SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfnaisten olympiafiilis on korkealla – viimeistely edessä

Kilpagolf2. Elokuuta 2021

Naisten olympiagolf starttaa keskiviikkona, ja Suomen golfjoukkue saapuikin paikalle jo hyvissä ajoin viime torstaina valmistautumaan. Ensimmäiset päivät Tokiossa ovat vilahtaneet heiltä ohi suoranaisessa olympiahuumassa kisakylässä asuessa. Tänään maanantaina joukkue siirtyi erilliseen hotelliin lähemmäs golfkenttää, kun Suomen golfmiehet lähtivät kotimatkalle.

Sanna Nuutinen on ollut vaikuttunut tähän astisesta kokemuksestaan.

”Ei sitä olympiakylää pysty oikein sanoin kuvailemaan. Ei siinä ole mitään normaalia, että ympärillä on vain huippu-urheilijoita ja kaikki kantavat ylpeinä oman maan värejä. Utopistinen olo edelleen. Oikeastaan kiva, että päästään nyt rauhoittuu omiin oloihimme ja keskittymään kisaan.”

Sanna Nuutinen on päässyt olympiatunnelmaan, mutta nyt kisaviikolla on paluu arkeen ja omiin rutiineihin. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Matilda Castren on hyvin samoilla linjoilla. Muiden urheilijoiden tapaamisen ja tutustumisen lisäksi he ovat yhdessä jännittäneet tuloksia, vaikkei kisapaikoille olekaan ollut asiaan. Olympiamitaleihinkin on saatu käytännön tuntumaa, nimittäin Matti Mattsonin pronssin muodossa. Suomen joukkueen yhteisessä whatsapp-ryhmässä vaihdetaan myös kuulumisia ja kannustetaan läpi kisojen.

”Upea ja huikea kokemus. Tuntuu, että olemme nyt enemmän osa näitä kisoja kuin että olisimme vain golfkentällä. Mahtavaa on ollut tavata muita Suomen urheilijoita!”

Kaksikko sai myös mielenkiintoisia kämppiksiä olympiakylässä. Nuutisella huonekavereina olivat uimari Fanny Teijonsalo, pikajuoksija Anni-Mari Korte ja skeittari Lizzie Armanto. Puheenaiheet ehtivät syventyä tärkeisiinkin asioihin, kuten esimerkiksi vastoinkäymisistä urheilu-uralla. Hurjin tarina osui kuitenkin Matildalle, joka jakoi huoneen nyrkkeilijä Mira Potkosen, hänen valmentajansa Maarit Teurosen ja yleisurheilija Maria Huntingtonin kanssa.

”Mira tuli yhtenä iltana mustan silmän kanssa huoneeseen ottelun jälkeen. Voitto tuli, mutta onneksi vastaavaa tuskin tarvitsee golfkentällä pelätä”, Castren naurahtaa.

Matti Mattsonin pronssimitali olympiakylässä.

Miesten kilpailun ollessa käynnissä naisgolfareilla oli pääsy vain kentän harjoitusalueille, mutta tänään maanantaina Matilda Castren ja Sanna Nuutinen pääsivät ensimmäistä kertaa ottamaan tuntumaa kisakenttä Kasumigaseki Golf Clubiin.

Suomen ykköspelaaja ja suurimmat menestysodotukset harteillaan kantava Castren pitää kenttää hyvin selkeänä, joka istuu silmään kauniine vanhoine puineen. Mittaa kentällä on noin 6000 metriä, ja miesten kisa opetti että väylillä täytyy pysyä.

”Raffit varmaan vielä kasvavat, ja nyt jo pallo uppoaa aika syvälle. Griineissä on paljon muotoa, mikä täytyy ottaa huomion lähestymisissä – väärällä puolella ei halua olla. Lähestymiset ovat oma vahvuuteni, joten hyvä että siinä täytyy olla tarkkana”, tänään 11 reikää pelannut Castren pohtii.

Matilda Castren viimeistelee kisakuntoaan valmentajansa Petteri Nykyn johdolla. Myös hänen toinen valmentajansa Chris Mayson on paikalla osana Ranskan joukkuetta. Lehtikuva / Vesa Moilanen.

Myös Nuutinen kehuu kenttää loistavaksi. Birdiejäkin varmasti tulee, kun saa pallon väylälle ja siitä griinille. Helsinkiläinen pelasi tänään täydet 18 reikää ja treenit päälle.

”Edessä on ihan perustekemistä ja rutiinia nyt loppuviikolla, aivan kuten missä tahansa kisassa. Putissa pituuskontrollia ja lyhyitä säkityksiä. Illaksi hotellikuplaan ja aamulla takaisin kentälle.”

Myös valmentajan mukana oleva Petteri Nykky on samoilla linjoilla kentästä ja ohjelmasta.

”Vaatii hyvää avauspeliä ja pitkiä rautoja. Putti on tärkeä siinä mielessä, että pituushallinta auttaa isoilla griineillä. Huomenna viimeisiä detaljeja kuntoon, ei täällä sen enempää kikkailla. Toivon, että naiset uskaltavat ja nauttivat pelaamisesta!”

Nykky muistuttaa, että kärsivällisyyttä tarvitaan sillä päivät tulevat olemaan pitkiä – miehissä oli useita ukkoskeskeytyksiä ja siihenkin täytyy varautua. Olosuhde tulee pysymään erittäin kuumana ja kosteana myös läpi naisten kilpailun.

Naisten olympiagolf pelataan 4.-7.8. Golfjoukkueeseen kuuluvat pelaajat Matilda Castren ja Sanna Nuutinen, caddiet Niklas Dahlgren ja Jussi Pitkänen sekä valmentaja Petteri Nykky ja fysio Jesse Talikka.

Naisten ja miesten joukkue ehti hetken poseerata yhdessä viikonloppuna.