SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Yyteri Golfissa luotiin ”pakkoraossa” erinomainen malli opetustoiminnalle

PelaajalleSeuroille10. Helmikuuta 2016

Yyteri Golf on yksi kolmesta seurasta, jotka ovat ehdolla Vuoden golfseuraksi. Palkinnon saaja selviää tulevana lauantaina Jyväskylässä.

Suomen Golfliiton liittokokouspäivät järjestetään tulevana viikonloppuna, 13.–14.2. Jyväskylässä. Lauantai-iltana Golfgaalassa jaetaan palkinnot alan ansioituneille toimijoille.

Vuoden Golfseuran tittelistä kilpailee kolme seuraa: Golf Pirkkala, Aurinko Golf ja Yyteri Golf. Kaikissa seuroissa on tehty poikkeuksellisen menestyksekästä työtä mm. jäsenhankinnan ja opetuksen suhteen.

Porilainen Yyteri Golf lukeutuu harvoihin seuroihin, jotka ovat onnistuneet merkittävästi kasvattamaan jäsenkuntaansa myös viime vuosina.

Lounais-Suomessa se soutaa vankasti vastavirtaan, sillä alueen kokonaisjäsenmäärän laskiessa se on kerännyt riveihinsä uusia harrastajia: kun seurassa vuonna 2012 oli 688 jäsentä, oli määrä viime vuonna noussut 954:ään.

Prosentuaalisesti tarkasteltuna kasvu oli neljänneksi suurinta Suomessa. Ilahduttavaa on myös se, että viime kaudella Yyteri Golfin riveihin liittyi 48 uutta juniorijäsentä. Kokonaisjäsenmäärästä junioreiden osuus oli viime vuonna 137.

Kentällä pelattiin viime vuonna 28 000 kierrosta, joista vieraspelaajien osuus oli neljännes.

Junioreiden harrastaminen on edullista

Yyterissä alettiin keväällä 2015 toteuttaa junioritoimintaa uudenlaisella mallilla. Samalla kiinnitettiin huomiota mm. harrastamisen kustannuksiin. Junioreiden jäsenmaksu on Yyterissä haluttu pitää aisoissa, jotta harrastaminen ei jäisi ainakaan siitä kiinni.

Rahaa on kerätty erilaisilla tempauksilla ja asioita saatettu eteenpäin talkoilla. Juniorin kausimaksu Yyterissä onkin vain 65 euroa. Se sisältää harjoitukset, jäsenmaksun vakuutuksineen, lippalakin ja vieläpä ilmaiset rangepallot omatoimiseen harjoitteluun.

Meri on Yyterissä lähellä. Kuvassa 12. väylä. Kuva: Yyteri Golf.
Meri on Yyterissä lähellä. Kuvassa 12. väylä. Kuva: Yyteri Golf.

Tänä talvena Yyterissä on harjoiteltu kaksi kertaa viikossa. Uutena asiana on yhteistyö muiden lajien seurojen kanssa.

”Haluamme että nuoret urheilevat monipuolisesti mahdollisimman pitkään. Oma harjoittelumme tähtää monipuoliseen liikkumiseen lajitaitoja unohtamatta. Emme kannata erikoistumista nuorena vaan haluamme nuoret kokeilemaan mahdollisimman paljon erilaisia lajeja”, Toni Aalto Yyteri Golfin junioritoimikunnasta kertoo seuran kotisivuilla.

”Yyterissä on lähdetty uuteen malliin ja pois perinteisestä pro-kulttuurista. Siellä on valmennuksesta vastaamassa huippuhyvä tyyppi, Toni Aalto, ja hänen lisäkseen viisi muuta valmentajaa. Valmentajilla on monipuolinen urheilutausta eri lajeista, kuten esimerkiksi jalkapallosta”, Golfliiton seuratoimintayksikön päällikkö Aleksi Valta valottaa.

Kesällä juniorit harjoittelevat Yyterissä kolmessa ryhmässä. Mukana ohjatussa toiminnassa on viitisenkymmentä junnua, talvella hieman vähemmän.

Junioreiden lisäksi golfia tukevia kuntoharjoituksia järjestetään myös aikuisjäsenille.

Toiminnan kehittäminen on myös huomioitu. Satakunnan Urheilugaalassa Toni Aalto palkittiin Vuoden seuratyöntekijänä tammikuun lopussa.

Kasvu-uralla

Yyteri Golfin toimitusjohtaja Markus Björlin on syystäkin tyytyväinen Yyterin tämänhetkiseen tilanteeseen. Toimiston puolelle on palkattu yksi henkilö lisää ja myös kentänhoidon resurssia ollaan mahdollisesti kasvattamassa oppisopimustyöntekijän kautta.

Björlin näkee, että kehityksessä on paljolti kyse Yyterin päätöksestä rakentaa opetus uudenlaisen toimintamallin varaan.

”Se oli tavallaan vähän pakkorakokin, kun me emme pystyneet tarjoamaan ihan riittävästi töitä täysipäiväiselle klubi-prolle. Meidän onni on, että vetäjätiimi on erittäin sitoutunut ja ammattitaitoinen. Lisäksi he ovat aktiivisesti kehittäneet omaa osaamistaan”, hän sanoo.

Uusi toimintamallin on poikinut Yyterissä tuloksia erittäin lyhyessä ajassa, eikä rohkeaa päätöstä olla jouduttu katumaan. Jatkossa seiuravalmentajat vastaavat Yyterissä opetuksesta myös mm. alkeiskursseilla.

Seurayhteisön toiminnassa aktivoituminen näkyy monella tavalla, mutta etenkin se on kohottanut yhteishenkeä ja viihtyvyyttä.

”Juniorimäärä on kasvanut todella hyvin. Totta kai myös jäsenmäärä yleisesti ja samalla myös klubin yhteishenki, joka on nostanut ihan uudella tavalla päätään”, Valta kuvailee.