SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomi Golfin Urheilijan polku -opas valmistunut

Kilpagolf13. Joulukuuta 2024

Golfliiton johtama asiantuntijaryhmä on saanut Suomi Golfin Urheilijan polku -oppaan valmiiksi. Urheilijan polku on kuvaus siitä, kuinka matka kohti maailman huippua on golfissa mahdollista rakentaa. Oppaaseen on kerätty laaja-alaisesti tietoa golfista, urheilusta ja pelaajan kehittymisestä eri ikävaiheissa. Opas on suunnattu etenkin taustajoukoille urheilijan ympärillä niin seurassa kuin kotonakin – ohjaajat, valmentajat ja vanhemmat.

Polku konkretisoi niitä urheilijan kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, jotka urheilijan kohdalla tulee ottaa huomioon valintoja tehtäessä. Se myös tuo näkyväksi sitä vaatimustasoa, jota golfin huipulle pääseminen edellyttää eri vaiheissa.

Golfin urheilijan polku on koottu viimeksi vuonna 2010, joten nyt oli päivittämisen aika. Suurimmat erot edelliseen versioon on tavoitetasojen koventumisessa ja sisällön laajentamisessa.

”Trendi on, että yhä nuoremmat nousevat huippugolfin kärkeen. Suomessa resurssit ovat kokonaisuudessaan pienet ja olosuhteet haasteelliset, joten yhteiset linjat ja suunnitelmat ovat tärkeitä”, projektista vastannut Golfliiton valmennuspäällikkö Eero Kangasniemi kertoo.

Opas jakaa polun seitsemään vaiheeseen: aktiivinen alku, pelaajan perusteet, opetellaan pelaamaan, kasva urheilijaksi, kehity huippu-urheilijaksi, siirtymävaihe ja urheileminen ammattina.

Pelaajat etenevät polulla luonnollisesti yksilöllisten taipumustensa mukaisesti, mutta opas kertoo konkreettisesti mitä taitoja, harjoitusmääriä, valmennuksen sisällön painopisteitä ja muita asioita polulla tulisi eri ikävaiheissa olla.

”Yksittäiset tavoitteet eivät ole itseisarvoja, vaan kasattu keskiarvojen perusteella – harvan kehitys kulkee tasan niiden mukaan. Yksilöllistä soveltamista siis tarvitaan, mutta vaatimustasoon on hyvä verrata omaa osaamista. Esimerkiksi mailanpäännopeus antaa olennaista suuntaa, jos halutaan pelata tietyn mittaisia kenttiä. Ei siis kannata jäädä jumiin oppaan vaiheen arvoihin vaan arvioida urheilijaa yksilönä”, Kangasniemi avaa.

Urheilijan polku on hyvä tukimateriaali valmennuksen suunnitteluun. Jokaisella valmentajalla on oma tapa kuvata valmennusprosessiaan ja sitä, miten hän näkee urheilijan kehittämisen kokonaisuudessa. Urheilijan polun ja Team Finland -toiminnan taustalla valmennusprosessi on kuvattu kehityksen kehänä, jossa on viisi vaihetta: tavoite, suunnitelma, toiminta, seuranta ja analyysi. Tätä voi hyödyntää yksittäisen ominaisuuden kehittämisen tai vuosisuunnittelun pohjana.

Urheilijan polku luo kuvaa myös eri vaiheissa mukana olevien toimijoiden rooleista ja yhteistyötarpeista. Samalla se taustoittaa ja ottaa kantaa ratkaisuihin, joita urheilijan olisi tarkoituksenmukaista tehdä polun eri vaiheissa.

”Opas on laaja kokonaisuus, jossa on jokaiselle jotakin ja ohjataan vielä lisämateriaaleihin monin paikoin. Se toimii sekä aapisena, johon tukeutua ja palata, että myös keskustelun ja kysymysten herättäjänä. Tarkoitus ei ole opetella ulkoa joka riviä”.

Suomi Golfin Urheilijan polun kokoaminen oli mittava projekti, joka vei yhteensä pari vuotta. Mukana oli lukuisia asiantuntijoita ja asiantuntijaryhmiä. Materiaaleja on sparrattu niin Laatuseurojen kuin kilpavalmentajakoulutuksen osallistujien kanssa, ja mallia on otettu ulkomaisista versioista esimerkiksi Kanadasta ja länsinaapuri Ruotsista.

”Seuraava steppi on viedä opasta arkeen koulutuksien kautta ja vahvasti Team Finland -toiminnan kehityksessä. Kerätään luonnollisesti palautetta ja katsotaan mahdollisia jatkokehitystarpeita.”

Voit ladata Suomi Golfin Urheilijan polun TÄSTÄ.