SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Yksi leiri – kolme erilaista pelaajaa

Kilpagolf24. Helmikuuta 2018

Ammattilaisena pelaava Leena Makkonen, todennäköisesti viimeistä kauttaan amatöörinä kisaava Aleksi Myllymäki ja ensimmäistä vuottaan maajoukkueessa pelaava Jesse Saareks antavat arvionsa Etelä-Afrikan maajoukkueleiristä.

Maajoukkueiden harjoitusleirillä Etelä-Afrikan Mossel Bayssa on mukana 27 pelaajaa. Nuorimmat ovat vasta 14-vuotiaita amatöörejä, vanhimmat jo kokeneita ammattilaisia. Leirillä kaikkien pelaajien päiväohjelma rakentuu saman rungon varaan. Haastattelimme kolmea pelaajaa, joiden ura on varsin erilaisessa vaiheessa.

Leena Makkonen

Siirryin ammattilaiseksi 2015. Viime vuonna olin mukana Pro-ryhmässä, mutta tämän vuoden ryhmään minua ei ole ainakaan vielä nimetty. Ammattilaiset pääsevät leireille mukaan myös Pro-ryhmän ulkopuolelta, jos tilaa jää. Kuten muutkin, maksamme lentomme itse.

Mitä mieltä leiristä?

Onhan tämä iso taloudellinen satsaus minulle, mutta olen laskenut tämän niin, etten saa mistään tällaista hinta-/laatusuhdetta tällä rahalla.
Se on myös iso arvo, että täällä valmentajat huolehtivat kaikesta. Kaikki on valmista ja valmiiksi mietitty. Mikkelissä treenaan lähes aina yksin valmentajani Jarno Hovilan ohjeilla.
Täällä pääsee myös treenaamaan hyvien pelaajien kanssa yhdessä, joka on paitsi mukavaa vaihtelua, myös kehittävää.

Tavoitteet kaudelle 2018?

Minulla on täysi pelioikeus LETAS:lle, tulen pelaamaan siellä arviolta 13–14 kisaa. Tavoite on nousta pääkiertueelle eli LET:lle.
LETAS:n taso on noussut koko ajan, kun LET:llä ei ole ollut niin paljon kilpailuja. Kilpailu on paljon kovempaa. Olen säilyttänyt viime kausina pelioikeuteni sijoittumalla Top 50:een. Noustakseni LET:lle, pitää pystyä nousemaan top 10:een. Siinä pitää onnistua tosi hyvin, mutta se on tavoitteeni.

Millaista on pelata golfia ammattilaisena?

LETAS:lla palkintorahat ovat pieniä, eikä käteen jää paljon. Pärjään hyvien tukijoukkojen ansiosta ja talvikaudella teen opettajan sijaisuuksia ja valmennuksia, sillä olen koulutukseltani liikunnanohjaaja. Välillä pitää punnita asioita, mutta vaakakuppi kääntyy aina siihen, että haluan tehdä tätä. En vaihtaisi tätä pois mihinkään muuhun.

Jesse Saareks, 14, Koski-Golf

Pelaan ensimmäistä vuotta maajoukkueessa. Sitä ennen olin kolme vuotta Talenttiryhmässä. On hienoa päästä maajoukkueeseen! Se kertoo, että peli on omassa ikäluokassa hyvällä tasolla.

Mitä mieltä leiristä?

Olin mukana leirillä myös tammikuussa Orlandossa. Huomasin sen jälkeen, että muutaman päivän paussi tarvitaan palautumiseen, leirillä treenataan niin paljon. Mutta kyllä sen kestää, kun se on niin kivaa.
Ovathan nämä leirit ja valmentajat täällä tosi hyviä. Matin (Lindholm) fysiikkatreenit ovat tosi hyviä ja niistä saa paljon ideoita omaan treenaamiseen.
Päävalmentaja painottaa tosi paljon course managementin (pelistrategia) merkitystä, sitä on paljon eri muodoissa. Se on tärkeää oppia tulevaa varten.
Oma valmentajani on Tommi Henttu, joka valmentaa myös Krista Junkkaria ja Tiia Koivistoa, jotka myös ovat tällä leirillä.

Tavoitteet kaudelle 2018?

Kauden tavoitteena on pärjätä Vierumäen kansainvälisessä FIJC-kisassa sekä muissa, ulkomailla pelattavissa kansainvälisissä kisoissa. Olisi hienoa päästä mukaan EM-kisoihin. Siellä näkisi senkin, millä tasolla Euroopan parhaat U18-pelaajat vetävät.

Aleksi Myllymäki, 23, Nokia River Golf

Olen ollut mukana maajoukkueissa 14-vuotiaasta lähtien, nyt miehissä. Vain kertaalleen en ole mukaan ensimmäisen valinnan jälkeen mahtunut.

Mitä mieltä leiristä?

Fred (Jendelid) on hyvä valmentaja esim. lähipelissä ja wedgepelissä. Hänellä on selkeä valmennussuunnitelma ja aikataulu koko vuodelle, jonka pohjalta on helpompi suunnitella koko oma kausi ja ohjelma. Raamit ovat selkeät, minulle se sopii hyvin.

Valmentajana hän vaatii paljon. Hänellä on vahva näkemys ja mielipiteet, ja aika hyvin saa perustella, jos saa hänen mielensä kääntymään. Toisaalta hän on aina valmis keskustelemaan.

Leirillä vedetään pitkiä päiviä, kyllä kotona leirin jälkeen huomaa olevansa aika puhki. Itse vähentäisin joinain päivinä vähän lajitreeniä ja ottaisin enemmän fysiikkaharjoittelua, josta saa sitten enemmän virtaa muuhun tekemiseen. Pitkien treenipäivien jälkeen nimittäin huomaa, ettei aina jaksa kunnolla vetää fysiikkatreenejä.

Tavoitteet kaudelle 2018?

Satsaan täysillä golfiin ja jos kaikki menee hyvin, siirryn tämän kauden jälkeen ammattilaiseksi. En ole pitänyt sen asian kanssa mitään kiirettä, koska pelin pitää olla tarvittavalla tasolla, että yritys, sillä yritystoimintaahan se pelaaminen sitten on, ei ole kahdessa kaudessa konkurssissa.

Viimeisellä amatöörikaudella tärkeimmät kisat tulevat olemaan British Am, EM- ja MM-kisat sekä Finnish Tour. Olin viime kaudella FT:llä neljäs, kun kolme parasta sai kahdeksan villiä korttia CT:n kisoihin. Tällä kaudella pitää hakea ne kortit sieltä pois.

Tekeminen valmentajani Anssi Kankkosen kanssa tähtää ammattilaisuuteen. ET:n karsinnoista pitää pystyä saamaan syksyllä kortti ET:lle tai CT:lle.