SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Ursula Wikström selvä ykkönen naisammattilaisten Pink Challenge Pro-Amissa

Kilpagolf2. Syyskuuta 2017

Pelaajien omasta aloitteesta syntynyt Pink Challenge Pro-Am oli naisammattilaisten vahva tahdonnäyte.

Ursula Wikström vei nimiinsä myös kauden toisen naisammattilaisten kohtaamisen kotimaassa. Wikström pelasi yhden kierroksen pro-am-kilpailuna Pickala Golfin pelatussa Pink Challenge Pro-Amissa tuloksen 68 (-4) ja jätti kakkoseksi sijoittuneen Krista Bakkerin (-1) kolmen lyönnin päähän. Kolmannen sijan jakoivat Oona Vartiainen ja Sanna Nuutinen tuloksella 73 (+1).

”Tekeminen oli tänään aika helppoa. Birdie-paikkoja tuli ja putit menivät sisään sieltä, mistä niiden pitikin mennä”, Wikström kertoi kierroksen jälkeen.

Golf Talmaa nykyisin edustava Wikström voitti aiemmin kesäkuussa LETAS-kiertueen Evli Ladies Finnish Openin Vihdin Hill Sidessa. Kyseessä oli Wikströmin ensimmäinen ammattilaisvoitto, joka sai nyt jatkoa Vihdin naapurikunta Siuntiossa.

”Hyvä puoli on se, että Suomesta tulee koko ajan lisää uusia, loistavia pelaajia. Uskotaan, että naisten ammattilaisgolfin olosuhteet Euroopassa saadaan vielä kuntoon.”

Naisten ammattilaisgolfin vuosi on ollut Euroopassa vaikea. Maanosan ykköskiertueella, Ladies European Tourilla, pelimahdollisuudet ovat olleet kortilla, sillä on peruttu useita kilpailuja ja parhaan pelikauden aikana touko–elokuussa kiertueella pelattiin vain kaksi normaalia osakilpailua ja yksi major-turnaus. Kakkoskiertue LET Access Seriesillä pelataan kauden aikana yhteensä kaksitoista osakilpailun, mutta kiertueella jaettavat palkintorahat ovat LET-kilpailuja selvästi pienemmät.

Wikströmille onnistumiset kotimaassa ovat kuitenkin tuoneet mukavat lisätienestit. Pink Challengen 4 500 euron voittorahat ja Vihdin kisan 5 600 euron ykköspalkinto nostavat hänen kokonaisansionsa kauden kahdessa kotimaisessa ammattilaiskilpailussa yli 10 000 euron.

Sponsorit löytyivät helposti

Pink Challenge Pro-Am syntyi Suomen kärkipelaajien omasta aloitteesta. LETAS-kiertueella aiemmin tällä kaudella voittanut Linda Henriksson kokosi kilpailuun mukaan lähes koko Suomen ammattilaispelaajien kaartin ja sai järjestelyihin mukaan kotiseuransa Pickala Golfin sekä kilpailun pääsponsoriksi ryhtyneen Suomen Golfliiton.

Kilpailu pelattiin pro-am-kilpailuna, jossa kukin ammattilaispelaaja sai peliseurakseen kilpailua sponsoroineen yrityksen tai muun organisaation edustajia. Henrikssonin mukaan kilpailu herätti yhteistyökumppaneissa innostusta, ja sponsoreiden kokoaminen onnistui lopulta helposti.

Henriksson itse loukkasi kilpailun alla harmittavasti nilkkansa kuntosalilla ja pelasi kisan puolikuntoisena jalkaansa aristaen. Mahdollisuuksia kärkisijoista ja palkintorahoista taistelemiseen ei Henrikssonilla kilpailun eteen tehdyn kovan työn jälkeen ollut.

Tahdolla eteenpäin

Suomen naisammattilaisilta Pink Challenge Pro-Am oli vahva tahdonnäyte tilanteessa, jossa lajin ammattilaiskiertueet ovat vaikeuksissa. Malli, jossa pelaajat päättävät kilpailumahdollisuuksien puuttuessa järjestää kilpailunsa itse, ei kuitenkaan ole urheilijoiden kannalta kestävä.

”Eihän tilanne nyt hyvältä näytä, mutta eteenpäin on mentävä. Hyvä puoli on se, että Suomesta tulee koko ajan lisää uusia, loistavia pelaajia. Uskotaan, että naisten ammattilaisgolfin olosuhteet Euroopassa saadaan vielä kuntoon”, Ursula Wikström sanoi.

Pink Challenge Pro-Amin juhlallisuudet jatkuvat lauantaina Pickala Golfin 30-vuotisjuhlien merkeissä. Ohjelmassa on muun muassa tanssiaiset sekä Suomen suurimman golfkeskuksen pyöreiden vuosien kunniaksi järjestettävä ilotulitus.

Synttärit syrjään golfkokemuksen alta

Kilpailun pääsponsorina toiminut Golfliitto järjesti runsas viikko sitten Facebook-sivuillaan kilpailun, jossa yksi kommentoija pääsi mukaan Golfliiton omaan pro-am-ryhmään. Parhaan perustelun esitti lopulta Kati Kokko.

Kolmen lapsen kiireisenä äitinä voi vain unelmoida kiireettömästä golfkierroksesta, saati sitten tällaisesta mahdollisuudesta seurata läheltä huippusuoritusta. Itse vasta muutaman vuoden harrastaneena mahtaisi olla melkoinen kokemus!” Kokko kirjoitti kommenttiketjuun.

”Se oli oikeastaan hetken mielijohde”, hän sanoi lauantaina Pickalassa.

Kati Kokko (oik.) seurasi suurella mielenkiinnolla ammattilaiseksi siirtyneen Tiia Koiviston (vas.) otteita.

”Olen harrastanut golfia vasta kolme vuotta ja päässyt siksi vasta vähän mukaan kaikkeen siihen, mitä golf voi tarjota. Mietin sitten, että olisi aivan hirveän hienoa päästä katsomaan, kun ammattilainen pelaa”, Kokko kertoi.

Kokon ja Golfliiton Emilia Ottelan ja Jyrkin Nykäsen ryhmässä ammattilaisena pelasi Tiia Koivisto, joka voitti viime kaudella reikäpelin Suomen mestaruuden. Nyt Koivisto pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena.

Kati Kokko siirsi kilpailuun päästääkseen jopa kuusivuotiaan lapsensa sukulaissynttäreitä päivällä eteenpäin. Sukulaiset ymmärsivät perheenäidin golfinnostusta, ja Kokon perheen kuopuksen synttäreitä juhlitaan suvun voimin huomenna sunnuntaina.

Lady Pink Challenge Pro-Am, tulokset

1. Ursula Wikström 68  -4
2. Krista Bakker 71 -1
T3 Oona Vartiainen 73 +1
T3 Sanna Nuutinen 73 +1
T5 Jenna Mäihäniemi 74 +2
T5 Noora Tamminen 74 +2
7 Niina Liias 75 +3
T8 Leena Makkonen 76 +4
T8 Marika Voss 76 +4
T8 Elina Nummenpää 76 +4
11 Tiia Koivisto 77 +5
T12 Linda Henriksson 78 +6
T12 Minea Blomqvist 78 +6
14 Petra Salko 82 +10
15  Sonja Kallio 85 +13