SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomessa on nyt 154 415 golfaria

Pelaajalle29. Syyskuuta 2022

Kylmä kevät jarrutti - jäsenmäärän laskusta huolimatta golfin tunnusluvut selvästi pandemiaa edeltävän tason yläpuolella.

Suomen Golfliiton hallitus korjasi kokouksessaan 18.10. Golfliiton kokonaisjäsenmääräksi 154 415. Alun perin virallinen jäsenmäärä elokuun lopussa tehdyssä vuositarkastuksessa oli 154 338, mutta keskusrekisterijärjestelmästä saatavasta raportista puuttui virheellisesti yksi seura.

Vuosi sitten jäsenmäärä oli ennätykselliset 157 175, joten laskua on 2760 pelaajaa eli 1,8 prosentin verran. Jäsenmäärä on laskusta huolimatta selvästi korkeammalla tasolla kuin 2010-luvulla.

Golfliitto on Suomen suurin lajiliitto rekisteröityneillä harrastajilla mitattuna. Rekisteröityneiden harrastajien kokonaismäärä ylitti 140 000 rajapyykin vuonna 2010 ja harrastajamäärä pysyi pitkään sen tuntumassa ennen koronapandemiaa ja golfbuumia.

Menneenä vuonna golfarien määrä laski koko Suomessa. Golfin ajokortin, Green Cardin, on suorittanut tänä vuonna yli 11 500 pelaajaa, joka on normaalitason yläpuolella mutta lähes kolmanneksen vähemmän kuin ennätysvuonna 2021. Green Cardin suorittaneiden keski-ikä nousi 31,9 vuoteen, mutta on alle pitkäaikaisten keskiarvojen.

Golfliiton hallinnoimassa uusien jäsenten kyselyssä suurimpana lajin aloittamisen syynä on yhä perheen tai ystävän suosittelu, joka korostuu varsinkin nuorilla aikuisilla.

”Takana on kaksi huimaa ennätysvuotta, kun golfin pariin on tullut kymmeniä tuhansia uusia pelaajia. Osasimme odottaa tiettyä rekyyliä, sillä luonnollisesti kaikki tästä valtavasta massasta eivät jatka harrastusta, vaikka sekä golfyhteisöissä että liittotasolla tehdään hartiavoimin töitä sen eteen. Golfin vetovoima jatkuu yhä vahvana, vaikkei aloittajien määrä pysynytkään ennätystasolla”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen kertoo.

Uusien pelaajien sitouttaminen harrastukseen tulee jatkossakin olemaan koko golftoimialan keskeinen tavoite, johon tarvitaan yhteistyötä koko Suomi Golfilta. Omat haasteensa tähän kauteen heitti myös luontoäiti, joka ei kohdellut golfareita hellästi. Korhonen myöntää erityisen kylmän kevään myös vaikuttaneen selvästi golfin pelaamisen määriin.

”Kevään olosuhteet olivat erittäin haastavat ulkolajille. Kylmyys myöhästytti niin kenttien avaamista kuin alkeiskurssien aloittamista useilla viikoilla normaalista, ja etenkin rannikkoseudun golfkentillä kärsittiin kylmyyden aiheuttamista kasvitaudeista vielä pitkälle kauden alun jälkeenkin. Kiitos kuitenkin golfyhteisöille ja erityisesti ammattitaitoisille kenttämestareille ja kenttätyöntekijöille, että kentät saatiin kuntoon kesän sesonkiin.”

Eniten suhteellista laskua juniori-ikäisissä

Pelaajamäärät laskivat kaikissa segmenteissä, mutta suhteellisesti eniten junioreissa. Osittain juniorimäärän laskua selittää iso vuonna 2000 syntyneiden ikäluokka, josta tuli yli-ikäisiä viime kauden jälkeen.

Rekisteröityjä junioreita (21 vuotta ja alle) on nyt 16 398, mikä on 719 vähemmän kuin vuosi sitten – laskua noin 4 %. Junioreista poikia on 12 638 ja tyttöjä 3760. Poikien määrä laski 3 % ja tyttöjen 8 %. Kaikista pelaajista junioreiden määrä pysyi ennallaan, eli noin 11 %.

Naisgolfarien määrä laski vajaa 3 % ja on nyt 39 488. Kaikkiaan Suomen golfareista naispuoleisia pelaajia tytöt mukaan lukien on reilut 28 %. Miesten osuus laski 1 % verran ja on nyt 98 529.

Jäsendataa ja muita kauden tunnuslukuja tullaan analysoimaan tarkemmin toimialaraportissa, joka valmistuu kauden päätteeksi marraskuussa.

Golfarit vähenivät kaikilla alueilla

Golfliiton 134 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen, joista kaikilla jäsenmäärä laski hieman. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 53 seurassa ja laski 81 seurassa. Jäsenmäärältään Suomen suurin golfseura on kirkkonummelainen Kurk Golf, jossa oli elokuun lopussa 6205 jäsentä.

Alueittain tarkasteltuna golfarien määrällä suurimmalla alueella, yli 60 000 pelaajan Uudellamaalla, jäsenmäärä laski vajaa 2 %. Eniten jäsenmääräänsä edellisvuodesta kasvatti HIFK Golf, yli 600 jäsenellä.

Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla lasku oli myös 2 % luokkaa. Pohjanmaa oli ainoa alue koko maassa, jossa tyttöjen määrä kasvoi.
Lounais-Suomessa lasku oli 1 % verran, suurimpana jäsenveturina GoGolf Turku. Itä-Suomessa jäsenmäärä laski alueista eniten, 3 %. Karelia Golf ja Kartanogolf olivat idässä eniten plussan puolella. Pohjois-Suomessa ylitorniolainen Aavasaksa Golf kasvatti jäsenmääräänsä yli 150 jäsenellä, ja koko alueen jäsenmäärä pysyi lähes ennallaan – laskua vain 0,4 %.

Golfliiton jäsenseurojen viralliset jäsenmäärät 2022 löydät TÄSTÄ LINKISTÄ.

Lisätietoja,

Kommentit: Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen, +358 400 722 876 / juha.korhonen@golf.fi

Aineisto: Golfliiton tietopalveluiden asiantuntija Aarni Nordqvist, +358 40 539 5903 / aarni.nordqvist@golf.fi

*Juttua päivitetty 20.10. ja lisätty korjattu jäsenmäärä 154 415