SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Juniorikilpailujen uudistukset kaudelle 2024

Kilpagolf13. Maaliskuuta 2024

Golfliiton hallinnoimia kilpailuja ja kilpailumääräyksiä kehitetään jatkuvasti kilpailijoiden tarpeita vastaavaksi.

Kilpagolfin päivitetyssä strategiassa on junioreiden ikä- ja sarjajaot sekä pelimuodot otettu erityisen tarkastelun alle ja niihin liittyvät muutokset oli alun perin suunniteltu vuoden päähän. Huomion kohteeksi on nostettu etenkin alueelliset erot ja kilpailullisuuden vahvistaminen sekä pelaajien kehittäminen.

Palautteiden perusteella kilpailumääräysten kehitystoimenpiteitä toteutettiin kuitenkin nopeutetulla aikataululla jo alkavalle kaudelle. Uudistuksissa on kuultu liiton kilpailuhenkilöstöä, seuratoimijoita ja juniorivalmennuksessa mukana olevia.

Uudistuksia esiteltiin maanantaina 11.3. avoimessa webinaarissa, jonka tallenne on vapaasti katsottavissa. Osallistujien kommentit olivat positiivisia ja selkeämpää ikä- ja tasojaottelua pidettiin onnistuneena. Suurempi määrä sarjoja ja palkittavia luo nuorimmille pelaajille myös lisää onnistumisen tunteita kilpagolf-uransa alussa.

”Tulevan kauden uudistuksia pilotoidaan ja vaikutuksia pelaajamääriin sarjoittain tullaan seuraamaan tarkasti. Palautetta kerätään sekä kauden aikana että sen jälkeen kyselyillä, jotta voimme tehdä päätöksiä jatkon kannalta. Junioreiden kilpailemisesta on liiton kanavissa tarjolla paljon infoa, ja teemawebinaareihin kannattaa kaikkien tutustua”, Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen summaa.

Myös kilpailemiseen olennaisesti liittyvää verkkokoulutusta uudistetaan. Kaikkia kiertueita koskeva, viime vuonna päivitetty, kaikille juniorikiertueille (Future, FJT Challenge ja Finnish Junior Tour) pakollinen Käyttäytymis-, sääntö- ja yhdenvertaisuuskoulutus on jatkossa tehtävä vain joka toinen vuosi. Sama koskee myös FJT Challenge- ja Finnish Junior Tour -pelaajille suunnattua Reilu kilpailu -koulutusta.

Jos siis on tehnyt edellä mainitut koulutukset viime vuonna, ei sitä tarvitse uusia tänä vuonna. Jos todetaan, että koulutusta ei ole tehtynä, kilpailijan tulos voidaan hylätä. Koulutukset ovat tällä hetkellä suljettuna ja ne aukeavat huhtikuun alussa.

Interaktiivisten verkkokoulutusten tarkoituksena on varmistaa kaiken tasoisille pelaajille perustietämys kilpailutoimintaan ja lajiin liittyvistä säännöistä ja määräyksistä sekä reilun pelin hengestä.

Dormy Future Tour

Suurimmat uudistukset kohdistuvat Future Touriin, joka saa kaudelle 2024 nimikkokumppanin, ja kiertueen nimi on jatkossa Dormy Future Tour. Kilpailuja järjestetään seitsemällä alueella. Osa kilpailuista voi olla yhteiskilpailuja eri alueiden kesken.

Uusissa kilpailumääräyksissä kiertueen sarjoja on muokattu ja jaettu eri ikäryhmiin, joten kiertuetta pelataan nyt entistä useammassa sarjassa. Pelaajien tulee edelleen olla iältään 8-18-vuotiaita. Myös tasoitusrajoihin ja ranking-pisteiden jakoon on tullut muutoksia.

Easy 9 säilyi ennallaan, mutta Easy Red ja Future-kilpailut jaetaan kahteen eri ikäluokkaan. Easy Red kilpaillaan kahdessa sarjassa 8-12-vuotiaat ja 13-16-vuotiaat. Future Tourin sarjat ovat vastaavasti 8-14 vuotta ja 15-18 vuotta.

Sarjojen tasoitusrajoja tarkasteltiin seuraavasti: Easy 9 -kilpailuun voi osallistua tasoituksilla 36-54, Easy Red U12 -sarjaan tasoituksilla 10-54 ja Easy Red U16 -sarjaan tasoituksilla 14-54. Futuren kaikkiin sarjoihin voi osallistua tasoituksilla 0-36.

Merkittävä uudistus on lisäksi Easy Red -sarjan muuttaminen tasoituksettomaksi sarjaksi. Paras HCP-tuloskin palkitaan, mutta ranking-pisteet jaetaan tasoituksettomassa sarjassa. Easy Redin pelimuoto on lyöntipeli, jossa pelaajan maksimitulos yhdellä väylällä on 9 lyöntiä.

Dormy Future Tourilta ei enää jaeta ranking-pisteitä Finnish Junior Amateur Rankingiin, mutta sarjoittain kummallakin ikäryhmällä, U12 ja U16, on oma rankinginsa. Myös ranking-pisteiden jakamista yhtenäistettiin eivätkä pisteet riipu enää osallistujamäärästä, vaan kaikissa kisoissa jaetaan pisteitä saman taulukon mukaisesti.

Livescoringin takia Future-sarjaan osallistuvilta edellytetään jatkossa mobiililaitetta, jotta pelaaja voi kirjata tuloksia jokaisen väylän jälkeen.

”Kilpailuiden tasoituksettomuus kehittää nuoria pelaajia pelaamaan aina vain paremmin. Pelimuotona maksimitulos lyöntipeli sopii mainiosti pelaajan ensimmäisiin kilpailuihin, kun yksittäisen epäonnistuneen väylän merkitys ei ole niin suuri. Pelimuoto helpottaa myös pienimpiä pelaajia, joille pistebogey-pisteiden laskeminen on ollut hankalaa opetella”, Golfliiton kilpailukoordinaattori Arto Teittinen kertoo.

FJT Challenge

FJT Challenge -kilpailujen asemaa karsintaportaana kohti ylintä tasoa haluttiin korostaa pelkkään tasoitukseen nähden, joten jokaisesta FJT Challenge -osakilpailusta 8 parasta poikaa ja 5 tyttöä saavat kategorian seuraavalle FJT:lle. Kategoria ei takaa pääsyä, jos kilpailuun ilmoittautuu runsaasti korkeamman kategorian pelaajia.

FJT Challenge saa oman rankingin, jonka kärkipelaajat etenevät syksyn Haastajafinaaliin yhdessä Future Tourin parhaiden kanssa. FJT Challenge -rankingin pisteet näkyvät myös FJAR-rankingissa.

FJT Challenge -kisoihin osallistuvilta vaaditaan myös mobiililaite tulosten kirjaamista varten.

FJ Finnish Junior Tour

Korkeimman kiertueen FJ Finnish Junior Tourin muutokset ovat varsin pieniä. Kisoihin mukaan pääsemistä helpotettiin FJT Challengen kautta niin kuin edelle mainittiin. FJT:n ensimmäinen osakilpailu 3.-5.5. Pickala Golfissa pelataan poikkeuksellisesti kolmipäiväisenä, ja mukaan mahtuu normaalin 78 pelaajan sijaan tuplamäärä eli 156 pelaajaa. Pickalan kisan kolmannelle kierrokselle pääsevät mukaan 60 parasta poikaa ja 30 parasta tyttöä.

Junioreiden reikäpelin SM-kilpailuissa pelataan viime vuoden tapaan 18 reiän lyöntipelikarsinta, jonka jälkeen parhaat kussakin sarjassa jatkavat reikäpeleihin.