SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

”Nuori ja nälkäinen” joukkue edustamaan Suomea European Young Mastersiin

Kilpagolf24. Heinäkuuta 2019

European Young Mastersissa Suomea edustavat tänä vuonna Aada Rissanen, Oona Kuronen, Jesse Saareks ja Joel Talusén. Alle 16-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisan asemassa oleva Young Masters pelataan Tšekin Golf & Spa Kuneticka Hora -kentällä 25.-27.7.

Tämän vuoden joukkueeseen valituista pelaajista Aada Rissanen ja Jesse Saareks ylsivät alle 16-vuotiaiden Suomen mestaruuksiin Vierumäellä pidetyssä ja Mikko Ilosen isännöimässä kansainvälisessä kutsukilpailussa. Rissanen, Saareks ja Talusén saivat pukea Suomen peliasut päälleen myös hiljattain pelatuissa EM-joukkuekilpailuissa.

”Nuori ja nälkäinen joukkue! En ihmettele, jos tulisi menestystä, mutta se vaatii sen, että kaikki loksahtaa kohdilleen”, toteaa joukkueen valmentajaksi matkaan lähtevä Juha Skyttä.

Skyttä korostaakin ennakkovalmistutumisen merkitystä hyvien kilpailutulosten takana.

”Hyvät kisaviikot eivät ole sattumaa. Kilpailua edeltävät päivät ovat ratkaisevia – se miten hyvin tuntee kentän, miten onnistuu virittämään mielen ja kropan niin, että voi antaa hyvän pelin vain tapahtua”, linjaa useissa kansainvälisissä kisoissa joukkueita menestykseen luotsannut Skyttä.

Joukkue lähteekin Skytän mukaan toteuttamaan laadukkaasti koko kilpailuprosessia, ei vain kilpailukierroksia.

”Lähdemme pelaamaan ilman mitään paineita ja ennakko-odotuksia. Tavoitteet suuntautuvat prosessiin, eivät tuloksiin”, toteaa Skyttä.

Ennen kilpailua joukkue tutustuu huolellisesti Kuneticka Horan kenttään ja laatii väylistä kartat, joiden avulla kukin pelaaja pystyy luomaan itselleen mahdollisimman paljon birdie-paikkoja. Skyttä pyrkii nuorten pelaajien kanssa löytämään ajatusmallin, jonka myötä tuloksella ei olisi pelaajan mielessä niin suurta merkitystä.

”Yritämme saada pelaajille reikäpeli-mindsetin. Kun kentällä alkaa miettiä tulosta, alkaa useimmiten tulla pulmia. Usein harjoituskierroksilla ja reikäpeleissä onnistutaan saamaan taidot paremmin esiin, kun tulos on toissijainen asia”, Skyttä summaa.

”Reikä kerrallaan ja lyönti kerrallaan. Vaikka ne kuulostavat kliseiltä, mutta sitä se on”

European Young Masters on toiminut useammalle suomalaisjuniorille ponnahduslautana vieläkin suurempiin golfturnauksiin. Albert Eckhardt ja Elina Saksa toivat voitot Suomeen vuosina 2010 ja 2016, ja viime vuonna kisassa hopealle uusintareikien jälkeen pelasi Sakke Siltala. Eckhardt ja samana vuonna Young Masterisissa kolmanneksi sijoittunut Juhana Kukkonen lunastivat sijoitustensa myötä paikat Junior Ryder Cupin Euroopan joukkueeseen.

Siltalan viimevuotinen kakkossija laittoi niin ikään isot pyörät pyörimään ja hänet kutsuttiin pelaamaan kansainväliseen APGC -juniorikisaan Hong Kongiin. Euroopan joukkueen napatessa APGC -kisan voiton haluttiin Siltala mukaan myös ammattilaiskiertue Asian Tourin osakilpailuun Japaniin.

Viime vuosien huippumenestys ja sen mukanaan tuomat kilpailukutsut todistavat European Young Mastersin olevan myös maailmalla arvostettu juniorigolfareiden arvokilpailu.

Alkuvuodesta Euroopan Golfliitto (EGA) myönsi European Young Masters -kilpailun järjestelyoikeudet Suomelle vuosille 2021 ja 2022. Kisat järjestetään 2021 Vierumäen Cooke -kentällä ja seuraavana vuonna 2022 kisanäyttämönä toimii Linna Golf.

Tulosseuranta, lähtöajat ja osallitujalistat: European Young Masters 25.-27.7. Golf & Spa Kuneticka Hora