SUOMEN
GOLFLIITTO

Kumppaniblogi

Nosta suorituksesi sattuman yläpuolelle

Fujitsu3. Maaliskuuta 2020

Olympiavuosi on käynnissä, täältä tullaan Tokio! Olympiaurheilijat valmistautuvat urheilun suurimpaan juhlaan, ja myös me fujitsulaiset odotamme innolla olympialaisia, sillä olemme vahvasti kisoissa mukana sekä yhteistyökumppanina että teknologiatoimittajana. Suomessa Fujitsu on Golfliittomme pääyhteistyökumppani, joten tuemme oman golfmaajoukkueemme matkaa kohti Japania sekä myös nuoria golfareitamme, jotka tavoittelevat omia unelmiaan.

Kilpaurheilulla ja yritystoiminnalla on paljon yhteistä. Molemmat rakentuvat määrätietoisista ja tavoitteellisista tiimeistä ja molemmissa lähdetään liikkeelle tavoitteen asettamisesta. Kilpaurheilussa on lopulta kyse vain voittamisesta, näin se menee. Myös yritysmaailma tavoittelee tuloksia ja kasvua (lue: voittamista) sekä lisäksi yhteiskunnallista merkityksellisyyttä. Sitä kuvaa hyvin Fujitsu-konsernin visio: Ihmiskeskeinen älykäs yhteiskunta.

Itseohjautuvuus muuttaa johtamista

Tavoite käynnistää valmistautumisen ja sitä ohjataan sekä lyhyen että pitkän aikavälin suunnitelmilla, strategialla. Strategiaan kytkeytyvän valmentamisen ja siihen liittyvän johtajuuden kautta kierrytään mielenkiintoiseen, moderniin ideologiaan − itseohjautuvuuteen.

Itseohjautuvuus tukee niin pelaajan valmentautumista kilpailusuorituksiinsa kuin työntekijän sitoutumista tavoitteisiinsa. Filosofi Frank Martela määrittelee itseohjautuvuuden byrokratiasta poikkeavaksi organisoitumisen tavaksi, jossa perinteisen kontrollin tarve murtuu ja lähtökohtana on työntekijöiden vahva autonomisuus sekä vapaus tehdä isojakin päätöksiä. Martelan mukaan itseohjautuvuus haastaa voimakkaasti yritysjohdon merkitystä ja pakottaa johtoportaita johtamisen muutokseen.

Yritysmaailmassa itseohjautuva kulttuuri on lähes elinehto menestyville tiimeille ja yritysten suorituskyvylle. Toimintaympäristöissä jyllää jatkuva muutos ja kilpailu kiristyy, kun digitalisaatio avaa kansainvälisiä markkinoita.

Kilpailussa pärjäävät ne, jotka pystyvät sopeutumaan nopeasti uusiin tilanteisiin ja muuttuvaan toimintaympäristöön. Myös me Fujitsussa olemme rakentaneet toimintaamme vastaamaan tätä kehitystä.

Toimintaympäristö on syytä tuntea – teknologia auttaa

Sekä urheilussa että yritysmaailmassa toimintaympäristö on tunnettava hyvin, jotta strategista ennakointia voidaan toteuttaa onnistuneesti. Yritykselle se tarkoittaa reaaliaikaista tuntumaa markkinatilanteeseen, kysyntään, kilpailijoihin, julkisiin säädöksiin sekä talouden ja teknologian kehitystrendeihin. Niihin voi jonkin verran vaikuttaa, mutta monesti on vain rohkeasti kohdattava muutos.

Urheilussa huippusuoritukseen vaaditaan valmistautumista sillä pieteetillä, joka nostaa toteutuksen ”sattuman yläpuolelle”, kuten Team Finlandin Olympiaryhmän valmentaja Petteri Nykky kuvailee.

Golfin pelaajan onnistumiseen vaikuttavat aina sääolot kuten lämpötila, ilmankosteus, suorituksen aikana muuttuvat tuulet sekä kentän ruohon ja bunkkereiden hiekan laatu. Matkoilla on otettava huomioon aikavyöhykkeiden ylitykset, ja jopa istumapaikka lentokoneessa on valittava tarkasti auringonvalon kannalta. Pelikumppanin pelirytmiin kannattaa valmistautua. Oma energiankulutus on tunnettava eri olosuhteissa, jotta suorituksen aikainen tankkaus onnistuu pitämään pelifiiliksen korkealla ja liekin roihuamassa.

Tämä kaikki on perustason valmistautumista eli strategista ennakointia. Itse pelisuoritus perustuu kuitenkin aina aistinvaraisiin havaintoihin ja pelitilanteen mukaisiin päätöksiin pelin aikana. Tilanne kentällä ja kilpakumppanien valinnat voivat muuttaa pelisuunnitelmaa jokaisen lyönnin jälkeen. Pelin hallintaan vaaditaan siis paljon itseohjautuvaa päätöksentekoa, voittamiseen lisäksi vielä rohkeutta kohdata muutoksia ja ottaa riskejä.

Tulevaisuudessa toimintaympäristöön liittyvää päätöksentekoa tukevat yhä vahvemmin uudet teknologiat kuten tekoäly. Tokion olympialaisten voimistelutuomareillakin on jo käytössään Fujitsun toteuttama tekoälyratkaisu, joka auttaa heitä suoritusten arvioinnissa.  Golfmaailma luottaa aistinvaraiseen toimintaympäristön arviointiin, eikä varmaan luovu siitä koskaan. Silti uudet, kehittyvät teknologiat voivat tarjota merkittävää tukea, joka muuttaa peliämme tulevaisuudessa. Kannattaakin ottaa lajin toimintaympäristön tuleva muutos rohkeasti vastaan.

Vesa Punkari toimii Fujitsussa myyntijohtajana. Hän on aktiivinen golfari ja lisäksi pelannut salibandyä yli 100 maaottelussa ja 7 MM-kisoissa. Hän voitti Suomen paidassa maailmanmestaruuden vuonna 2008 Prahassa, yhdessä valmentaja Petteri Nykyn kanssa.