SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

”Meidän molempien peli on sellaisessa tilanteessa, että kaikki on mahdollista”

Kilpagolf3. Elokuuta 2021

Naisten taso tulee olemaan kivikova

Naisten olympiagolf pyörähtää käyntiin ensi yönä Suomen aikaa. Miesten kilpailu viime viikolla tarjosi jännitystä sekä yllätyksiäkin, ja samaa voidaan odottaa nytkin. Formaatti on sama, eli 60 pelaajaa ja neljä kierrosta lyöntipeliä ilman cutia.

Kamppailu mitaleista tulee olemaan äärimmäisen kovaa, sillä mukana ehdoton kärki – maailmanrankingin 14 parasta pelaajaa ja suurin osa pelaajista pelaa Yhdysvalloissa LPGA:lla. Suomalaisittain lähtökohdat ovat herkulliset – Matilda Castren ja Sanna Nuutinen eivät kuulu suurimpiin tähtiin, mutta peli kulkee, he ovat vahvoja pallonlyöjiä ja itseluottamusta löytyy.

 

Yllättäjän viittaa on povattu monin paikoin Matilda Castrenille, jonka mennyt vuosi on ollut sensaatiomainen. Maailmanlistalla hyppy 1000 paikkeilta sijalle 51. Historialliset voitot LPGA:lla ja LET:in kotikisassa Turussa erittäin kovan paineen alla. Todennäköinen Solheim Cup-paikka syksyllä. Ja nyt edessä on lapsuuden unelma olympialaiset – vieläkö menestysputki jatkuu?

Avain hyviin esityksiin on hänen mukaansa yksinkertaisesti ollut kyky pelata stressittömästi ja keskittyä omaan juttuun ja lyöntiin kerrallaan.

”Haluan pelata omaa peliäni, ja se lähtee siitä että lyönti on kunnossa. Motivaatio ja tavoitteet olympialaissa ovat korkealla, haluan pärjätä täällä. Täytyy vain tehdä pienet asiat oikein. Sama resepti aina, ei voi mennä asioiden edelle”, 26-vuotias Castren kertoo.

Loistavat peliesitykset ovat lisänneet myös ulkopuolisia odotuksia. Gant Ladies Openissa Turussa pari viikkoa sitten kuhina oli kova, ja se kävi Castrenin mielestä hyvänä harjoituksena. Tokiossa on saanut olla enemmän rauhassa.

”Ehdottomasti aistii sen, että toivotaan menestystä ja on hienoa että meihin uskotaan. Molempien peli on sellaisessa tilanteessa että kaikki on mahdollista.”

Sanna Nuutinen tähtää korkealle ensimmäisissä olympialaisissaan. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sanna Nuutinen on hyvin samoilla linjoilla. Turku oli hyvää valmistautumista, ja mennyt väliviikko kovassa kisaputkessa tuli tarpeeseen. Se käytettiin treeniin ja lepoon sopivassa suhteessa. Nyt mennään ammattilaisen rutiinilla, vaikka vähän extrajännitystä olympialaiset tuovatkin.

”Tavoitteet on asetettu korkealle – oma hiihto vaan. En voi vaikuttaa muiden tekemiseen. Kenttä sopii kuten muutkin, vähän tylsästi sanottu mutta perustekemisen kautta homma rullaa”, Nuutinen kertoo.

Tokiossa Matilda Castrenin caddiena toimii Team Finland-valmentaja Jussi Pitkänen. ”Tulemme erittäin hyvin toimeen, tämä oli loistoveto tälle viikolle.”

Suomen golfjoukkueen Tokiossa muodostavat pelaajien lisäksi caddiet ja valmentajat. Sanna Nuutisen caddiena toimii Niklas Dahlgren, joka on myös hänen toinen valmentajansa. Matilda Castrenin bägiä kantaa tällä viikolla poikkeuksellisesti Jussi Pitkänen, joka on Matildan valmentajan Petteri Nykyn valmentaja-aisapari golfmaajoukkueessa. Kuusikon täydentää fysio Jesse Talikka. Tukea ja apua on siis saatavilla reilusti, jos pelaajat sitä tarvitsevat.

”Jussi on loistava apu, hyvä veto caddieksi tähän kisaan. On ihana mennä Suomi-joukkueella ja Suomi-jutuilla. En muista milloin olisin puhunut näin pitkään pelkästään suomea”, Yhdysvalloissa jo vuosia asunut Castren nauraa.

”Joukkuehenki on ollut mahtava, tulee mieleen amatööriaikojen EM- ja MM-kisat, kun liikutaan joukkueena kaikkialle. Kaikkien neljän herrasmiehen kanssa ollaan samalla sivulla ja läppä lentää”, Nuutinen jatkaa.

Matilda Castren hioi puttiaan ennen ensimmäistä kierrosta. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Valmistautuminen on siis kunnossa, ja tavoitteet asetettu korkealle. Suomalaisten vastus Kasumigaseki Country Clubilla on kivikova – suurimpien suosikkien paineita  muun muassa maailmanlistan ykkönen Nelly Korda (USA), kotimaa Japani toivo Nasa Hataoka sekä Rion mitalikolmikko Inbee Park, Shanshan Feng ja Lydia Ko. Nämä kaikki pelaajat ovat top20 joukossa maailmassa.

Tulostasoa on vaikea ennakoida, sillä maanantain infossa joukkueille kerrottiin että muutamien väylien mittaa saatetaan muuttaa reilustikin. Se on varmaa, että birdiejä nähdään ja taistelu mitaleista on äärimmäisen tiukkaa.

Suomalaisten lähtöajat keskiviikkona 4.8.

1.52 Matilda Castren – Leona Maguire (IRL) – Pagdanganan Bianca (PHI)
2.52. Sanna Nuutinen – Tiffany Chan (HKG) – Maria Torres (PUR)