SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomi Golf sai lisää koulutettuja valmentajia

Pelaajalle7. Toukokuuta 2018

3-tason Assistant Trainer -koulutus antaa valmiudet golfin alkeiskurssien pitämiseen. Suurin osa valmistuneista jatkaa seuraaville koulutustasoille.

Golfohjaajia ja -valmentajia koulutetaan Suomessa viisiportaisen koulutusjärjestelmän kautta, joka tähtää golfvalmentajan ammattitutkintoon. Viime viikolla 3-tason Assistant Trainer -koulutukseen osallistuvat suorittivat viimeistä lähijaksoaan Vierumäellä.

Yksi 3-tason nyt suorittaneista on entinen ammattilaispelaaja Kaisa Ruuttila.

Ruuttila aloitti golfin 10-vuotiaana, pelasi sen jälkeen pitkään maajoukkueessa ja vuodesta 2007 alkaen ammattilaisena naisten Euroopan kiertueella sekä Ruotsissa. Kilpapelaaminen päättyi lopulta perhesyihin. Valmentaminen ei ollut pitkän peliuran tehneelle Ruuttilalle itsestäänselvyys.

”Ei se ollut mikään automaatio, että haluan peliuran jälkeen jatkaa golfvalmentajana”, Ruuttila toteaa.

Golfliiton koulutukset ovat tarjonneet myös kokeneelle kilpapelaajalle uusia näkökulmia, kuten tietoa ihmiskehon toiminnasta, fysiologiasta ja esimerkiksi välineistä.

”Opettelen täällä kuitenkin ennen kaikkea opettamaan”, sanoo Ruuttila.

Tommi Laitto ohjeistaa Assistant Trainer -koulutettavia lähipelin saloihin.

Kolmannen tason golfohjaajakoulutus tähtää aloittelevien pelaajien opettamiseen, minkä vuoksi myös koulutuksen sisällöt painottuvat koulutettavien omien lajitaitojen ja -tietojen kehittämiseen sekä opettamisen ja ohjaamisen harjoitteluun.

Ruuttilalle pelaajan ajatusmaailma on tuttu. Näkemys harjoittelusta on kuitenkin kehittynyt omiin kilpapeliaikoihin verrattuna. Myös rooli on vaihtunut – nyt Ruuttila on valmentaja, jonka ajattelun tulisikin erota pelaajan ajattelusta.

”Valmentaja ajattelee eri tavalla kuin pelaaja. Pelaajan olisi oikeastaan parempi olla ajattelematta”, kiteyttää Ruuttila.

Ruuttilalle valmennustyössä tärkeää on huomioida oppilaat yksilöinä.

”Valmennan yksilöitä, yksilöurheilulajissa, mutta kuitenkin osana ryhmää. Ryhmäharjoittelu ja yhteistyö vievät yksilöitä eteenpäin”, nykyisin Golf Pirkkalassa opettava Ruuttila toteaa.

Koulutukset ovat hyvä esimerkki suomalaisten golftoimijoiden yhteistyöstä, sillä kouluttajina Assistant Trainer -tason lähijaksolla ovat Golfliiton kouluttajien Juha Skytän ja Heini Haapalan lisäksi olleet muun muassa PGA:n Teemu Laakso, FGMA:n Antti Hiltunen, lähipeliguru Tommi Laitto ja mailaspesialisti Kai Tiira.

Asiantuntijaluentoja pitivät PGA:n Teemu Laakso ja FGMA:n Antti Hiltunen.

Kaisa Ruuttila piti vierailevien asiantuntijoiden osuuksia hyödyllisinä. Lisäksi useamman koulutettavan mukaan ryhmän sisäisen tietotaidon ja asiantuntemuksen jakaminen on ollut yksi koulutuksen parhaista opeista.

”Koulutuksen keskeisiä tavoitteita on verkostoituminen ja tiedon jakaminen. Isoimpia oppeja, mitä koulutus voi tarjota, on muilta oppiminen”, toteaa pääkouluttaja Juha Skyttä.

Kolmannen tason Assistant trainer -koulutukseen osallistui tänä vuonna 12 ohjaajaa, joista suurin osa jatkaa seuraaville koulutustasoille. Neljännen ja viidennen tason golfvalmentaja koulutuksen järjestää PGA.