SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomen miehet EM-mitalipeleihin ensimmäistä kertaa historiassa!

Kilpagolf12. Heinäkuuta 2018

Kolme joukkuetta tänään jatkorei’illä ratkaisemassa otteluita

Ykkösflightin joukkueet pelaavat päivässä kaksi reikäpelikierrosta – aamulla kaksi foursome-ottelua ja iltapäivällä viisi singeliä, joten jaossa on 7 pistettä ja tiedossa pitkiä päiviä.

Suomen miehet kukistivat Ruotsin äärimmäisen tiukassa puolivälierässä 4-3, ja etenivät neljän parhaan joukkoon. Aamun foresomet menivät tasan 1-1, ja singeleissä lyöntipelikarsinnan voittanut Ruotsi johti pitkään. Suomi kuitenkin kiri takamatkalta tasoihin hyvin sateisissa olosuhteissa ja pudotti naapurimaan mitaleilta.

”Raskas mutta mahtava päivä, ei voi muuta sanoa. Tiukka matsi, päivä täynnä hienoja yksittäisiä suorituksia – mutta joukkueena tämä ehdottomasti hoidettiin kotiin”, Mikael Mustonen kertoo.

Ratkaisun avaimet siirtyivät Suomelle, kun Sami Välimäki käänsi oman ottelunsa voitoksi viimeisellä reiällä, ja koko joukkue pääsi seuraamaan ratkaisevaa Veeti Mähösen ottelua. Historiallinen voitto ratkaistiin vasta jatkorei’illä, kun Mähönen päihitti vastustajansa Ludvig Åbergin 4.jatkoreiällä upottamalla birdie-puttinsa viidestä metristä.

”Loistava nousu uusinnassa Veetiltä. Nautitaan nyt tästä hetki ja sitten käännetään katseet huomiseen.”

Välierässä vastaan asettuu kotijoukkue Saksa, joka päihitti Espanjan 4-3.

Myös naisten puolivälierä Ruotsia vastaan oli äärimmäisen jännittävä ja ratkaisu venyi jatkorei’ille. Miesten tapaan aamun foresomet menivät tasan 1-1. Iltapäivällä Suomi taisteli viimeiseen asti, ja Emilia Tukiainen hankki elintärkeän pisteen tekemällä loppuun kolme birdietä nousten 2&1-voittoon. Myös joukkuetta varmuuden lailla johtanut Kiira Riihijärvi käänsi ottelunsa 3&1-voitoksi.

Ensimmäisellä jatkoreiällä maailmanlistan 8. Frida Kinhult veti kuitenkin lopulta pidemmän korren Karina Kukkosesta, ja länsinaapuri voitti niukasti pistein 3-4.

”Olen todella ylpeä joukkueesta, etenkin Karinasta. Pelasi selkä seinää vasten ilman virheitä, mutta vastustaja osoitti jatkoreiällä miksi on top10 maailmassa”, Pasi Purhonen kommentoi.

”Tälläistä on urheilu – välillä voitetaan ja välillä hävitään, pitää vain nousta ja jatkaa eteenpäin. Joukkue on täynnä kovia mimmejä, ja loistava yhteishenki tuo voimaa.”

Perjantain vastustaja on Saksa, ottelun voittaja pääsee pelaamaan sijoista 5-6.

Pojat murskasivat Italian, tytöt taipuvat jatkorei’illä Ranskalle 

Tsekissä poikien joukkue sisuuntui eilisestä ja peli kulki nyt mallikkaasti. Suomi otti selvän voiton Italiasta luvuin 4-1 ja pelaa sijoista 9-12. Saku Tuusa ja Sakke Siltala ottivat reilut 6&4 voitot vastustajistaan. Myös Eemil Alajärvi ja foursome-pari Oscar DarlingtonMarkus Luoma kukistivat italialaiset.

”Pojat pelasivat kuten suunniteltiin, ja matsi oli alusta asti meidän hallinnassamme. Foursome-pari veti joukkoa ilman bogeja, ja loput pelaajat komppasivat heidän takanaan ja käänsivät tiukat paikat voitoksi”, valmentaja Juha Skyttä kiitteli joukkuettaan.

”Tiimityö toimi pelin aikana, onnistuttiin hyvin ja selvittiin pareilla vaikeistakin paikoista – se yleensä foursomessa riittää. Nyt lepoa ja latautumaan, huomenna uuteen nousuun ja kohti top10!” Darlington ja Luoma summasivat.

Perjantaina poikien vastustajaksi asettuu Hollanti.

Tyttöjen ottelu Ranskaa vastaan oli tasainen alusta asti. Single-otteluiden päättyessä 2-2, piti tyttöjenkin hakea ratkaisua jatkorei’iltä. Foresome-pari Aada Rissanen-Emilia Torvinen taipuivat lopulta toisella jatkoreiällä, ja ottelu kääntyi Ranskan niukkaan 3-2 voittoon. Suomi pelaa jatkossa sijoista 13-16.

”Tytöt pelasivat todella hyvin, luulen että olisimme voittaneet kaikki muut kakkosflightin joukkueet tänään. Ranska on tilastoissa Euroopan kolmanneksi rankattu joukkue, ja pakotimme heidät jatkorei’ille mikä on vaikuttavaa”, Fredrik Jendelid kommentoi.

”Stediä, hyvää peliä tänään. Koko tiimi teki hyvää työtä, mutta valitettavasti Ranska oli tänään uusinnassa hiukan parempi”, Krista Junkkari kertoi.

Perjantaina tyttöjen vastustaja on Itävalta, ja tavoitteena on 13.sijan varmistaminen.

Suomen joukkueiden tulokset:

EM-joukkue naiset

SUOMI – RUOTSI 3-4

Kiira Riihijärvi-Emilia Tukiainen, voitto 3&2
Karina Kukkonen- Daniella Barrett
, tappio 3&2
Anna Backman, tappio 3/2
Kiira Riihijärvi, tappio 19th
Emilia Tukiainen, voitto 2/1
Karina Kukkonen, voitto 1/0
Petra Salko, tappio 5/4
Valmentaja Pasi Purhonen

EM-joukkue miehet

SUOMI – RUOTSI 4-3

Matias Honkala- Aleksi Myllymäki, voitto 2&1
Jonatan Jolkkonen- Santeri Lehesmaa, tappio 6&5
Sami Välimäki
, voitto 1/0
Matias Honkala, voitto 5/4
Veeti Mähönen, voitto 22nd
Santeri Lehesmaa, tappio 3/2
Aleksi Myllymäki, tappio 4/3
Valmentajat Mikael Mustonen ja Matti Lindholm

EM-joukkue tytöt

SUOMI – RANSKA 2-3

Emilia Torvinen-Aada Rissanen, tappio 20th
Elina Saksa
, voitto 4&3
Krista Junkkari
, voitto 2/0
Erika Danielsson, tappio 4&2
Kerttu Hiltunen, tappio 3&2
Valmentaja Fredrik Jendelid

EM-joukkue pojat

SUOMI – ITALIA 4-1

Oscar Darlington- Markus Luoma, voitto 2&1
Saku Tuusa, voitto 6&4
Eemil Alajärvi, voitto 2&1
Sakke Siltala, voitti 6&4
Jaapo Jämsä, tappio 7&6
Valmentaja Juha Skyttä