Paragolfin ohjaajakoulutuksen pilottitapahtumaa vietettiin onnistuneesti Espoossa

Banner-Image

Espoon Season Golfin harjoitteluhalli täyttyi lauantaina paragolfareista ja ohjaajakoulutettavista, kun molemmat osapuolet saivat tärkeää harjoitusta

Koulutuspäiväpilottiin osallistui 6 golfohjaajaa ja -opettajaa ympäri Suomen, jotka pääsivät harjoittelemaan kohtaamisen ja ohjaamisen tilanteita kymmenen tapahtumaan kutsutun paragolfarin kanssa. Koulutuspilotilla haettiin sopivaa toimintamallia paragolfin ohjaajakoulutusmoduulin toteutukseen. Koulutustapahtuma pidettiin täydessä sisäharjoitteluhallissa, ja näin päästiin tekemään paragolfia näkyväksi myös muulle golfväelle.

”Paragolfista on tarkoitus luoda irrallinen moduuli, josta jokainen voi käydä hakemassa itselleen sopivan määrän tietoa soveltavasta golfista ja paraurheilusta.” kertoo koulutusprojektista vastaava Golfliiton paragolfin koordinaattori Johanna Ahti.

Tapahtuma tarjosi tapahtumaan kutsutuille paragolfareille golfintäyteisen päivän. He pääsivät aamupäivällä harjoittelemaan golfhallin rangella sekä lähipelialueella yhdessä huippuvalmentajien Janne Eskolan ja Anu Alpin johdolla kehittäen lyöntitekniikkaansa. Eskola toimii Golfliiton paragolfin liittovalmentajana ja Alppi Special Olympics golfin lajivalmentajana.

Samaan aikaan paragolfin parissa uudet ohjaajakokelaat, tosin golfvalmentajina meritoituneet koulutettavat vaihtoivat ajatuksia luentokalvojen äärellä. Golfliiton Ahti ja golfin EDGA-luokittelija  Joakim Lindfors jakoivat tietoaan paragolfista Suomessa, sekä maailmalla ja hieman muun muassa kansainvälisestä EDGA-luokittelusta ja yleisesti organisaation toiminnasta.

Paikalla oli myös Paralympiakomitean Avoimet ovet- projektin asialla projektipäällikkö Nina Peltonen. Peltonen saapui aistimaan paragolfin loistavaa ilmapiiriä nyt myös paikan päällä. Hän pääsi todistamaan sitä, miten hienona suunnannäyttäjänä golf toimii paraurheilun kentällä, ja kuinka arvokasta työtä paragolfin parissa toimivat tässäkin artikkelissa mainitut henkilöt tekevät.

”Golf voidaan nähdä Paralympiakomitean Avoimet ovet- projektin mentorina. Golfissa selvästi todella koulutetaan koulutettavia ja konsepti on loistava. Golfin parissa tehdään muun muassa muitakin lajeja hyödyttäviä materiaaleja (mm. terminologia) koulutuksiin ja toiminta on sellaista, josta muutkin lajiliitot voivat ottaa oppia. Tämä päivä oli mahtava osoitus siitä, mitä saadaan aikaan kun tehdään yhdessä paikan päällä, eikä katsota vaan videoita kotona”, kertoi Peltonen ajatuksistaan.

Luento-osuuden jälkeen koitti se hetki, jolloin koulutettavat ohjaajat pääsivät kohtaamaan innokkaat treenipäivän tähdet, eli itse urheilijat. Ohjaajat pääsivät kukin tutustumaan ja opastamaan kahta pelaajaa kerralla, eli ryhmät pysyivät sopivan pieninä. Uusien ohjaajien intohimo paragolfia kohtaan näkyi jo koulutuksen aikana ja he olivatkin hyvin tyytyväisiä päivän antiin.

Paralympiakomitean Avoimet ovet-projektin vetäjä Nina Peltonen ja paragolferilla pelaava Kimmo Sirviö vaihtoivat kuulumisia harjoittelun lomassa.

”Aivan mahtava päivä ollut! Päällimmäisenä mieleen jäi tuo paragolfer (laite, jota paragolfari voi hyödyntää golfkentällä tarvittaessa). Pääsin testaamaan itse laitetta ja opetin pelaajaa, joka kyseistä laitetta käyttää. Siinä oppi ymmärtämään miten hyvää silmä-käsi-koordinaatiota ja lavan hallintaa se näiltä lahjakkailta pelaajilta vaatii”, kertoi Tero Kokkonen koulutuspäivästään.

Koulutettavat pääsivät myös itse testaamaan apuvälineitä käytännössä. Tero Kokkosen kokeiluvuoro toi leveän hymyn koulutettavan ja muiden huulille

Hyvin samoilla linjoilla oli Johanna Takala, joka pääsi niin ikään heti paragolfin riemuun ja sen ytimeen.

”Tosi nasta päivä on ollut. Se, että on nähnyt niin erilaisia urheilijoita täällä, mutta kuitenkin samalla huomannut että tämä laji on meille kaikille yhteinen. Mielettömän antoisa päivä on näyttänyt, että yhdessä pystymme tätä parhaiten toteuttamaan”, totesi Takala päivän päätteeksi.

Johanna Takala pääsi harjoittelemaan ohjaamista juuri lajin pariin löytäneen Kalle Lahtisen kanssa.
Kristiina Lassila lähti rohkeasti jakamaan omaa osaamista Helena Skoströmille ja Susanna Erikkilälle.

Tarjottavat paragolfin ohjaajakoulutuksen lähipäivät tulevat koostumaan verkossa opiskeltavan materiaalin lisäksi luento-osuudesta ja käytännöstä. Painotus koulutuksen lähipäivissä päivissä tulee olemaan vahvasti ohjaamisen soveltamisen harjoittelun mahdollisuus aidoissa tilanteissa eli yhdistetään koulutettavat ja pelaajat yhteisissä tapahtumissa. Koulutusprojektia tukee Ahos-säätiö.

”Olen todella tyytyväinen koulutuspilottiin, kaikki osallistujat olivat ensi hetkestä aktiivisia ja halusivat oppia lisää. Asenne ja uskallus ovat avainsanoja soveltamisen polulla ja oli upeaa huomata kuinka kaikki todellakin rohkeasti lähtivät kohti uusia haasteita. Paragolfareille erityiskiitos siitä, että olivat valmiita jakamaan uusille ohjaajille tietoutta heidän omista golfin soveltamisen tarpeista”, iloitsi ohjaajakoulutuksen työstöstä vastaava Johanna Ahti.