SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Samooja ja Välimäki Tokiossa mitalinkiilto silmissä – ”Turha lähteä jarruttelemaan”

Kilpagolf28. Heinäkuuta 2021

Miesten olympiagolfin lähtölaskenta on käynnissä, ja ensi yöstä lähtien golfin ystävien katseet ympäri maailmaa kiinnittyvät Tokioon ja Kasumigaseki Golf Clubille.

Suomalaiskaksikko Kalle Samooja ja Sami Välimäki odottaa olympiakastettaan odottavin ja luottavaisin mielin. Kroppa alkaa olla toipunut kuuden tunnin aikaerosta ja olotila on suht normaali. Pelitaktiikka viikolle on selvä – väyliin pitää osua, jotta lähestymisillä pääsee hyökkäämään lähelle. Väyliä ympäröivät paksu raffi ja vesiesteet.

”Kyllä täällä lähdetään melko aggressiivisella taktiikalla liikkeelle. Luotetaan lähipeliin, jos tulee virheitä ja ammutaan neljä päivää lippua kohti. Turha lähteä jarruttelemaan”, Samooja summaa.

Edessä on neljä kierrosta East Coursella ilman cutia, joten kaikki 60 pelaajaa pysyvät mukana koko kilpailun ajan. Se mahdollistaa normaalia tour-viikkoa suuremman riskinoton. Samooja uskoo tuloksissa tulevan hajontaa, mutta kuitenkin maailman kärkimiesten erottuvan joukosta.

”Kovaa mennään varmasti alusta asti, eli heti startista on pysyttävä kärjen tahdissa. Tavoitteenani on vääntää mitaleista ja voitosta.”

Samoojalla on takana hyvä kausi, muttei omien sanojensa mukaan vielä nappisuoritusta. Lyöminen on ollut vahvaa ja myös ajoittain takunneeseen puttiin löytynyt avaimia. Turkulainen on luottavainen pelikuntoonsa, ja tietää pystyvänsä kamppailemaan parhaita vastaan.

Olympialaisten tasoa hän vertaa European Tourin finaalikisaan, jossa pelaajia on normaalia vähemmän ja field laadukas. Vaikka viime hetken poisjääntejä miehissä tulikin loppusuoralla, on mukana tasokas nippu maailman kärjestä.

Kalle Samooja tähtää korkealle olympialaisissa. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sami Välimäki on pitänyt kauden aikana jonkin verran treenitaukoa ailahtelevien suoritusten takia, ja pelivire on nyt nousujohteinen. Viime vuonna rakettimaisen nousun ET-voittajaksi tehnyt ja kiertueen vuoden tulokkaaksi valittu 23-vuotias ole koskaan arastellut ilmoittaa tavoitteitaan ääneen. Tokiossa se on kultamitali.

”Hyvä fiilis kisaa ajatellen. Väyläosumat ovat avainasemassa, loppu hoidetaan lähipelillä. Puttaamiseni on noussut parin vuoden aikana hyvälle tasolle, ja olen onnistunut napsimaan tärkeitä lyöntejä tiukoissa paikoissa. Siihen luotan nytkin.”

Olympialaisissa golfjoukkueen valmentajana toimii Timo Karvinen, joka on myös Samin henkilökohtainen valmentaja, joten hienosäätöä on voinut tehdä kisapaikallakin.

Sami Välimäen kovin ase on ollut puttaaminen, ja siihen 23-vuotias luottaa Tokiossakin. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Keskiviikkona lämpötila Tokiossa nousi ensimmäistä kertaa todella korkeaksi 35 asteen tuntumaan. Sääennusteet ovat muuttuneet huomattavasti kuivemmiksi taifuunin ohitettua Tokion ennustettua kauempaa, ja luvassa on nyt puolipilvistä ja noin 30 astetta, aamuisin viileämpääkin. Ainoastaan sunnuntai näyttää sateiselta.

Kaikki on valmista, suomalaiset ovat tehneet valmistautumisessa kaiken mahdollisen, nyt vain annetaan mennä.

Sami Välimäki starttaa torstaina Suomen aikaa klo 1.41. Samassa ryhmässä pelaavat Adri Arnaus ja Matthias Schwab.
Kalle Samooja starttaa Suomen aikaa klo 3.36. Samassa ryhmässä pelaavat Jhonattan Vegas ja Thomas Detry.

YLEn suora lähetys TV:ssä ja Areenassa alkaa klo 1.25. Selostajana Juha Valvio ja kommentaattorina Timo Rauhala.

Lähtöajat ja livescoring TÄSTÄ.

Miesten olympiagolf pelataan 29.7-1.8.
Golfjoukkueeseen Tokiossa kuuluvat Sami Välimäki ja hänen caddiensa Väinö Viitaharju, Kalle Samooja ja hänen caddiensa Daniel Mulvey sekä valmentaja Timo Karvinen ja fysio Pierre Johansson.

Golfliitolta tiedotteet ja kommentit päivittäin heti kierroksen jälkeen. Seurantaa myös sosiaalisessa mediassa.

Valmentaja Timo Karvinen ja fysio Pierre Johansson ovat tärkeässä roolissa pelaajien apuna ja tukena Japanissa.

Olympiagolf Tokiossa

-Miehet pelaavat 29.7.-1.8. ja naiset 4.-7.8.
-Miesten joukkue Sami Välimäki ja Kalle Samooja, naisten joukkue Matilda Castren ja Sanna Nuutinen.
-Mukana 60 pelaajaa molemmissa sarjoissa, maakiintiö 2 pelaajaa. Poikkeuksena max. 4, jos on top15 maailmanlistalla.
-Kisakenttänä Kasumigaseki Country Clubin East Course. Kisakenttään voi tutustua lisää kenttäoppaasta TÄÄLTÄ.
-Henkilökohtainen 72r lyöntipeli, ei cutia.
-Palkinnoksi mitalit ja pelipaikka kaikkiin majoreihin, ei palkintorahaa
-Golf on yksi 33 lajista kisoissa.
-Golf on Tokiossa neljättä kertaa mukana olympialaisissa.