SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomen joukkue loistavia otteita esittäneiden Jukka Lehtosen ja Ari Vauhkosen johdolla EM-Ruotsiin

Kilpagolf4. Syyskuuta 2017

Seniorimaajoukkueissa debytoiva Juha Selin palaa edustustehtäviin 26 vuoden tauon jälkeen.

Suomi lähtee Euroopan Golflliton (EGA) järjestämiin seniorimiesten EM-joukkuemestaruuskilpailuihin uudistuneella ryhmällä. Edellisestä joukkueesta Malmössa pelattavassa turnauksessa on mukana ainoastaan Suur-Helsingin Golfin Ari Vauhkonen.

Uudistumisen taustalla on vuoden alussa tullut ikämuutos, joka pudotti nuorempien senioreiden alaikärajan 55 vuodesta 50 vuoteen. Joukkueen muut jäsenet, Jukka Lehtonen, Matti Moilanen (JG), Leo Savonen (SGC), Juha Selin ja Kimmo Vihanto (MGC) pelasivat tänä vuonna ensimmäisen kautensa Finnish Senior Tourilla.

Keimola Golf Vantaan Lehtonen oli FST:n kilpailuissa mainio etenkin ydinkesällä. Hän tilastoi neljän turnauksen voittoputken kruununaan heinäkuun alkupuolella kotikentällä saavutettu lyöntipelin suomenmestaruus. Lehtonen jätti lopulta kiertueen rankingissa toiseksi sijoittuneen Vauhkosen yli 50 pisteen päähän.

Vauhkosella jäi tämän kauden osalta voittotili avaamatta FST:llä. Hän kokosi kiertueella kuitenkin kuusi top 10 -sijoitusta. ”Pappa” saavutti elokuussa peräkkäisinä viikkoina S-HG:n yleisen sarjan mestaruuden ja M60-ikäluokan SM-kultaa. Näissä turnauksissa hän iski taululle kolme hurjaa kierrostulosta: 66 (S-HG) ja 67–66 (Salo).

Juha Selinillä on runsaasti arvoturnauskokemusta. Kuva: Golfpiste

Myös kaikki muut Malmön turnaukseen matkustaneet mahtuivat kiertueen rankingissa top-seiskaan.

Yksi Suomen joukkueen mielenkiintoisimmista nimistä on Juha Selin, jolla on kuusikosta ainoana kokemusta maajoukkuetehtävistä myös junioreista ja miehistä. Vuoden 1992 yleisen sarjan suomenmestari ehti koluta kahdella vuosikymmenellä eri ikäluokan arvoturnauksia PM-, EM- ja MM-tasolla. Edellisen kerran hän on edustanut Suomea miesten EM-joukkuekisoissa Madridissa vuonna 1991.

Tawast Golfia edustava Selin pelasi muutaman vuoden myös ammattilaisena, mutta anoi sittemmin amatöörioikeutensa takaisin.

Suomi ei osallistunut viime vuonna Sloveniassa pelattuihin, vielä tuolloin M55-ikäluokan EM-joukkuekilpailuihin. Vuoden 2015 kisoissa Bulgariassa joukkue jäi kakkosflightiin, sijoittuen lopulta 11:nneksi. Malmössa PGA Sweden National -kentällä käytävässä turnauksessa Heikki Hallarannan kipparoima Suomi on asettanut tavoitteekseen edetä lyöntipeleissä kahdeksan joukkoon ja sitä kautta aina mitalipeleihin.

Tässä Minea Blomqvist-Kakon kanssa poseeraava Anna-Maria Lehtonen on Suomen joukkueen ykköspelaaja Slovakian EM-turnauksessa. Kuva: Golfpiste

Senioreiden EM-turnaus käynnistyy tiistaina kaksipäiväisillä lyöntipeleillä, joiden jälkeen joukkueet jaetaan kolmeen eri flightiin yhteistulosten perusteella. Reikäpelit alkavat torstaina ja päätösottelut käydään lauantaina. Turnaukseen osallistuu 20 maata.

Suomen N50-ikäluokan joukkue pelaa samanaikaisesti oman EM-joukkueturnauksensa Slovakian Skalicassa. Ryhmän ehdoton ykköstykki on Finnish Senior Tourilla täna vuonna häikäissyt Pickala Golf Clubin Anna-Maria Lehtonen.

Lehtonen voitti kaudella 2017 kuusi FST:n kilpailua. Ainoa ”tilastotappio” tuli Aulangon Senioripokaalit-turnauksessa, jossa hän oli kolmas.

EM-joukkueen muut jäsenet ovat Virpi Haataja (StLg), Pirkko Havukainen (SGC), Satu Huotari (RuG), Pirjo Kortesoja (KlG) ja Eija Saraste (HGK). Kapteenina toimii Pirjo Sipronen.