SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Kuuraisena syyspäivänä aiheutetut jäljet voivat näkyä kentällä vielä juhannuksenakin

Pelaajalle18. Syyskuuta 2017

Kenttämestari Ilkka Kaivosoja muistuttaa, että kentät ovat herkimmillään syksyn ensimmäisten kylmien säiden aikana.

Syksy on orastavaa hallan ja yöpakkasten aikaa aina eteläistä Suomea myöden. Se merkitsee sitä, että kentänhoito joutuu tekemään nopeitakin päätöksiä kenttien sulkemisesta aamun tai edellisen illan tunteina.

Tapiola Golfin kenttämestari Ilkka Kaivosoja toivoo, että pelaajat asennoituisivat viilenevien säiden myötä peliaikojen mahdollisiin siirtymiseen ja perumisiin.

”Kun lämpömittarin lukema laskee, ja ruohon pinta jäätyy, sille ei kenttämestari mahda mitään. Tämä pitäisi golfareiden ottaa huomioon pelipäivän aamuna, jotta ei tule pettymystä paikan päällä”, hän sanoo.

Kaivosoja kertoo joskus kuulleensa kentälle pyrkivältä pelaajalta lupauksen kävellä jäisellä ruohikolla varovaisesti.

”Kukaan ei pysty kävelemään niin kevyesti, ettei aiheuttaisi jalanjäljillään vahinkoa jäätyneellä nurmikolla.”

Kentät toisinaan kastelevat kuuraisia väyliä ja viheriötä jouduttaakseen sulamista. Tähän kuitenkin liittyy Kaivosojan mukaan eräänlainen riski.

”Kun aurinko nousee, ilma voi lämmetä nopeasti, mutta saattaa kylmetä auringon laskiessa nopeasti uudelleen. Siinä tapauksessa tuo kastelu ei ole suositeltava toimenpide.”

Hän toteaa, että kenttä tuntee parhaiten olosuhteensa.

”Klubin vieressä oleva harjoitusviheriö voi olla viileänä aamuna ihan normaalin oloinen, mutta esimerkiksi kolmosreiän viheriö saattaakin olla jäässä. Tällaisissa tapauksissa on joskus vaikeata vakuuttaa pelaajille, että kenttä ei ole kauttaaltaan pelattavassa tilassa.”

Kokenut kenttämestari sanoo, että pakkassulkemisiin liittyvää negatiivista palautetta tulee hänelle äärimmäisen harvoin.

”Hyvin pelaajat nämä asiat isossa kuvassa ymmärtävät. Joskus kun olen ilmoittanut kentän avaamisesta pelille kello kymmeneltä, joku ryhmä haluaisi neuvotella kymmenen minuuttia aikaisemmasta startista.”

Hän muistuttaa, että raja on pakko vetää jonnekin. Kyseessä on kuitenkin asiantuntijan arvio, ja sitä olisi opittava kunnioittamaan.

”On ihan selvää, että kentät haluaisivat päästää syksyllä niin paljon pelaajia väylille kuin mahdollista. Tämähän on meidän yhteinen savottamme. Kiusallaan ei yksikään kenttämestari kenttäänsä suljettuna pidä, sillä kyseessä on kaikkien yhteinen etu.”

Mutta minkälaista vahinkoa sitten oikein syntyy, kun joku kävelee kiellosta huolimatta jäisellä tai kuuraisella nurmella?

”Sellainen on hyvin vahingollista ja ruoho kärsii aina. Kaikki jäljet eivät näy juhannukseen asti, mutta jokainen jälki rikkoo ruohon solukkoa. Tämä antaa kasvitaudeille otolliset olosuhteet.”

Kaivosoja sanoo, että ei ole olemassa sopivaa ajankohtaa mennä kävelemään jäisille väylille ja viheriöille. Ensimmäiset hallat ja yöpakkaset ovat kuitenkin ruohon kannalta kaikkein haitallisimpia. Tällöin jos koskaan kenttää pitää varjella ylimääräisiltä painumilta.

Vaikka maa ei ole päällisin puolin kuurassa, ja kentälle pääsee pelaamaan, voi ruohon alla olla silti jäätä.

”Tällainen tilanne ei estä kentälle menemistä, mutta onko pelaaminen sitten nautittavaa, jos tii ei ole mennä kunnolla maan sisään. Pallokin voi pomppia viheriöllä miten sattuu. Kentänhoidollisesti tästä ei sen suurempaa haittaa ole kuin paikkaamatta jätetystä pallon jäljestä.”

Loppuvuoden lähestyessä kenttien sulkemisajankohta voi vaihdella kenttäkohtaisesti paljonkin. Jotkut ovat etelää myöden herkempiä laittamaan lapun luukulle jo lokakuussa, kun toiset päästävät pelaajia kentälle vielä joulukuussa.

Tähän liittyy monta tekijää, mutta Kaivosoja ei halua lähteä tuomaroimaan kenenkään päätöksiä.

”Mitä sulkemiseen tulee, kunnioitan kaikenlaisia näkemyksiä. Joskus ratkaisun taustalla on taloudelliset intressit ja silloin mennään niiden ehdoilla. Toisille kentille syksy ja loppuvuosi voivat olla kulta-aikaa.”

”Erityisen hyvässä asemassa ovat ne golfkeskukset, joilla on useampi kuin yksi kenttä. Silloin voi vaikka sen herkemmän kentän sulkea hyvissä ajoin, ja varmistaa tämän kentän parempi kunto seuraavaa kautta ajatellen.”