SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfin superviikot hemmottelevat suomalaista golfkatsojaa

Kilpagolf15. Kesäkuuta 2021

Kesäkuussa lämmitellään eri ikäluokkien SM-kisoilla, mutta olympialaisia lähestyttäessä alkavat todelliset golfin superviikot

Tour-vääntöä, majoreita ja olympiagolfia on tiedossa golfkesän kuumina kuukausina. Ulkomaille ei kuitenkaan tarvitse rynnätä, jos haluaa seurata korkeatasoista kotimaista ja kansainvälistä golfviihdettä. Juhannusviikolla alkavat nimittäin golfkesän ”härkäviikot”. Tässä katsaus kilpailukauden merkittävimmistä tapahtumista.

Reikäpelin Suomen mestaruuksista kisataan Laukaan Peurunkagolfissa juhannusviikolla. Finnish Tour -kiertueeseen kuuluvaan kilpailuun odotetaan viime vuoden tapaan useita kärkiammattilaisiamme.

Junioreiden lyöntipelin SM-mitaleista taistellaan Messilässä ja Sastamalassa heti juhannuksen jälkeen. Nuorempi ikäluokka, 16- ja 14-vuotiaat, mittelöi Messilä Golfin haastavilla viheriöillä. Kilpailu on perinteisesti ollut myös kansainvälinen Finnish International Junior Championship, mutta koronaepidemian vaikutusten takia ulkomaalaisia pelaajia ei tällä kertaa oteta mukaan. Tämä tietysti mahdollistaa useamman nuoren suomalaislupauksen mahdollisuuden SM-osallistumiseen. Panosta löytyy myös ikäluokan European Young Masters -edustusjoukkueen valintoja silmällä pitäen.

Vanhemmat juniorit, 21- ja 18-vuotiaat, yrittävät kesyttää kilpakumppaneiden lisäksi myös Lakeside Golfin haastavaa Pirunpelto-kenttää. Golfillisen laadun takaavat useat eri ikäluokkien aiemmat SM-mitalistit ja maajoukkuepelaajat.

Finnish Tour hakee kovaa profiilin nostoa heinäkuun ensimmäisellä viikolla Golf Pirkkalassa järjestettävällä Eezy Openilla. Peräti 40 000 euron palkintopotti taannee sekä kiertueelle että klubille näkyvyyttä ja kovan kansallisen osanottajakaartin.

Sanna Nuutinen hakee uransa avausvoittoa kotiyleisön edessä Gant Ladies Openissa, kun LET palaa Suomeen 10 vuoden jälkeen.

Master Golf isännöi lyöntipelin SM-kilpailua 14.-17. heinäkuuta saman aikaisesti, kun Ruissalossa Aura Golfin viheriöillä Euroopan kärkinaiset hiovat kuntoaan kohti Tokiota Ladies European Touriin kuuluvassa Gant Ladies Openissa. Suomalaisten otteet ovat olleet alkukaudesta menestyksekkäitä, joten kotikisan odotukset ovat korkealla. Kisaa voi seurata myös livenä Ruutu-palvelusta kaikkina päivinä, finaalipäivän ratkaisut näkyvät lisäksi suorana Ylellä.

Lisää löylyä heitetään seuraavalla viikolla. Golfliitto ja PGA yhdistävät voimiaan järjestämällä Finnish Tour Championshipin Keimola Golfissa 22.-24. heinäkuuta. Kisa kuuluu satelliittikiertue Nordic Liigaan tuoden paikalle miesten Pohjoismaiden parhaimmistoa suomalaisten kärkipelaajien lisäksi.

Samalla viikolla tarjoaa Vierumäen Cooke-kenttä golfia kansainväliseltä juniorihuipulta. Alle 16-vuotiaiden European Young Masters tuo paikalle tulevaisuuden menestyjiä useimmista Euroopan maista. Mukana myös Suomen parhaat juniorit sekä poikien että tyttöjen sarjoissa.

Vierumäen Cooke-kenttä isännöi sekä European Young Masters-kisaa että Vierumäki Finnish Challengea heinä-elokuussa.

Ja mahtuupa kesähelteeseen, samalle viikolle, myös junioreiden SM-reikäpelit Aulangon Golfklubilla sekä midien SM-lyöntipeli Lohjalla St.Laurence Golfissa.

Juniorit taistelevat uusista mitaleista seuraavalla viikolla Oulun Golfklubilla Sankivaarassa. Nyt on vuorossa seurajoukkueiden välinen mittelö, jossa voittoa puolustaa Golf Pirkkala.

Myös Sea Golf Rönnäsissa pelattava erityisgolfareiden kauden pääkisa Finnish Disabled Open mahtuu samalle viikolle. Kilpailun kansainvälinen osuus jouduttiin perumaan koronan takia.

Olympiagolfin siivittämä huuma jatkuu elokuulla – ensin Tokiossa ovat vuorossa miehet 29.7.-1.8. ja heti perään naiset 4.-7.8. On sanomattakin selvää, että suomalaisnelikolta Matilda Castrén, Sanna Nuutinen, Sami Välimäki ja Kalle Samooja odotetaan paljon, ehkä jopa mitalia kaiken osuessa kohdalleen. Yle välittää kisatunnelmat Tokiosta kotisohville.

Vierumäki Finnish Challenge jatkaa ammattilaiskisojen tasokasta perinnettä, ja tarjoaa kokemusta sekä näyttöpaikkoja usealle nuorelle suomalaispelaajalle. Kisa pelataan 5.-8. elokuuta tutusti Cooke-kentällä.

Samaan aikaan jalostetaan uusia kilpapelaajia kansainvälisessä amatööriympäristössä. Suomi Golfin kehto, Helsingin Golfklubi, on jälleen kerran areenana Erkko Trophylle, joka kerää väylilleen kärkiamatööreja useista Euroopan maista.

Erkon voittajat vaihtuvat varmuudella, sillä Kiira Riihijärvi ja Ilari Saulo ovat siirtyneet ammattilaisiksi.

Tiiviin kisarumban jälkeen kilpagolfin ystävät saavat parin viikon hengähdystauon, minkä jälkeen kansainvälinen kilpailukausi kotimaassa saa arvoisensa päätöksen, kun Nordic Liigaan kuuluva Timberwise Finnish Open pelataan Alastaro Golfissa 2.-4. syyskuuta.

Golf on parasta paikan päällä, joten eikun valitsemaan minne suunnata seuraamaan kilpailutapahtumia livenä.

Ja muistetaan, että syyskuussa tarjolla ovat vielä perinteikkäät joukkuekilpailut Ryder Cup että Solheim Cup. On hyvin mahdollista, että etenkin naisten puolella mukana saatettaisiin nähdä ensimmäistä kertaa suomalaisväriä!