavat virallisesta WHS-tasoituksestani? +
Emme valitettavasti voi tapauskohtaisesti ottaa kantaa mahdollisten omien laskelmien oikeellisuuteen. Pelaajan tasoitus perustuu käytettävissä oleviin tasoituskierroksiin, joka on Golfliiton järjestelmässä laskettu WHS-sääntöjen mukaisesti.
Mikä on PCC (Playing Conditions Calculation / peliolosuhdelaskenta)?+
PCC (Playing Conditions Calculation) on tilastollinen laskelma järjestelmässä, joka määrittää ovatko olosuhteet kyseisenä päivänä poikenneet normaaleista olosuhteista siinä määrin, että ne näkyvät vaikuttaneen merkittävästi pelaajien edesottamuksiin.
Esimerkkejä pelaajiin vaikuttavista olosuhteista ovat kenttäolosuhteet, sääolosuhteet sekä kentän silloinen asettelu.
PCC-laskenta perustuu tuloksiin niistä kierroksista, jotka ovat rekisteröity kyseisellä kentällä kyseisenä päivänä, pitäen sisällään normaalin pelaamisen tasoituskierrokset sekä kilpailukierrokset.
Järjestelmä vertailee pelaajien päivän tuloksia heidän odotettuihin kierrostuloksiin. Jos tulokset eroavat näistä huomattavasti, säätö tehdään kaikkien kentällä pelanneiden pelaajien tasoitustuloksiin kyseisenä päivänä välillä -1 – +3. Normaaliolosuhteissa PCC on 0.
PCC-laskennassa tulee olla vähintään 8 pelattua tasoitustulosta tasoituksilla 36 tai alle. Jos tasoitustuloksia on alle 8, PCC-arvo on 0.
Näet eBirdiestä tai seurajärjestelmästä, mikäli tulokseesi on tehty PCC-säätö. Tämä tieto löytyy katsomalla tasoitusrekisteristäsi saraketta PCC.
Pitääkö uudessa järjestelmässä rekisteröidä lyöntejä vai pisteitä?+
Vain lyöntejä. Pistebogeypisteitä voidaan laskea kilpailussa, mikäli siinä se on pelimuotona, mutta tasoituslaskennassa käytetään ainoastaan lyöntejä.
Onko tasoituksen nousemiselle ylärajaa?+
Kyllä, rajoittamistoiminnot tekevät tätä. Lyhyesti: tasoituksesi ei voi nousta yli viidellä lyönnillä alimmasta tasoituksestasi viimeisen 365 päivän ajalta. Tämä vaatii kuitenkin, että sinulla on vähintään 20 tasoitustulosta tasoitusrekisterissä.
Miksi tasoitukseni nousi hyvän kierroksen jälkeen?+
Tämä on keskiarvolaskennassa mahdollista, mutta harvinaista. Toisaalta yhden tai useamman huonon kierroksen jälkeen tasoitus voi edelleen pysyä samana tai jopa parantua – riippuen millainen kierros jää pois kahdenkymmenen viimeisen joukosta.
Miten laskentajärjestelmä reagoi, jos pelaan yhden reiän erittäin huonosti?+
Tasoituksen näkökulmasta järjestelmä laskee maksimaalisen nettotuplabogeyn (eli saman kuin 0 pistettä pistebogeyssa) kyseiselle reiälle, riippumatta todellisesta lyöntimäärästä tai jos reikää ei ole pelattu loppuun.
Mitkä pelimuodot lasketaan tasoituskelpoisiksi?+
Lyöntipeli, Pistebogey, Par/Bogey sekä Maksimitulos ovat pelimuotoja, jotka ovat myös jatkossa tasoituskelpoisia pelimuotoja Suomessa. Kauden 2024 aikana myös Fourball-pelimuodosta tulee tasoituskelpoinen tiettyjä sääntöjä noudatettaessa. Onnistuakseen tämä vaatii päivitystä järjestelmätoimittajilta.
Tuleeko olemaan mahdollista rekisteröidä 12-reikäisiä kierroksia?+
Kyllä. Pystyt rekisteröimään kaikki kierrokset, joissa olet pelannut vähintään 9 reikää. Sekä kokonaiset 18-reikäiset, mutta myös 9-reikäiset, 12-reikäiset tai mitkä tahansa 9–17 reikäiset kierrokset ovat tasoituskelpoisia niin kauan kun olet pelannut ne tuloskortin mukaisessa järjestyksessä. Täytät vain tulokset niille rei’ille jotka olet pelannut ja järjestelmä laskee loput.
10-17 reikäisille kierroksille tulee olla hyväksyttävä syy eli esim. ilmoitat ennen kierrostasi, kuinka monta reikää aiot pelata.
Kuinka usein ja milloin tasoitukseni tulee päivittymään?+
Tasoituksesi tulee päivittymään jokaisen rekisteröimäsi tasoituskierroksen jälkeen. Jos rekisteröit kierroksen samana päivänä kuin olet pelannut, uusi tasoituksesi tulee näkymään järjestelmässä seuraavana päivänä.
Tämä johtuu siitä, että tietokonejärjestelmä tekee PCC-laskelman kyseisen kentän ja päivän osalta seuraavana aamuyönä.
Onko Slope edelleen voimassa?+
Kyllä. USGA Course Rating -järjestelmä (eli Slope-järjestelmä) tulee olemaan koko WHS-järjestelmän kulmakiviä koko maailmassa. Meillä Suomessa järjestelmä on ollut käytössä jo 90-luvun puolivälistä, joten emme tule huomaamaan muutosta. Samankaltaiset Slope-taulukot tulevat olemaan WHS-järjestelmässä kuin mitä oli EGA-järjestelmän aikana. Ainoa ero tulee olemaan se, että Slope-tasoitus muodostuu jatkossa aina tasoitukseen 54.0 asti.
Monilla muilla mailla on ollut mittava työ arvioida kaikki golfkentät ensimmäistä kertaa USGA Course Rating -järjestelmän perusteella.
Kun Slope-tasoituksen maksimitasoituksesta tulee 54, tuleeko olemaan kenttiä, joilla on käytössä tasoitusraja 36?+
Golfseura päättää entiseen tapaan erityisvaatimuksistaan kentillään, kuten tasoitusrajoista tai muista kriteereistä.
Monilla golfseuroilla ei ole nykyisinkään käytössä lähtöajan ja pelaamisen mahdollistamiseksi tasoituksen ylärajaa. Arvio on, että tasoitusrajaa käyttävien seurojen määrä vähenee entisestään jatkossa. Kuitenkin osa seuroista asettaa edelleen ryhmäkohtaisen maksimitasoituksen.
Yleiset suositukset ovat, että golfseurat avaavat kenttäänsä ja luovat hyvän ja vastaanottavaisen ilmapiirin kaiken tyyppisille golfareille tasoituksesta riippumatta.
Mitkä ovat uuden tasoitusjärjestelmän hyödyt?+
Maailmanlaajuisuus
Golfia pelataan lukuisissa maissa, monilla eri muodoilla ja tyyleillä hyvin eri tyyppisillä kentillä. Uusi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä mahdollistaa kaikkien golfareiden pelaamisen oikeudenmukaisin perustein. Lisäksi se mahdollistaa itsensä kanssa kilpailemisen vanhoihin tuloksiin verraten tai vertaillen niitä miljoonien muiden saman tasoituksen omaavien golfareiden tuloksiin ympäri maailmaa, riippumatta siitä missä itse kierroksesi pelaat.
Todenmukaisempaa ja oikeudenmukaisempaa
Keskiarvoon perustuva laskentajärjestelmä on oikeudenmukaisempi ja todenmukaisempi kuvaus pelitaidoistasi. Nykyinen järjestelmä perustuu suurelta osin parhaisiin huippusuorituksiin. Voimme pelata huonosti kokonaisen kauden, ja sitten pelata 44 pistebogeypistettä ja pudottaa sillä tasoitusta reilusti. Uudella tasoitusjärjestelmällä saamme oikeudenmukaisemman tasoituksen, joka kuvastaa paremmin todellista senhetkistä pelitaitoa, ja se mahdollistuu uuteen tasoituksen laskentatapaan, jossa tasoitus lasketaan kahdeksan parhaan kierroksen keskiarvona viimeisimmästä 20 tasoituskierroksesta.
Lyhyemmät kierrokset
Golfin tulee kyetä olemaan tavoitettavissa kaiken tyyppisille pelaajille. Tasoitusryhmien poistuessa kaikki saavat pelata tasoituskierroksen harjoituskierroksena ja 9 reikää riittää tasoituskierrokseen. Tämä helpottaa eritoten niitä, jolla ei ole aikaa tai mahdollisuutta pelata kaikkia 18:sta reikää.
Miten uusi tasoitusjärjestelmä liittyy pelin nopeuttamisen tavoitteeseen?+
Tasoitusjärjestelmä on luotu rohkaisemaan enemmän golfareita mittaamaan tasoaan ja rekisteröimään suorituksiaan saadakseen todenmukaisemman tasoituksen, mutta myös tekemään golfista nautittavamman kaikille.
Siksi on tärkeää, että seurat opettavat uusia golfareita, joilla on korkeat tasoitukset, nostamaan pallon pelistä maksimilyöntimäärän täytyttyä ja näin pitämään hyvää pelinopeutta yllä.
Toinen etu on siinä, että uusi tasoitusjärjestelmä sallii kaikkien vähintään 9-reikäisten kierrosten rekisteröimisen tasoituskierroksiksi. Useammat voivat harjoittaa golfia samoilla edellytyksillä, myös sellaiset, joilla on käytettävissä vähemmän aikaa lajiin.
Voinko rekisteröidä ulkomailla pelaamiani kierroksia tasoituskierroksiksi?+
Kyllä. Suosittelemme rekisteröimään mahdollisimman monta kierrosta, riippumatta siitä missä maassa ne pelataan.
Sinun tulee ainoastaan selvittää kentän ja pelaamasi tiin Course Rating- ja Slope Rating -arvot tasoituksenkierroksen rekisteröintiä varten. Löydät usein nämä arvot seuran kotisivuilta, Slope-taulukosta tai tuloskortista.
Olen jäsen suomalaisessa ja ulkomaalaisessa seurassa. Mikä seura ylläpitää tasoitustani? +
Sinä päätät mikä seuroista on kotiseurasi. Kotiseurasi käsittelee tasoitustasi. Tiedotat muita jäsenseurojasi valinnastasi. Sen jälkeen rekisteröit kaikki pelaamasi kierrokset, maasta riippumatta, kotiseuraksi valitun maan järjestelmässä. Jos sinun vaaditaan tai tahdot vaihtaa kotiseuraasi kesken vuoden, esim. suomalaisen (kesällä) ja espanjalaisen (talvella) seuran välillä, suositellaan, että syötät tulokset molempien maiden tasoitusjärjestelmään, jolloin tasoituksesi on ajan tasalla aina kun vaihdat seuraa.
Olen jäsen suomalaisessa ja ulkomaalaisessa seurassa. Tuleeko järjestelmät olemaan linkitetty toisiinsa?+
Ei. Jos tasoituksesi muuttuu, sinun tulee ottaa yhteyttä seuraan, joka ei ole kotiseurasi (katso yllä oleva kysymys), jotta he voivat manuaalisesti muuttaa tasoituksesi maan tasoitusjärjestelmään. Tämä tulee ajankohtaiseksi erityisesti osallistuessasi kilpailuun kyseisessä maassa. Käytät kuitenkin aina kotiseurassasi laskettua tasoitusta, jonka ei pitäisi muuttua suuresti, jos lainkaan, eri maiden laskentatapojen kesken.
Olen jäsen suomalaisessa ja ulkomaalaisessa seurassa. Molemmissa maissa vaaditaan, että niissä oleva seura on kotiseura ja tämän takia minulla on kaksi eri tasoitusta. Mitä tasoitusta minun tulee käyttää?+
Voi olla, että sinulla on kaksi tasoitusta eri puolella maailmaa ja tällöin sinulla voi olla myös kaksi tasoitusta, jotka eroavat toisistaan. Pelatessasi maassa, jossa sinulla on tasoitus, sinun tulee käyttää tämän maan tasoitusta. Jos pelaat maassa, jossa sinulla ei ole tasoitusta, sinun tulee käyttää pienintä sinulla olevaa tasoitusta.
Mitä tapahtui 19.2.2020?+
Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS otettiin Suomessa käyttöön 19.2.2020.
Golfia on pelattu yhtenäisillä maailmanlaajuisilla säännöillä peliin, välineisiin ja amatöörioikeuksiin liittyen. Tasoitusjärjestelmän osalta käytössä on ollut kuitenkin kuusi erilaista järjestelmää.
Golfkaudella 2020 tuli käyttöön kuitenkin uusi tasoitusjärjestelmä, jonka perusperiaatteet ovat yhtenäiset kaikkialla. Järjestelmän nimi on World Handicap System (WHS), suomeksi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä, jota suosittelemme kutsumaan sen lyhenteellä WHS.
Kaikki seurajärjestelmistä lähetetty kierrosdata on huomioitu WHS-laskennassa, ja yli 140 000 pelaajalla on nyt uusi WHS-tasoitus.
Siirtymä sujui kaikkiaan hyvin. Uusi tasoitus on helpointa tarkistaa eBirdie-sovelluksesta.
Suurimmalla osalla pelaajista tasoitus pysyi samana tai 1-2 lyönnin sisällä entisestä EGA-tasoituksesta.
Minulla oli vähemmän kuin 20 rekisteröityä tasoituskierrosta ennen uuteen järjestelmään siirtymistä. Miten minun tapauksessani keskiarvo on laskettu?+
Siinä tapauksessa keskiarvo on laskettu niistä tasoituskierroksista, joita sinulla oli tuolloin tasoitusrekisterissä. Mukaan otettujen tasoituskierrosmäärä määräytyi siihen alla olevan taulukon mukaisesti. Jos tasoituskierrosten määrä oli lähellä nollaa, säädettiin tasoitusta yhdellä tai kahdella lyönnillä. Jos sinulla oli tasoitusrekisterissäsi alle 20 kierrosta, järjestelmä lisäsi sinulle yhden keinotekoisen kierroksen, joka vastaa sinun nykyistä EGA-tasoitus + 2 lyöntiä. Sitä käytetään osana laskentaa ja sen tarkoituksena on tasoittaa tasoituksen liian suurta vaihtelua tasoituskierrosten määrän ollessa vähäinen.
Tasoitukseni nousi uudistuksessa yli 36:n. Miksi?+
Tarkka tasoitus uudessa tasoitusjärjestelmässä vaihtelee plus-tasoituksista 54:ään. Tasoitusryhmät poistuivat ja kaikki golfarit kuuluvat samaan kategoriaan samoilla edellytyksillä.
Yhdenkään tasoituksen ei tule olla ”hienompi” kuin toisen. Pelaajat, joilla on HCP 36- 54 tulee nähdä samanvertaisina golfareina kuin pelaajat, joiden tasoitus on alle 36. Tämä on sekä oikeudenmukaiselta että tasavertaista.
Ovatko golfin pelaajat ja kenttien edustajat päässeet vaikuttamaan tasoitusjärjestelmään?+
Kyllä. Työryhmä on ottanut näkökulmia golfareilta ja kenttien edustajilta ympäri maailman nettitutkimuksen muodossa. Tutkimukseen tuli yli 52 tuhatta vastausta. Uudistuksen mielsi positiiviseksi 76 % vastaajista, kun taas neutraaleja vastauksia oli 22 % ja negatiivisia 2 %.
Lisäksi perustettiin syvähaastatteluryhmiä viidelle markkina-alueelle, Eurooppaan, USA:han ja Etelä-Amerikkaan, joiden kautta saatiin arvokasta palautetta.