SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfin uudistetut säännöt julkaistu

Pelaajalle12. Syyskuuta 2018

Uudistus tulee voimaan vasta 1.1.2019, mutta sääntöihin voi jo tutustua R&A:n kotisivuilla. Suomenkielistä versiota käännetään parhaillaan.

Golfin kattojärjestö R&A julkaisi keskiviikkona golfin uudistetut säännöt kotisivuillaan. Voimaan säännöt astuvat kuitenkin vasta vuodenvaihteessa, joten tämä kausi pelataan loppuun nykyisillä.

Tavoitteena on ollut tuoda golfin säännöt nykyaikaan, tehdä niistä reilumpia sekä helpottaa pelaamista. Pelinopeus on myös avainasemassa, ja ready golfiin – lyö kun olet valmis – kannustetaan ensimmäisen kerran.

Keskeisimpiä muutoksia ovat muun muassa droppaamisen muuttuminen hartiatasolta polven korkeudelle, rangaistuslyöntien poistaminen tahattomista virheistä kuten kun pallo liikkuu vahingossa viheriöllä, ja pallon etsimiseen saa käyttää enää kolme minuuttia viiden sijaan.

Kaikki säännöt tarkastettiin ja uudelleen kirjoitettiin. Termejä ja määritelmiä uusittiin, ja samalla sääntöjen määrä väheni – nyt niitä on 24 entisen 34 sijaan.

Uutta on myös Player’s Edition-oppaan tulo varsinaisen sääntökirjan rinnalle.

”Player’s Edition on hyvä uudistus, lyhyempi ja yksinkertaisempi versio normaalikäyttöön pelaajille”, Mika Wikström Golfliitosta kertoo.

Wikström on osana Golfliiton sääntö- ja tasoitustoimikuntaa parhaillaan kääntämässä uudistettuja sääntöjä. Mukana ovat olleet myös Arto Teittinen ja Timo Huvinen, pian ryhmä laajenee loppukiriä varten.

”Materiaali on käyty läpi kahdesti, ja alustava käännöstyö tehty. Seuraavaksi tarkennetaan muuttuneita termejä ja määritelmiä. Juuri nyt työn alla ovat paikallissäännöt.”

Suomenkieliset paperiversiot tulevat saataville vuodenvaihteessa. Englanninkielisiä voi jo tilata Golfliitosta.

Sääntöjen jalkauttaminen pelaajille ja seuroille tapahtuu koulutuksin pääosin alkuvuoden aikana. Kautensa jo tammikuussa aloittaville ammattilaisille ja huippuamatööreille pidetään oma tilaisuus joulukuussa.

Opetusmateriaalit muutoksista tulevat loppuvuodesta Golfliiton kotisivuille. Myös Golflehdessä käydään läpi sääntömuutoksia.

Uudistettuja sääntöjä pääset tutkimaan R&A:n kotisivuilta.