SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Karelia Golf: ”Olemme koettaneet oikaista vääriä käsityksiä kentänhoitoasioissa tiedottamalla

Seuroille22. Huhtikuuta 2018

Kenttätoimikuntaan kuuluva biologi nosti ekologiset arvot Kontioniemessä kunniaan. Se johti Suomen Golfliiton myöntämään ympäristöpalkintoon.

Golfliitto myönsi maaliskuussa pidetyssä Suomen Golfgaalassa vuoden 2017 ympäristöpalkinnon joensuulaiselle Karelia Golfille.

Seuran kenttätoimikunnan puheenjohtaja ja kapteeni Lauri Penttinen kertoo, että palkinto on pitkälti kenttätoimikuntaan kuuluvan Mervi Holopaisen ja kenttämestari Aki Martikaisen perehtyneisyyden ansiota.

”Olemme toimineet pääosin Mervin laatiman ympäristöohjelman mukaan. Hän tuntee biologina ja alan yliopiston lehtorina tämän aihepiirin erittäin hyvin. Mervi on muutenkin tehokas, ja saanut meihin miehiin täällä vähän vauhtia.”

Karelia Golf alkoi Penttisen mukaan panostaa entistä huolellisemmin ympäristöasioihin saatuaan GEO-sertifikaatin vuonna 2014.

”Mediassa syyllistettiin jossain vaiheessa golfkenttiä virheellisestikin liiallisesta ravinnekuormituksesta ja torjunta-aineiden käytöstä. Karelia Golfissa on kyetty minimoimaan nuo molemmat ongelmat.”

Kentällä on vähennetty typen ja fosforin käyttöä, ja samanaikaisesti biolannoitteiden käyttöä on lisätty.

Penttinen jatkaa, että ajat ovat muuttuneet, ja nyt kaikessa ollaan tarkempia.

”Olemme pyrkineet olemaan edelläkävijä koko Suomessa ja toimimaan esimerkillisesti ympäristöarvoja korostaen. Samalla olemme koettaneet oikaista yleisiä vääriä käsityksiä golfkentänhoitoasioissa tiedottamalla.”

Seura kiinnostui toden teolla ympäristökysymyksistä saatuaan GEO-sertfikaatin neljä vuotta sitten.

”Kentällä on vähennetty typen ja fosforin käyttöä, ja samanaikaisesti biolannoitteiden käyttöä on lisätty. Maaperään lisätään myös bakteereja sekä niille ravintoa. Pieneliöstö pitää kasvit hyvässä kunnossa ja ehkäisee näin myös kasvitauteja ennalta.”

Kontioniemessä ei tehty viime vuonna yhtään kasvinsuojeluruiskutusta. Syksyllä hyödynnettiin ympäristöystävällistä torjuntaa lumihomeen ehkäisemiseksi.

”Täällä susirajalla kentänhoidolla on hieman toisenlaiset haasteet kuin Etelä-Suomessa. Lumihome on meillä turhan yleinen ongelma”, hän huokaisee.

Karelia Golfissa kaikilla kentänhoitokoneilla on huoltohallilla myös vakiopaikat, jolloin esimerkiksi voi helpommin havaita, mikäli joku koneista tihkuttaa öljyä.

”Koneiden puhdistuksessa emme käytä pesuaineita ja vesijohtovettä, vaan puhdistukseen tarkoitettu vesi otetaan Höytiäisestä (lähellä oleva järvi), josta tulee myös kentän kasteluvesi.

Ulkokalusteissa on suosittu hillittyjä, vähemmän kemikaaleja sisältäviä värejä. Lisäksi kentän muovisissa roska-astioissa ei ole ollenkaan roskapusseja, vaan ne tyhjennetään sellaisenaan. Lisäksi kompostoinnin suhteen kentällä ollaan tarkkoja.

Lauri Penttinen on kiinnostunut kotikenttänsä ja sen ympäristön hyvinvoinnista. Kapteenin vierellä Karelia Golfin junioreita.

Tärkeänä kannustimena Karelia Golfille on toiminut myös Kontioniemen monimuotoinen luonto, jossa on tarjolla runsaiden luonnonantimien ohella tavallista rikkaampi lintukanta. Tämän vuoksi seura on asentanut kentän lähimaastoon ison määrän linnunpönttöjä.

Penttinen kertoo, että golfkentän väylien ruoho kiinnostaa rusakkoja, joita näkee usein Kontioniemessä. Lisäksi läheisistä metsistä voi alueelle poiketa harvinaisiakin vieraita, kuten karhu tai susi.

”Siisteyttä tulee meidän kaikkien vaalia pontevasti. Tupakan tumpit sisältävät kadmiumia ja lyijyä. Tumpin maatuminen voi kestää kymmenen vuotta, ja banaanin kuorikin maatuu useamman vuoden. Niitäkään ei pidä heittää luontoon, vaikka se tuntuisi vähäpätöiseltä teolta.”

Vaikka ekologiset asiat ovat lähellä eläkepäiviään viettävän Penttisen sydäntä, teki hän oman uransa toisenlaisessa ympäristössä.

”Työskentelin ammattiopistossa sähköalan lehtorina. Siellä näistä asioista puhuttiin huomattavasti vähemmän.”

Karelia Golf sai tunnustuksia myös vuodentakaisessa Suomen Golfgaalassa. Tuolloin se palkittiin vuoden 2016 golfseurana, lisäksi kentän pro Aki Keronen valittiin vuoden junioritoimijaksi.

Kentälle pääsyä saa vielä odottaa

Valmennuspestinsä ohella Karelia Golfin toiminnanjohtajan tehtäviä hoitava Aki Keronen kertoo, että kauden avaus Kontioniemellä ei ole lähiviikkojen asia.

”Täällä oli pääsiäisen aikoihin metrin verran lunta. Kevät on sen jälkeen edistynyt, mutta kentällä on lunta edelleen nelisenkymmentä senttiä. Keskustelin tuossa juuri kenttämestarin kanssa, ja hänen arvionsa oli, että pelaamaan päästään mahdollisesti toukokuun puolivälissä.”

Varhaisimmillaan Karelia Golfin kenttä on avattu vapun jälkeen, toisinaan on jouduttu odottamaan toukokuun lopulle.

”Meidän kenttä vetää poikkeuksellisen hyvin kosteutta ja vettä, minkä vuoksi peliolosuhteet ovat täällä nopeasti keväällä kovienkin sateiden jälkeen kohdallaan. Lumi satoi viime kauden jälkeen aikaisin maahan, ja antoi kentälle kätevästi hyvän suojan talven yli.”

Keronen muistuttaa, että lähellä Joensuun keskustaa sijaitsevalla Pilkonpuiston par 3 -kentällä lunta on aina Kontioniemeä vähemmän, joten siellä kausi päästään myös avaamaan hieman aikaisemmin.