SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Molemmat suomalaiset historiallisesti top20 – kultaa Kordalle

Kilpagolf7. Elokuuta 2021

Sekä Matilda Castren että Sanna Nuutinen paransivat Mikko Ilosen sijoitusta Riosta

Naisten olympiagolfin finaalipäivä starttasi jo aamuvarhain Kasumigaseki Golf Clubilla lähestyvän myrskyn takia. Maailmanlistan Nelly Kordan peli ailahteli, mutta hän onnistui pitämään haastajat takanaan monien vaiheiden jälkeen ja näin ollen Yhdysvallat vei molemmat golfin kultamitalit. Matilda Castrenille ja Sanna Nuutiselle ei osunut kuuluisa ”pöljä päivä” kohdalle, ja mutta he tekivät olympiahistoriaa ja paransivat molemmat Mikko Ilosen Rion sijoitusta t21. Suomalaisten taakse jäi kovia päänahkoja ja useita major-voittajia, ja he voivat lähteä Tokiosta rinta rottingilla.

Sanna Nuutinen oli tyytyväinen olympiaurakkaansa, ja lähtee Tokiosta täynnä itseluottamusta. Kuva Jesse Väänänen

Sanna Nuutinen lähti kierrokselle keskittyneenä, ja upotti birdien jo heti toiselle väylälle. Seuraava parista poikkeava tulos merkittiin 10.väylälle toisen birdien muodossa. Loppukiri kuitenkin tyrehtyi seuraavan kuuden reiän jakson tuodessa korttiin kolme bogia, joista yksi syntyi pallon jäädessä puuhun. Suomalaisen hieno lopetus kahteen birdieen käänsi fiiliksen positiiviseen. Lauantain kierrostulos -1/70 ja yhteistulos -7 tuo Nuutiselle jaetun 20.sijan. maailman huippujen seurassa.

”Päällimmäiset tunnelmat on hyvät. Kaikki kierrokset alle parin, mikä kertoo tasaisuudesta ja se tuo aina mahdollisuuksia. Antaa ehdottomasti itseluottamusta. Pari puttia sisään niin oltaisiin vielä korkeammalla”, Sanna Nuutinen summasi.

Nuutinen myönsi ettei tiennyt mitä odottaa olympiagolfilta. Kiertueelta tutuista rajoitetuista kuplaolosuhteista huolimatta kokemus oli kuitenkin erilainen – olympiatunnelman aisti kentällä, kaikki kantoivat ylpeydellä maan värejä, mediahuomio oli tavallista isompaa ja tsemppiviestejä sekä tukea tuli laajalti.

”Kiitos kaikista viesteistä. Olen ylpeä siitä mitä ollaan Matildan kanssa tehty täällä, ja toivottavasti olemme inspiroineet uusia junioreita lajin pariin.”

Aamulla on edessä lento Suomeen. Ensi viikolla Ladies European Tour jatkuu Skotlannissa, ja sen jälkeen major-kilpailu British Openilla. Tänään illalla golfjoukkue suuntaa vielä olympiakylään tuliaisostoksille ja aistimaan olympiatunnelmaa viimeisen kerran.

Matilda Castren oli pettynyt kun ei saanut huippusuoritusta irti, mutta näki myös positiivista pelissään. Kuva Jesse Väänänen

Matilda Castren oli lauantaina kierroksen jälkeen pettynyt nainen. Hän ei saanut itsestään parasta irti, ja perussuorituksella irtosi tulos -1/70. Yhteistuloksella -8 Castrenin sijoitus oli jaettu 18.

Kierros alkoi bogilla raffiin joutuneen avauksen jälkeen, eikä kierros lähtenyt tarvittavaan lentoon missään vaiheessa vaikka kaksi birdietä vielä korttiin merkittiinkin.

”Huipputulos ei tule aina silloin kun haluaa. Lyönnistä jäi eniten hampaankoloon – se ei ollut tarpeeksi hyvää, että olisin voinut taistella mitaleista”, Castren summasi.

Menestysodotukset olivat korkeammalla, mutta positiivistakin kilpailusta toki löytyi. Etenkin viheriöillä Castren teki tärkeitä pelastuksia ja kaikkien kierrosten pelaaminen alle parin haastavalla kentällä ja olosuhteissa tyydytti myös.

”Nämä oli mun ekat olympialaiset ja näistä on hyvä jatkaa seuraaviin. Olen tosi ylpeä saadessani edustaa Suomea täällä. Kaikkiaan tämä on ollut uskomaton kokemus.”

Ensi viikolla Castren pitää taukoa, ja palaa kentille seuraavalla viikolla British Openissa. Heti Openin jälkeen ilmoitetaan myös Euroopan joukkue syyskuiseen Solheim Cupiin, jossa Matilda kaiken järjen mukaan tekee historiaa ensimmäisenä suomalaisena. Myös Sanna Nuutisella on edelleen mahdollisuus tulla valituksi joukkueeseen.

Mitalitaistelussa käsikirjoitus muuttui ja vaihteli, ja aivan kierroksen loppuhetkillä ukkonen vielä keskeytti pelin. Lyhyen tauon jälkeen päästiin onneksi jatkamaan, ja kultamitalin kohtalo ratkesi vasta viimeisellä väylällä. Nelly Korda (USA) piti hermonsa kurissa ja kuittasi 18.väylän parilla itsellään kirkkaimman mitalin tuloksella -17, vaikka Lydia Ko (NZL) ja Mone Inami (JPN) nousivat vain lyönnin päähän. Molemmat pelasivat viimeisen päivän parhaan kierroksen -6. Uusinnassa hopea ratkesi kotiyleisön iloksi japanilaisen eduksi, ja Ko sai uransa toisen olympiamitalin Rion hopean seuraksi.

Kaikkiaan Castren ja Nuutinen voivat olla erittäin tyytyväisiä suorituksiinsa, vaikka hampaankoloon selvästi jäi. Ehkä juuri sopivasti Pariisia varten 2024.

Tulokset TÄSTÄ.