SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Kokonaiskierrosmäärä Suomen golfkentillä nousi roimasti viime vuodesta

Muut uutiset7. Marraskuuta 2018

”Ilman pitkää hellejaksoa nousu olisi voinut olla vieläkin suurempi”, arvioi Golfliiton seurakonsultti Aarni Nordqvist.

Helteiden vaikutuksesta golfkenttien käyttäjämääriin on käyty kuuman kesän jälkeen paljon keskusteluja. Tiedot kentiltä ovat paikkakunnittain vaihdelleet. Osalla kentistä kierrosmäärät ovat olleet selvässä kasvussa, kun taas joillakin kentillä kehitys on ollut laskeva.

Valtakunnallisen vaikutuksen kertovat Golfbox ja Nexgolf -seurapalvelujärjestelmien tilastot. Ja ne ovat lajin kannalta mieluisat: Suomen golfkentillä on pelattu tänä vuonna noin 2,91 miljoonaa kierrosta. Kauden kokonaiskierrosmäärä on kasvanut vuoden 2017 luvuista (2,67 miljoonaa) noin 8,7 prosenttia.

Kierrosten kokonaismäärässä ei ylletty ennätysvuoden 2015 (3,02 miljoonaa) tasolle ja vuoden 2014 (2,94 miljoonaa) lukemistakin jäätiin hieman. Kauden 2018 kokonaiskierrosmäärä on kuitenkin hieman suurempi kuin kaksi vuotta sitten kaudella 2016, jolloin Suomessa pelattiin yhteensä 2,89 miljoonaa golfkierrosta.

Seurapalvelujärjestelmien kautta on tehty kauden aikana noin 2,55 miljoonaa ajanvarausta, kun määrä oli vuotta aiemmin 2,32 miljoonaa. Sekä kenttien omien jäsenten (+10,6 %) että vieraspelaajien (+7,6 %) ajanvarausten määrä on kasvanut selvästi. Kaikista ajanvarauksista runsas neljännes (25,7 %) on vieraspelaajien tekemiä.

Myös kilpailukierrosten määrä on hieman kasvanut. Kauden 2018 aikana pelattiin noin 358 000 kilpailukierrosta, joka on runsaat 5 000 kierrosta enemmän (+1,5 %) kuin kaudella 2017. Kaikista pelatuista kierroksista noin 12,3 prosenttia on ollut kilpailukierroksia.

”Kierrosmäärien selvä nousu on tietenkin hyvä uutinen, mutta yhtälö on sikäli mielenkiintoinen, että rekisteröityneiden harrastajien määrä on ollut sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa, Islantia lukuun ottamatta, selvässä laskussa”, sanoo Golfliiton seurakonsultti Aarni Nordqvist.

Kierros- ja harrastajamäärien vastakkaisille kehityskäyrille löytyy Nordqvistin mukaan kuitenkin luonnollinen selitys. Kulunut kesä oli ajoittain jo piinaavaksi äityneestä hellejaksosta huolimatta huomattavasti parempi kuin sateinen kesä 2017, ja golfareiden pelihalukkuuden tiedetään olevan vahvasti säistä riippuvainen.

Harrastajamäärien lasku ei taas kierrosmääriin sanottavasti heijastu, sillä lajin parista poistuvat Nordqvistin arvion mukaan vasta aloittaneet tai vähän pelaavat. Kymmeniä kierroksia kauden aikana pelaavat aktiiviharrastajat eivät sen sijaan lajin parista suurissa määrin lähde.

”Jotain outoa ja poikkeuksellista tässä vuodessa oli, enkä vielä tekisi pitkälle meneviä johtopäätöksiä.”

Nordqvist arvioi, että kierrosmäärä olisi voinut olla vielä selvästi suurempikin ilman keskikesän pitkää hellejaksoa, joka kentiltä kantautuneiden tietojen mukaan selvästi verotti pelimääriä. Nordqvist pohtii sitäkin, voisiko pitkä hellejakso selittää osan myös harrastajamäärien laskusta.

”Heinäkuun alkuun mennessä uusia jäsenyyksiä oli syntynyt yhtä paljon kuin viime vuonna. Heinäkuusta eteenpäin luvuissa oli kuitenkin selkeä ero vuoden 2017 hyväksi”, Nordqvist sanoo.

”Aloittaisinko itse uutena lajina juuri golfin, jos olisi jatkuvasti yli 30 astetta lämmintä?” Nordqvist kysyy.

Helteistä kärsittiin kuluneena kesänä myös muissa Pohjoismaissa, joissa harrastajamäärät ovat Suomen tavoin laskeneet. Tanskassa jäsenmäärä laski ensimmäistä kertaa koskaan, noin puolitoista prosenttia. Lasku oli suhteellisesti saman suuruinen Ruotsissa Norjassa harrastajien määrä väheni noin kolme prosenttia.

Erityisesti Ruotsin lukuja Nordqvist ihmettelee, sillä harrastajamäärä on kehittynyt länsinaapurissamme viime vuosina suotuisasti ennen kuluvan vuoden pudotusta, joka Nordqvistin mukaan on ’dramaattinen täyskäännös’.

”Jotain outoa ja poikkeuksellista tässä vuodessa oli enkä vielä tekisi pitkälle meneviä johtopäätöksiä”, Nordqvist sanoo.

Golfliitto tekee parhaillaan golfin toimialapäiville valmistuvaa selvitystä siitä, miten golfin tunnusluvut kaudella 2018 muuttuivat ja miksi.