SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Oulun Golfkerhosta ensimmäinen golfin Tähtiseura

Seuroille6. Heinäkuuta 2018

Tähtiseura on Olympiakomitean hallinnoima tunnustus laadukkaasta seuratoiminnasta

Oulun Golfkerhosta on tullut ensimmäinen golfin junioritoiminnan Tähtiseura. Tähtiseura, entinen Sinettiseura, on uusittu seuratoiminnan laatuohjelma, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista seuratoimintaa. Toiminnan tunnuksena toimii Tähtimerkki, joka kertoo, että seura on kehittynyt tasolle, jossa seuratoimintaohjelmassa määritellyt laatutekijät toteutuvat.

Lasten ja nuorten osa-alueella painotetaan ennen kaikkea kehittävää ja innostavaa ympäristöä harrastamiseen ja urheiluun.

”OGK on lähtökohtaisesti urheiluseura, se on pitkään ollut meille tärkeä arvo. Nyt on luonnollisesti huippufiilis, takana on pitkä työ takana tähän pisteeseen.”, kertoo Oulun Golfkerhon juniorivastaava Marko Leiviskä

OGK on saanut tunnustusta upeasta seuratyöstään jo aiemminkin, kun se vuonna 2012 valittiin Pohjois-Pohjanmaan parhaaksi urheiluseuraksi. Valinnan tekivät muut alueen seurat, mikä erityisesti lämmitti oululaisia golfareita.

Oulun Golfkerholla on seitsemän valmennusryhmää, joissa junioreita on yhteensä noin 80. Seuran pro Harri Thil on palkkalistoilla valmennuspäällikkönä, ja ohjaajia on toiminnassa mukana parikymmentä.

Lisäksi matalan kynnyksen kokeilijoille suunnatut, täysin ilmaiset Nappulagolf-treenit ovat saavuttanut suuren suosion. Jo kymmenisen vuotta läpi kesän jatkuneet treenit ovat saaneet boostia koulugolfista. Kokeilijoiden määrä tuplaantui, kun OGK kustansi Opetusministeriön apurahan avulla alueen kouluja kokeilemaan lajia Sankivaaraan – kesän aikana kävijöitä on ollut jopa 150.

Tähtiseura-tunnustus puoltaa tukien ja apurahojen myöntämistä Ouluun tulevaisuudessakin.

Oulussa seuratoiminnan rakenne ja kriteerit ovat olleet pitkään hyvällä mallilla, ja suuri osa tarvittavasta  dokumentaatiostakin oli tehty jo Laatuseura-merkin yhteydessä. Yhdessä Golfliiton seurakehittäjä Miikka Neuvosen kanssa Leiviskä ja muut seuran toimijat sparrasivat vielä Tähtimerkin auditointia varten Olympiakomitean kriteerin mukaisesti.

”Keskustelut olivat antoisia, aina pitää kehittyä. Prosessin tuloksena uutena juttuna olemme ottaneet esimerkiksi käyttöön valmennusryhmien ja vanhempien palautekyselyt”, Leiviskä jatkaa.

Golfliiton oman junioreiden laatujärjestelmän ensimmäinen taso on Laatuseura, josta seuraavana askeleena on Tähtiseura.

Laatuseuroja on Suomessa 26 kappaletta, ja näistä muutamia on prosessissa Tähtiseuraksi. Oulu valmistui joukosta ensimmäisenä.

”Oulun Golfkerho on yksi maan juniorimyönteisimmistä seuroista, ja tietysti ollut pitkään Sinettiseura ennen kevään uudistusta”, kertoo Golfliiton nuorisovastaava Sami Övermark.

”Tähtiseura on valtakunnallisesti tunnistettava brändi yli lajirajojen, missä korostuvat urheiluseuran eettiset ja laadulliset arvot. Lajiliiton näkökulmasta Tähtiseura on osoitus seuran aktiivisuudesta ja halusta kehittyä lisää.”

Lisätietoa Tähtiseura-ohjelmasta voi lukea Olympiakomitean sivuilta.