SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Juniorien SM-reikäpelimestaruudet ratkottu – mitalipelit täynnä yllätyskäänteitä

Kilpagolf25. Heinäkuuta 2019

16-, 18- ja 21-vuotiaiden reikäpelimestaruudet ratkottiin Suur-Helsingin Golfissa Luukin kentällä 23.-25.7. Voittoihin ylsivät kolmen päivän urakoinnin jälkeen Helmiina Rutanen, Fia Leminen ja Ronja Taipale sekä Elmo Gerkman, Saku Tuusa ja Nicolas Jenkins.

Juniorien SM-reikäpelien ensimmäisen päivän karsintavaiheessa pelattiin kuuden reiän reikäpeliotteluita, joista lohkon kaksi eniten pisteitä saanutta pelaajaa eteni varsinaiseen reikäpelikaavioon. Pisteet jakautuivat siten, että voitosta pelaaja sai kaksi pistettä ja tasan päättyneestä ottelusta yhden pisteen.

Olosuhteet reikäpeleihin olivat kohdillaan – hellekeli helli pelaajia heti ensimmäisestä päivästä alkaen ja Luukin kenttä oli saatu viritettyä SM-kisojen arvoiseen huippukuntoon. Jo ensimmäisenä päivänä saatiinkin haasteellisista lipunpaikoista huolimatta todistaa huippuonnistumisia, kun Juho Moilanen iski pallon suoraan reikään yhdellä lyönnillä Luukin 13. väylällä.

Pojat 21

Karsintavaiheen jälkeen jatkoon edenneet pelaajat sijoitettiin reikäpelikaavioihin. Poikien sarjoissa urakoitiin toisena kilpailupäivänä kaksi ottelua, joiden perusteella neljä Luukin kentän haasteet parhaiten selvittänyttä pelaajaa eteni finaalipäivään. Toisen kilpailupäivän trilleriotteluksi muodostui 21-vuotiaiden poikien sarjassa pelanneiden Rasmus Pietilän ja Jesse Waaralinnan kamppailu, joka venyi aina viidennelle jatkoreiälle. 23. reiän jälkeen voiton vei lopulta Pietilä, joka eteni finaalipäivään yhdessä Nicolas Jenkinsin , Oskari Nikun ja Lassi Burmanin kanssa.

Mestaruuskamppailussa kohtasivat välierävoittojensa jälkeen Oskari Nikku ja Nicolas Jenkins. Aina 18. reiän viheriölle asti edenneen mestaruuskamppailun vei lopulta nimiinsä Jenkins. Lassi Burman voitti pronssiottelussa Pietilän luvuin 3/2.

Nicolas Jenkinsin mestaruusottelu ratkesi vasta 18. griinillä.

Pojat 18

18-vuotiaiden poikien sarjassa riitti jännitystä, kun ratkottiin finaalipäiviin etenijöitä. Erityisen mielenkiintoiseksi muodostui lopulta Eeli Kujanpään ja Eero Pohjolan välinen ottelu, jossa Pohjola oli jo kierroksen puolivälissä kasvattanut johtonsa tilanteeseen 4 up. Kujanpää kaivoi kuitenkin taisteluvaihteen päälle ja voitti viisi peräkkäistä reikää, nousten lopulta voittajaksi 18. griinillä upotetulla birdiellä. Kujanpään ohella finaalipäivään itsensä pelasivat Saku Tuusa, Eetu Taivainen ja Santtu Salo.

Eetu Taivainen ja Saku Tuusa ottivat välierässä vakuuttavat voitot ja etenivät mestaruusotteluun. Tuusan varmat ja pitkät lyönnit toivat lopulta mestaruuden selvällä 5/3 voitolla. Pronssipelissä puolestaan Eeli Kujanpää yltyi huippuvireeseen ja nappasi pronssimitalin 7/6 voitolla Santtu Salosta.

Saku Tuusa urakoi mestariksi kolmen kilpailupäivän jälkeen.

Pojat 16

Useita jatkoreikiä vaatineita otteluita nähtiin 16-vuotiaiden poikien paremmuutta selvitettäessä. Anton Roth ja Vertti Perälä ratkaisivat lopulta ottelunsa jatkoreikien jälkeen ja etenivät finaalipäivään Oskari Schuvalowin ja Elmo Gerkmanin ohella.

Perälä ja Roth joutuivat ratkomaan välieräotteluaankin jatkorei’illä. Lopulta kultakamppailuun eteni kahden jatkoreiän jälkeen Anton Roth, joka sai vastaansa oman välieränsä aiemmin voittaneen Elmo Gerkmanin. Mutta eipä vältytty jatkorei’iltä mestaruusottelussakaan – lopulta Elmo Gerkman kruunattiin jännittäviä käänteitä sisältäneen ottelun voittajaksi kolmannen jatkoreiän birdien turvin. Pronssiottelussa puolestaan Vertti Perälä nappasi voiton luvuin 3/1.

Elmo Gerkmanin mestaruuteen vaadittiin kolme uusintareikää.

Tytöt 18

Reikäpelit pitävät aina sisällään yllätyksiä ja niitä saatiin todistaa myös 18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa, kun Henni Mustonen ja Olivia Nurkkala kampesivat voitot Suomen EM-joukkueessakin pelanneista Matilda Gustafssonista ja Matilda Svahnista. Näin ollen Mustonen ja Nurkkala etenivät upeasti finaalipäivän mitalipeleihin, kuin myös omat ottelunsa voittaneet Nelli Halonen ja Fia Leminen.

Finaalipäivä toi muutoksia pelijärjestykseen, kun Henni Mustonen joutui vetäytymään mitalipeleistä. Näin ollen Olivia Nurkkala eteni suoraan mestaruuspeliin ja sai vastaansa oman välieränsä voittaneen Fia Lemisen. Leminen oli lopulta vahvempi ja vei mestaruuden tuloksella 3/2. Pronssi jaettiin Nelli Haloselle.

18-vuotiaiden tyttöjen reikäpelimestariksi kruunattiin Fia Leminen.

Tytöt 16

16-vuotiaiden tyttöjen toista kilpailupäivää leimasivat selkeät voitot – Josefiina Anttila, Ella Mäki-Tanila ja Helmiina Rutanen ottivat kaikki selkeät voitot vastustajistaan ja etenivät helposti finaalipeleihin. Pihla Pennanen täydensi finaalinelikon voittamalla hänkin ottelunsa 2/1.

Mestaruudesta lähtivät kamppailemaan Anttila ja Rutanen, jotka eivät tarvinneet mitalien värien ratkaisemiseksi kuin 14 väylää. Helmiina Rutasen ylivoima piti pintansa siis myös mestaruusottelussa, joka päättyi lukemiin 6/4. Pronssipelissä Ella Mäki-Tanila oli lopulta vahvempi ja nappasi mitalin tuloksella 3/2.

Helmiina Rutanen vei mestaruuden selvällä 6/4 voitolla.

Tytöt 21

21-vuotiaat tytöt aloittivat urakkansa toden teolla vasta finaalipäivänä. Toisena kilpailupäivänä kolme kilpailijaa kävivät kuuden reiän karsintaotteluita, josta finaaliin paikkansa lunastivat Jenna Tynninen ja Kreeta Salonpää. Heitä vastaan finaalipäivänä asettuivat suoraan kaavioon sijoitetut Ronja Taipale ja Sohvi Saarinen.

Molemmat sijoitetut pelaajat etenivät välierästä myös mestaruusotteluun, jossa vahvempi oli lopulta tuplamestaruuden 21-vuotiaiden sarjoissa tänä vuonna napannut Ronja Taipale. Pronssiottelu oli Kreeta Salonpään näytöstä – vakuuttava voitto heltisi lukemilla 7/5.

Ronja Taipale nappasi SM-lyöntipelikullan lisäksi mestaruuden myös reikäpeleissä.

SM-kisojen putki huipentuu ensi viikolla Hill Side Golfissa pelattaviin juniorien joukkue SM-kilpailuihin.

Lopputulokset: JR SM-RP 2019